LET

REDATELJ:Robert Zemeckis
GLAVNE ULOGE:Denzel Washington,Kelly Reilly,Don Cheadle,John Goodman,Nadine Velasquez
TRAJANJE:128 minuta

Robert Zemeckis je redatelj sa vrlo zanimljivom,uspješnom fimografijom. Njegov opus je žanrovski raznolik. Svoju karijeru je počeo graditi sa pustolovnom akcijom “Lov na zeleni dijamant” sa Michael Douglasom u glavnoj ulozi. Zatim je snimio veliki svjetski hit; prvi film iz trilogije “Povratak u budućnost” gdje je Michael J.Fox uz pomoć svojeg prijatelja osebujnog profesora (sjajni Christopher Lloyd) putovao kroz vrijeme. Godine 1988 redatelj snima dotad neviđeni spoj animacije i igranog filma nazvan “Tko je smjestio zecu Rogeru?”. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća snima drugi i treći dio “Povratka u budućnost”. Nakon toga se Zemeckis prihvatio zahtjevnijih tema; 1994 za “Forrest Gumpa” dobija Oscara, a nakon toga snima “Kontakt” sa Jodie Foster. Početkom stoljeća okušao se u žanru trilera (vrlo dobar “Ispod površine” sa Harrisonom Fordom i Michelle Pffeifer), te je “smjestio” Tom Hanksa na pusti otok u “Brodolomu života”. Nakon ta dva filma Zemeckis je u “padu forme” koju nije uspio vratiti niti sa osrednjim “Polarnim expressom”. Ono što je vidljivo iz navedenih filmova jest činjenica da redatelj ne bježi od režiranja niti jednog žanra. “Let” je povratak Zemeckisa ozbiljnim temama te pokušaj povratka na kvalitativnu razinu koju je održavao krajem prošlog i početkom ovog stoljeća….

Whip Whitaker (Denzel Washington) pije. Alkohol. Često i previše. Voli i povući “liniju”. Kokaina. Nije jedini sa takvim porocima. Međutim Whip je aktivni pilot.Na jednom LETU njegov avion upada u probleme; Whip sjajnim manevrima i hladnokrvnošću spašava većinu putnika i članova posade. Šestero ljudi pogiba, a među njima je i Whipova ljubavnica lijepa stjuardesa Katarina (Nadine Velazquez). Whip je heroj dana ali problemi nastaju kada se otkrije da je u krvi imao 2,4 promila alkohola…što znači da je upravljao avionom….pijan….

Scena spašavanja aviona odnosno ljudskih života je maestralno režirana. Iako je Zemeckis još u “Brodolomu života” pokazao da zna kako filmski prikazati avionsku nesreću ovdje je još efektniji i dojmljiviji. Pad aviona prikazuje iz tri kuta; pilotovog odnosno iz njegove kabine,ostatka unutrašnjosti aviona te kadrovima koji nesreću prikazuju izvana. Ovdje je redatelj pokazao sjajan osjećaj za duljinu kadrova te stvaranja napete atmosfere. Nakon prikaza nesreće koja je “Božje čudo” (Whip je avion spustio u blizini crkve) Zemeckis i dalje drži visok nivo filma; Whipu je nađeno znatno više alkohola u krvi od dopuštenoga te postoji ozbiljna mogućnost da heroj u samo nekoliko dana postane…krivac za nesreću.Gledatelj je u dvojbi; je li Whip uistinu heroj?. Ako jest alkoholičar bi li uopće bio sposoban spasiti putnike da nije….popio?. Taj prvi dio filma je uistinu odličan; suočava nas sa bitnim pitanjima, ne nudi odgovore ali tjera na razmišljanje. No, kako se radnja filma približava kraju tako radnja postaje sve “razvodnjenija”. Događaja je premalo za toliko mnogo minuta filma, a neke potencijalno zanimljive teme su ostale tek blago dotaknute. Redatelj se fokusirao na glavnog lika i to nije nimalo loš izbor…ali….prikazao ga je do samoga kraja kao čovjeka koji zbog svojih poroka razara svoj život, te nije sposoban reći dosta. Denzel je tu napravio sjajan posao i zasluženo je nominiran za Oscara. Nakon što gledatelja uvjeri da je Whip beznadežan slučaj (večer prije zadnjeg saslušanja pilot se propisno uneredi pa ga tek nakon “intervencije” Harlinga (odlični John Goodman), dilera drogom uspijevaju osposobiti za razgovor. I onda dolazi neočekivano patetični kraj gdje se glavni junak “posipa pepelom” te odlučuje promijeniti mišljenje. Nevjerojatno moraliziranje te nedosljenost u razvoju glavnog lika….Sve da bi se zaradio dolar više i da se od junaka koji je kroz cijeli film prikazan kao “izgubljen slučaj” stvori pozitivac….
“Let” je film sa odličnim glumačkim ostvarenjima te izuzetno uvjerljivom scenom pada aviona. Da je bilo više hrabrosti i dosljednosti bio bi puno realniji i uvjerljiviji…
OCJENA:7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)