TOPLA TIJELA

REDATELJ:Johnatan Levine
GLAVNE ULOGE:Nicholas Hoult,Teresa Palmer,John Malkovich,Rob Cordry,Analeigh Tipton
TRAJANJE:92 minute

Prošlo je osam godina od kako su civilizacija, odnosno ustroj ljudskog društva kakvog poznajemo uništeni. Virus koji pretvara ljude u zombije je zarazio većinu stavnoništva Zemlje dok se preostali nezaraženi primjerci ljudske vrste skrivaju u raznim utvrdama. R (Nicholas Hoult) je jedan od zaraženih u kojem je ostalo ponešto emocija. Jednog dana on i njegova družba kreću u potragu za hranom. Pronalaze malu grupu ljudi nekima od njih se i nahrane, dok R doživljava ubod zombi-amorove strlice kada ugleda lijepu Julie (Teresa Palmer). R odluči Teresu zaštiti te je povede sa sobom natrag u svoje sklonište na aerodromu. Malo po pomalo i stvari između njih dvoje se počinju “zagrijavati”. Takav razvoj situacije imat će za posljedicu promjenu ponašanja našeg glavnog junaka ali i njegovih prijatelja zombija…

Zombiji, njihov nastanak i “djelovanje” su popularan i važan segment horror žanra. Najviše zasluga za njihovu promociju na velikom palatnu ima redatelj George A.Romero. On je još 1968 snimio “Noć živih mrtvaca” kojima je započeo seriju filmova na temu zombija. Njegovi filmovi su tumačeni kao metafora odnosno kritika  suvremenog ljudskog društva koje je postalo toliko potrošačko i konzumerističko da pojedinac gubi osobnost i emotivnost i utapa se u masi potrošačkih zombija. Ta zanimljiva i pomalo radikalna “čitanja” Romerovog stvaralaštva su samo nadogradnja na činjenicu da su njegovi horori izvrsni predstavnici žanra. Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća zombiji su često korišteni u video igricama. Najpopularnija od njih “Resident Evil” je dobila i fimski serijal koji je dogurao do petog nastavka. Međutim osim prvog filma svi ostali su bili za brzi zaborav. Posljednjih godina zombi apokalipsa je “osvojila” i televizijske ekrane.”Živi mrtvaci” recentna tv serija prikazuje grupice preživjelih nakon još jednog zombi armagedona. Uskoro će se na velikom platnu i Brad Pitt suočiti sa ovim problemom; ove godine ćemo ga gledati u filmu “World war Z”. U svim navedenim ekranizacijama zombija oni su prikazani jednako; neemotivne,  polumrtve spodobe kojima je jedini cilj nahraniti se….ljudskim mesom. U “Toplim tijelima” stvari su postavljene bitno drugačije….

Redatelj nam u početnim minutama daje do znanja da je R malo drugačiji tip zombija. On nam priča o svojoj svakodnevici, gladi te komentira svoje kolege. Dakle od početka je “zombi koncepcija” iz navedenih naslova odbačena. Kako film odmiče ona potpuno nestaje; pod navalom emocija R i njegova ekipa se transformiraju natrag u ljude, a jedini negativci ostaju podvrsta zombija koji su toliko pomahnitali da konzumiraju sami sebe. Ako priču gledamo kao na poruku da ljubav nema granica te da ona ruši sve prepreke među vrstama to se i može “progutati”. Međutim tvorci ovog filma su imali i malo drugačije namjere. Njihov cilj je bio da “Topla tijela” pretvore u zombi inačicu “Sumrak sage”, te pokušaju dostići planetarni komercijalni uspjeh Belle i prijatelja. Tako nešto im neće uspjeti; film je premijerno prikazan 1.veljače a do sada mu je zarada oko 55 milijuna dolara što nije loše, ali je daleko od rezultata “Sumraka”. Mislim da takav razvoj situacije i nije preveliko iznenađenje. Velikoj većini vampira je u samom postanku (literarnom ili filmskom potpuno je nevažno) “ukucan” kod koji sadrži fatalnu privlačnost, erotičnost i seksualnost. Oni su zavodnici (ili zavodnice) koji svojom karizmom šarmiraju. Njihova strast je duboka i jaka. Do krvi. I to su neki od razloga zašto su popularni te zanimljivi publici. Zombiji pak funkcioniraju dobro u žanru horora, ali u romantičnim pokušajima kao što je ovaj…teško. Ne vidim baš neku kemiju između stvorenja koji se hrani ljudskim mesom i zgodne mlade curom. Uz sve to R je pojeo mozak Julienog dečka, te se nahranio i njegovim sjećanjima. Redatelj cijelo vrijeme balansira između komično-romantičnih elemenata te horrorsko-zombijskih. Nastoji privući pažnju i jednog i drugog dijela publike, ali mislim da se trebao fokusirati na jedan aspekt priče, pa bi i film bio zanimljiviji. Film ima duhovitih trenutaka. te je velika šteta što se Levine nije potpuno posvetio komediji. Ovako smo dobili smjesu u kojoj svi sastojci nisu najbolje dozirani. Redatelj jest dao novu ideju za filmove o zombijima, ali nije svaka nova ideja dobra….
Ukoliko ste bili ljubitelj “Sumrak” sage te Vam ne smeta što je glavni junak još blijeđi od Edwarda pogledajte ovaj film. Ako ste pak ljubitelj Romera i tv serije “Živi mrtvaci” zaobiđite ovaj film u velikom luku….

OCJENA:4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)