U TAMI ZVJEZDANE STAZE

REDATELJ:J.J.Abrams
GLAVNE ULOGE:Benedict Cumberbatch,Chris Pine,Zachary Quinto,Zoe Saldana,Peter Weller,Karl Urban
TRAJANJE:120 minuta
ORIGINALNI NAZIV: Star Trek: Into Darkness

“So…Shall we begin?…” – John Harrison

J.J Abrams trenutno je “most wanted” filmaš u Hollywoodu. Redatelju, scenaristu i producentu koji je karijeru započeo sa serijama “Nestali” i “Alias”, nastavio sa trećim dijelom “Nemoguće misije” te filmom “Super 8” je povjerena nevjerojatno čast, ali i obaveza; gotovo istovremeno režira nove nastavke najpopularnijih SF serijala u povijesti filma -“Zvjezdanih staza” i “Ratova zvijezda” . Nakon što je George Lucas odlučio prodati prava za “Ratove zvijezda” “Disneyu (cijena? Sitnica – Četiri milijarde dolara, nešto u gotovini nešto u dionicama) kompanija je režiju “Epizode VII” povjerila Abramsu (premijera 2015 godine). Prvi film o doživljajima Kirka, Spocka, Uhure i ekipe redatelj je snimio još 2009, a trenutno u kinima možemo gledati njegov novi “Star Trek” uradak….

Kapetan Kirk (Chris Pine) je u problemima. Zbog kršenja pravila službe ( spašavanje svojeg intimusa Spocka) oduzeto mu je zapovjedničko mjesto na “Enterpriseu”. Ubrzo nakon toga dolazi do terorističkih napada, a u jednom od njih je ubijen Kirkov mentor i novi zapovjednik “Enterprisea” admiral Pike (Bruce Greenwood). Kirk je vraćen na zapovjedničku dužnost, te nakon okupljanja posade kreće u lov na počinitelja terorističkih napada, misterioznog Johna Harrisona (Benedict Cumberbatch). Lov neće biti lagan; John se skriva na planeti nastanjenoj Klingoncima….
Snimati “reboot” serijala kao što su “Zvjezdane Staze” je vrlo zahtjevan i složen posao.Treba pokušati zadovoljiti vojsku fanova koji desetljećima prate serijal na velikom i malom ekranu, te privući publiku koja ne pripada “trekkiejima”. Abrams je sa svojim “Zvjezdanim stazama” krenuo od početaka karijere Spocka i Kirka i ostatka posade “Enterprisea”. Pomladio je likove (što je donijelo i veću gledanost kod mlađe populacije), relaksirao je i pojednostavio dijaloge (na najmanju moguću mjeru su svedeni filozofsko-metafizički razgovori). Kirk, Uhura i nova članica posade Carol izgledaju kao likovi iz tinejdžerskih tv serija. Noviteti su imali i svoje nuspojave; serijal je izgubio dobar dio dubine i mudrosti koja ga je krasila sve ove godine….

“Star Trek:Into Darknes” film je kojeg treba pogledati barem iz dva razloga. Prvi su fenomenalno odrađene i napravljene akcijske scene. Nove Abramsove “Zvjezdane staze” su po tom pitanju legitimna konkurencija svim akcijskim “blockbusterima”. Budžet od 190 milijuna dolara je itekako vidljiv u tom segmentu filma. Svaki akcijski dio filma je izveden spektakulatrno, blještavo i napeto, a Abrams se potrudio da mu ti dijelovi ne “pojedu” čitav film. Drugi razlog je Benedict Cumberbatch, odnosno njegova interpretacija Johna Harrisona. Cumberbatch se “šuljao” u sporednim, ali zapaženim  ulogama (“Dečko,dama,kralj,špijun”,”Put rata”…) da bi glumački eksplodirao u ulozi modernog, ekscentričnog i karizmatičnog Sherlocka Holmesa u tv seriji “Sherlock”. U ovom filmu glumac je fantastičan; svaka scena u kojoj se pojavljuje  je njegova, svojom glumačkom izvedbom zasjenio je sve ostale (Quinto i Pine su svoje uloge odradili vrlo korektno). Njegova izvedba je sočna i provokativna, te je gledatelju puno zanimljive pratiti njegov lik nego primjerice ponešto pretjeran i dosadnjikav odnos Spocka i Kirka. Šteta je što je Cumberbatcha Abrams “potrošio” u ovome filmu. Uvjeren sam da bi on bio idealan izbor za eventualnog budućeg Sith Lorda u epizodi VII “Ratova zvijezda”. No, možda nas redatelj iznenadi pa ga ponovo angažira.

Ritam filma je dosta neujednačen. Nakon dojmljivih uvodnih scena terorističkog napada slijedi dugački niz minuta gdje se malo toga događa, a potom u zadnjoj trećini filma film “ubrzava” te smo “bombardirani” sa previše detalja o radnji filma. Abrams u filmu otvara i dotiče se puno tema (Uhura i Spock, Kirk i Carol,petogodišnja misija “Enterprisea”…) o kojima ćemo vjerojatno više saznati u slijedećem nastavku.
“Star Trek:Into Darkness” vrijedi pogledati. No, za razliku od Nimoya i Shatnera koje pamtimo desetljećima, ovoga Kirka i Spocka se zaboravlja ubrzo nakon izlaska iz kino dvorane. U sjećanju ostaju spektakularne akcijske scene, te briljantni negativac….

OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)