REDATELJ:Guillermo Del Toro
GLAVNE ULOGE:Idris Elba,Rinko Kikuchi,Charlie Hunnam,Charlie Day,Burn Gorman,Ron Perlman
TRAJANJE:130 minuta

Guillermo Del Toro se vratio. Jedan od najoriginalnijih i najmaštovitijih filmaša današnjice je ponovo sjeo u redateljsku stolicu. Nakon 2008 i sjajnog drugog dijela priče o “Hellboyu” Del Toro je bio ozbiljan kandidat da režira “Hobita”, no nakon šta je odlučeno da se ekipa koja pobjeđuje ne mijenja (Peter Jackson je nastavio tamo gdje je stao sa “Gospodarom prstenova”), Del Toro je ostao “samo” jedan od scenarista “Hobita”, te je krenuo u nove filmske pobjede. Njegov novi projekt je “Bitka za Pacifik”, a osim što je redatelj Del Toro je i jedan od scenarista filma. Realizacijom ovog filma redatelj se suočio sa do sada komercijalno najvećim izazovom u karijeri. Iako su i prvi i drugi film o “Hellboyu” imali pristojne budžete Del Toro je sa “Bitkom za Pacifik” snimio svoj dosada najskuplji film (budžet oko 200 milijuna dolara)…

Budućnost. Planet Zemlja. Usred Tihog oceana otvorio se portal, prolaz između svjetova. Iz prolaza izaze Kaijui ogromna čudovišta kojima je cilj demoliranje jedinog nam planeta i njegova kolonizacija. Nakon početnog šoka ljudi su udružili resurse i odgovorili; stvoreni su Jaegeri ogromni roboti koji su sposobni uzvratiti udarac i zaštititi Zemlju….

“Pošalji manijaka da bi uhvatio manijaka” kaže Stallone skačući iz helikoptera da bi hvatio Wesleya Snipesa u “Razbijaču” SF/akciji iz 1993 godine. Slična je i ideja “Bitke za Pacifik”; da bi se preživjelo treba uzvratiti istom mjerom. Kaiji su moćni, ogromni i jedini način da im se suprotstavi je stvoriti nešto jednako veliko. To su Jaegeri roboti koje je napravio i pokreće čovjek….

Prva stvar koju treba istaknuti kod “Bitke za Pacifik” jesu Kaijui i Jaegeri, njihov dizajn, te obračuni koji su uistinu napravljeni impresivno i detaljno. Divovske “mrcine” su napravljene fenomenalno. Prepuni detalja i odlično dizajnirani “Jaegeri” su pravi izbor za ekipu koja nas nastoji spasiti. Kaiji, glavni  negativci u filmu, su također zanimljivo i maštovito prikazani. Njihove borbe, bilo da su u moru ili na kopnu, su epske,briljantno režirane. Del Toro i njegova režija “fighta” između dobrih i loših je superiorna sličnim filmovima npr.Michaelu Bayu i njegovim “Transformerima”. Za razliku od često histeričnih i nervoznih scena u Bayovim filmovima Del Torove akcijske scene su puno preglednije ali niti malo manje spektakularne.Borbe, njihov izgled i trajanje te izgled Kaija i Jaegera su savršeni te zaslužuju najveću moguću ocjenu….

Priča film ima ponešto rupa i nelogičnosti, no uvjeren sam ako dođe do prequela ili nastavka filma (što je za sada vrlo neizvjesno) da će neke stvari biti pojašnjene. Del Toro unatoč ogromnom budžetu nije podlegao patetici i “amerikaniziranju” kako bi zaradio koji dolar više na kino blagajnama. Amerikanci jesu važan dio priče, ali ne i jedini. Svijet brani ekipa skupljena iz svih dijelova planeta. Američki gradovi nisu u fokusu razaranja dok se završni obračun odvija u Tihom oceanu. Tek u samom finalu filma imamo ponešto pretjerivanja, no to je zanemarivo obzirom da je riječ o visokobudžetnom ljetnom “blockbusteru”. Likovi u filmu imaju mana i poneki su prilično klišeizirani (znanstvenici pa i poneki piloti koji upravljaju Jaegerima), no isto tako treba spomenuti da glavni likovi Raleigh (Charlie Hunnman) i Mako Mori (Rinko Kakuchi) nikako nisu jednodimenzionalni, te imaju i osobne razloge da se bore protiv Kaija. Vrlo zanimljiva je i “nervna” povezanost ljudskih pilota sa orijaškim Jaegerima te potreba kompatibilnosti među pilotima. Također Del Toro nas upozorava na činjenicu da sami uništavamo svoje stanište odnosno planet….Treba spomenuti kratku, ali efektnu ulogu “Hellboya” Rona Perlmana….

Del Toro je ponovo napravio vrlo dobar film. Šteta što je film u Americi komercijalno prošao dosta loše (zarada je nekih 75 milijuna dolara), pa je neizvjesno hoćemo li ponovo gledati Jaegere u akciji. Kako god bilo ovo je film koji nudi više nego primjerice “Man of Steel”,”Star Trek:Into Darkness” ili “Transformeri”.

OCJENA:7.5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)