GANGSTERSKI ODRED

REDATELJ: Johnatan Levine
GLAVNE ULOGE:Josh Brolin, Emma Stone, Sean Penn, Ryan Gosling,Nick Nolte
TRAJANJE:112 minuta
NAZIV ORIGINALA: Gangster Squad

 

“Gangsterski odred” nevjerojatno podsjeća na film “Mulholand Falls” (kod nas prikazivan pod naslovom “Zagonetna smrt”) snimljen 1996. godine. Sličnosti ima nekoliko – radnja oba filma se događa u Los Angelesu na prijelazu iz četrdesetih u pedesete godine prošlog stoljeća, glavni likovi su policajci okupljeni u specijalni odred, u oba glumi Nick Nolte, filmovi imaju respektabilnu glumačku ekipu (u “Mulholand Fallsu” glume osim Noltea i John Malkovich, Jennifer Connely, Michael Madsen, Chris Penn…), oba su drugi film redatelja koji su svojim prvijencima oduševili (redatelj “Mulholanda…” je Lee Tamahori koji je debitirao filmom “Bili jednom ratnici” dok je Levine startao vrlo dobrim filmom “Zombieland”) i na kraju…Oba filma su razočarali…..

Mora se priznati da film nije imao sreće s datumom premijere. Naime, “Gangsterski odred” je trebao biti premijerno prikazan u američkim kinima prošle jeseni. Nakon luđačkog napada Jamesa Holmesa u Aurori na premijeri trećeg dijela Nolanove trilogije o čovjeku šišmišu prikazivanje filma je prolongirano za početak ove godine. Razlog?  Film odnosno njegov trailer je sadržavao scenu u kojoj gangsteri likvidiraju publiku u kinu u Los Angelesu. Nakon višestrukih ubojstava u Aurori nije bilo šanse da se takve scene prikažu, te je film morao na remont; scena je izbačena iz filma no, to je zahtijevalo ponovnu montažu i reklamnu kampanju. te je film premijerno prikazan u siječnju ove godine. Pitanje je bi li film bolje prošao da je prikazan u ranije navedenom terminu, ali je činjenica da je šteta učinjena…

Čitavim trajanjem filma redatelj nas nastoji šokirati nasilnim, krvavima scenama; u samom uvodu filma Mickey Cohen (Sean Penn) gangster koji, saznajemo kasnije, kontrolira gotovo čitav grad naređuje svojim plaćenicima da daju gas i pokrenu automobile. Između automobila razapet je njegov suparnik te ga za koju sekundu vidimo raspolovljenog na dva dijela koje Mickey baca…kojotima?!. Prilično šokantan početak….
Većina velikih mafijaških, gangsterskih filmova nasilje tretira kao slijed radnje. U tim filmovima (“Kum”,”Casino”,”Carlitov način”, “Lice s ožiljkom”…) redatelji nasilne scene prikazuju vrlo realno ponekad šokantno, ali kao način da bolje razumijemo likove, radnju te način funkcioniranja i djelovanja raznih kriminalnih grupa. Kada film započne da ovakvim scenama, a da gledatelj ne zna apsolutno ništa o likovima ili radnji, dojam je  da redatelj takvim scenama želi sakriti nedostatke cjeline. Nedostatke kojih ima previše…

Vrijeme radnje nesumnjivo “poziva” da se prisjetimo remek djela “L.A. povjerljivo”  koji se također “pozabavio” policijskom tematikom u “Gradu anđela” nakon završetka Drugog svjetskog rata. Film se može usporediti i sa “Nedodirljivima” Briana De Palme s Kevinom Costnerom i Seanom Conneryem u glavnim ulogama. Usporedbe stoje kada je riječ o dijelovima radnje, ali izvedba i gluma nisu nikako usporedivi. “Gangsterski odred” je inferioran i znatno lošiji film od oba navedena. Likovi “Gangsterskog odreda” su prilično nezanimljivi i klišeizirani. Ekipa policajaca je složena prema već viđenim obrascima; intelektualni zapravo tehnološki majstor kojem fizički obračuni nisu jača strana, časni obiteljski čovjek, policajac koji “ne želi više ratove”, ali ga ubojstvo dječaka prelomi da se pridruži ekipi…itd,itd. Već viđeno puno puta. Likovi su, većinom, blijedi i nezanimljivi. Emma Stone je trebala biti “femme fatale” koja ljubi i gangstera i policajca, ali njena izvedba je kao i njen lik – površan i neuvjerljiv. Sean Penn (po mišljenju autora ovih redova jedan od vodećih Hollywodskih glumaca) također je u slabijem izdanju. Njegova interpretacija bivšeg boksača, sada kriminalnog “bossa” Mickeya je festival preglumljenosti. Jedina glumačka svjetla točka filma je Mirreile Enos (tv serija “Ubojstvo”, uskoro ćemo Mireille gledati kao partnericu Brad Pitta u filmu “World War Z”) u ulozi supruge policajca O’Mare (Josh Brolin).
“Gangsterski odred” je slabašan film koji neuspješno reciklira ideje koje su već viđene na filmskom platnu.

OCJENA:5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)