ČOVJEK IZ SJENE

REDATELJ:James Marsh
GLAVNE ULOGE:Clive Owen,Andrea Riseborough,Gillian Anderson,Aiden Gillen,David Villmot
TRAJANJE:101 minuta
NAZIV ORIGINALA: Shadow Dancer

 

Collette (Andrea Riserbrough) je Irkinja, samohrana majka koja radi za IRA-u. Nakon što je tijekom jedne akcije uhićena, MI5 odnosno agent Mac (Clive Owen) pred nju stavlja ultimatum; ili će prihvatiti da postane špijun Engleske obavještajne službe, ili odlazi u zatvor što znači da će izgubiti skrbništvo nad sinom. Collette prihvaća ulogu špijuna iako je to za nju izrazito delikatna situacija;osobe koje će špijunirati su njena braća i rodbina….

Redatelj “Čovjeka iz sjene” Britanac James Marsh u dosadašnjoj je karijeri puno poznatiji po dokumentarnim nego igranim filmovima. Prije nekoliko godina imao sam prilike pogledati njegov dokumentarac pod imenom “Wisconsin Death Trip”(snimljen 1999 godine) koji je uistinu vrlo osebujno ostvarenje. Marsh je u njemu na osnovu fotografija i starih članaka iz crne kronike lokalnog lista rekonstruirao svijet Amerike koji prikazuje drugu polovicu 19.stoljeća. Glavni likovi su  iz crne kronike; piromani,ubojice i ostali razni luđaci. Godine 2009, Marsh dobija Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma za “Čovjeka na žici”. Dokumentarac govori o akrobati Phillipeu Petitu koji je, između ostalog, sedamdesetih godina prošlog stoljeća na žici prešao razdaljinu između tornjeva World Trade Centra. Godine 2005 snima svoj igrani prvijenac; riječ je o filmu “The King” u kojem glavnu ulogu tumači Gael Garcia Bernal. Film je prošao solidno, no nakon njegovog gledanja se stekao dojam da je Marsh redatelj kojem su dokumentarci najveći adut. “Čovjek iz sjene” je potvrda da je to bilo krivo razmišljanje. Redatelj je ovim filmom pokazao da može i zna napraviti odličan igrani film.

Radnja filma “Čovjek iz sjene” temeljena je na istoimenom romanu Toma Brandbya. Tijekom gledanja filma teško je ne prisjetiti se prošlogodišnje ekranizacije romana Johna Le Carrea “Dečko,dama,kralj,špijun”. Naime i jedan i drugi film uvjerljivo prikazuju dio vremena u kojem se njihova radnja događa. “Čovjek iz sjene” nema toliko zamršenu i kompliciranu radnju kao “Dečko,dama,kralj i špijun” no, to ne znači da je inferiorniji ili slabiji film. Sukob između IRA-e i engleske obavještajne službe prikazuje kroz priču o jednoj samohranoj majci i šarmantnom agentu koji nije nemilosrdni policajac već je prikazan kao….Čovjek. Sa emocijama i empatijom koje u njegovom poslu nisu poželjne. Na drugoj strani imamo majku koja je u vrlo nezgodnoj situaciji; mora “birati” između sina i obitelji,rodbine. No, to je samo početak priče. Ono što je zanimljivo i filmu daje uvjerljivost jest da su glavni likovi prikazani vrlo realno. Oni su ljudi iz susjedstva; Mac je vuk samotnjak, radoholičar, dok je Colette upregnuta u familijarnu političku borbu u kojoj se koriste i nasilna sredstva. Uz sve to Collete ima jednu traumu iz djetinjstva. Njihova međusobna ovisnost i privlačnost je vrlo zanimljivo prikazana, te do samog kraja ne znamo tko će u toj igri pobijediti. Marshovo iskustvo snimanja dokumentaraca je vidljivo na ovom filmu; od fotografije do vrlo sugestivnih i iz neobičnih kuteva snimljenih kadrova. Puno je scena u ovom filmu koji potvrđuju izreku da “slika govori tisuću riječi”. Ostatak glumačke ekipe je također sjajan; od cijele Collettine obitelji do fizički jedva prepoznatljive, ali odlične Gillian Anderson  (agentica Scully iz “Dosjea X”) u ulozi Macove šefice. Redatelj sjajno balansira između dramskih i trilerskih dijelova; kada god pomislimo da je film drama dogodi se neki događaj koji nas podsjeti da je jedna od tema koju film obrađuje i sukob. Krvavi sukob koji traje desetljećima.
“Čovjek iz sjene” je odlično režiran film sa sjajnim glumačkim ostvarenjima sa nekoliko neočekivanih obrata. Preporuka za gledanje svima, posebno ljubiteljima političkih trilera/drama.

OCJENA:8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)