IRON MAN 3

REDATELJ:Shane Black
GLAVNE ULOGE:Robert Downey jr.,Gwyneth Paltrow,Ben Kingsley,Jon Favreau,Guy Pearce,Don Cheadle
TRAJANJE:122 minute

“Neki me smatraju teroristom….Ja se smatram učiteljem….” – Mandarin

Zahuktava se ovogodišnja borba za gledanost(dolare) u američkim kinima. Nove “Zvjezdane staze” redatelja J.J. Abramsa su silovito krenule u svoj kino život,”Veliki Gatsby” unatoč činjenici da je riječ o drami od skoro dva i pol sata također “posluje” solidno. U idućih nekoliko tjedana kino premijeru će imati i “After Earth”,”World War Z”,”White house down”, najočekivaniji film godine “Man of Steel” te nastavak Disneyevog hita “Čudovišta iz ormara”. Za sada je apsolutni ovogodišnji pobjednik “Iron Man 3” koji je zaradio preko 330 milijuna dolara u američkim kinima te postao šesnaesti film u povijesti koji je prešao milijardu dolara zarade u svjetskoj distribuciji.

Početak priče o “Iron Man-u” je zapravo početak komercijalno super uspješnog prebacivanja marvelovih “Osvetnika” na film. Snimanje serijala o “Iron Manu” je počelo 2008 godine, nakon njega su slijedili “Thor” i “Kapetan Amerika” (oba naslova uskoro dobivaju nastavke) da bi kulminacija uslijedila prošle godine kada su spomenuti junaci pojačani Hulkom,Crnom udovicom i Hawkeyeom u “Osvetnicima” poharali kino blagajne (“Osvetnici” dobivaju nastavak 2015 godine).
“Iron Man” je eto došao do trećeg dijela u kojem su se dogodile određene kadrovske promjene. Jon Favreau je redateljsku stolicu prepustio  relativno nepoznatom Shaneu Blacku(Favreau nije odustao od projekta; u filmu tumači interesantnu sporednu ulogu).Black je 2005 godine režirao vrlo dobar “Kiss,Kiss Bang,Bang” sa Val Kilmerom i Roberom Downeyem u glavnim ulogama. Iako je film kod većine kritičara nahvaljen komercijalno je podbacio te je “Iron man 3” redateljsko “uskrsnuće” Blacka. Što se tiče pisanja scenarija tu Black stoji puno bolje;njegovo djelo su scenariji za “Pakleni poljubac” i “Smronosno oružje”.Uz stare znance iz prva dva dijela (Downey,Cheadle,Paltrow) trećem dijelu serijala su priključeni oscarovac Ben Kingsley te Guy Pierce.Lov na gledatelje(milijune dolara) je mogao početi….

Radnja filma se nadovezuje na “Osvetnike” ili kako se nekoliko puta u filmu spominje nakon “događaja u New Yorku”. Amerika ima novog neprijatelja. Misteriozni Mandarin prijeti a jedini koji ga može zaustaviti je “Iron Man”.
Glavni junak ovog filma je puno više Tony Stark a manje njegov alter ego Iron Man. Redatelj je glavnom junaku pristupio na “nolanovski” način; Stark ima napadaje panike,uništen mu je dom a i njegova voljena je u opasnosti. John Stark mora “ustati” prevladati sve teškoće te spasiti sebe,svoju dragu ali i Ameriku koja je nemoćna pred novim negativcem. Već dugo vremena nije viđeno ovakvo ponižavanje i omalovažavanje predsjednika SAD-a kao u ovom filmu. On je potpuno izgubljen i nemoćan pred novom generacijom negativaca. Black uspijeva ispričati priču te izbjegnuti površnost u karakterizaciji likova. Blacku se može prigovoriti tek poneki, za radnju nepotrebni likovi koji opterećuju gledatelja i preglednost filma. Akcijske scene su impresivne; posebice spašavanje civila iz aviona te finale filma gdje je redatelj pokazao da mu kreiranje spektakularnih scena ne predstavlja problem. Film u nekim detaljima ima terminatorovski ugođaj;posebice scena kada Gwyneth Paltrow izlazi iz vatre….
“Iron Man 3” nije donio pomak u odnosu na prethodna dva dijela, ali je zadržao postavljene standarde. Solidna kino zabava vrijedna gledanja.
OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)