UBIJ IH NJEŽNO

REDATELJ:Andrew Dominik
GLAVNE ULOGE:Brad Pitt, Ray Liotta, James Gandolfini, Scoot Mcnairy,Ben Mendelsohn,Sam Shepard
TRAJANJE:95 minuta
NAZIV ORIGINALA: Killing Them Softly

 

“Ova zemlja je sjebana. Kažem ti.” -Jackie

 

Johhny “Vjeverica” Amato je gangster koji je odležao sedam godina, ali ga prošlost sprečava da krene u nove “radne pobjede”. Plan izgleda logično i jednostavno; opljačkati ilegalnu mafijašku partiju karata, te “pothvat” pripisati Markieju Trattmanu (Ray Liotta). Zašto Markieju?  Markie je već jednom napravio nešto slično, ali su ga mafijaške glavešine poštedjele. Za pljačku “Vjeverica” angažira dvoje pravih diletanata Frankieja (Scoot McNairy) i Russella (Ben Mendelsohn) koji znaju puno više o konzumiranju droga nego o pljačkama. Međutim, pljačka uspije te bijesni mafijaški šefovi angažiraju plaćenog ubojicu Jackieja (Brad Pitt) da pronađe i eliminira pljačkaše….

Andrew Dominik je uz Leeja Tamahorija dokaz da i na Novom Zelandu žive i rade zanimljivi filmaši. Talent je Dominik pokazao vrlo dobrim debitantskim “Chopperom”, brutalnom autobiografskom pričom o Marku “Chopperu” Readu australskom kriminalcu koji je počinio (najmanje) 19 ubojstava. “Chopper” je bio redateljeva karta za Hollywood, te je “stvorio” Erica Banadinovicha poznatijeg kao Eric Bana. “Ubij me nježno” ponovo je redateljev izlet u svijet kriminalaca, ali ovaj put niti jedan lik odnosno događaj nije rađen prema istinitom predlošku. Ili možda jest, a mi to ne znamo?

Kada se radio “roster” za glumačku ekipu  filma u igri su bili i Sam Rockwell (pretpostavljam za ulogu pljačkaša narkomana) te Javier Bardem (opet pretpostavka da je trebao odglumiti lik Mickeyja, kriminalca na “zalasku” karijere te Jackiejevog pomoćnika). Zašto je otpao Rockwell teško je reći dok je odluka da ostarjelog gangstera odglumi James Gandolfini potpuno logična. Iako je Bardem kvalitetniji i raznovrsniji glumac publici je kao kriminalac puno prepoznatljiviji Gandolfini koji je godinama tumačio Soprana jedinog mafijaškog bossa koji je završio na psihoterapiji (izuzmemo De Nira u komediji “Analizira ovo”) te je postao obrazac za lik i djelo mafijaša iz susjedstva. Druga poveznica kojim je redatelj “pojačao” autentičnost svojeg filma je Ray Liotta koji je u “Dobrim momcima” tumačio mafijaša u usponu”. Dakle ekipa je posložena i sve je spremno za još jedan gangsterski film….

“Ubij ih nježno” je zanimljiv, ali u dijelovima film prilično spore radnje. Zaboravite raskoš i bogatstvo viđene kod mnogih filmova slične tematike (“Casino” naprimjer). Mafijaši su prisiljeni dobro rudariti obavljajući poslove ,susreću se na ulicama punim smeća koje izgledaju apokaliptično (početak filma). Kockarske seanse organiziraju se u opskurnim prostorijama. Ni traga luksuzu, raskoši. Recesija je “nagrizla” i njihove poslove. Glavni protagonisti filma su kriminalci no tema je aktualna, bliska svima – redatelj nas često podsjeća na recesiju, ekonomska previranja zadnjih godina. Zanimljivo je kako redatelj prati radnju filma odnosno aktivnosti naših likova; svaka njihova akcija je popraćena dijelovima govora Obame ili Busha Juniora. Ponekad to izgleda kao ironiziranje ,ismijavanje politike ponekad kao prazne fraze, ali ponekad vidimo i podudarnost poteza odnosno slična razmišljanja koja se realiziraju drugačijim metodama. Kao i politička vlast mafijaši su prisiljeni svoje poteze povući zbog “javnog mijenja”, odnosno mišljenja kakvo će se stvoriti o njima. Zanimljivo, na trenutke provokativno redateljsko rješenje. Scene nasilja su vrlo uvjerljive – taj segment filma je dobro napravljen što nije nimalo nevažno; gangsterski, mafijaški film da bi bio autentičan mora imati uvjerljive scene nasilja. Dijalozi su na tragu “tarantinovskih”; većinom zanimljivi i duhoviti, ali su i glavni problem filma. Većina traje predugo i svojim trajanjem bitno smanjuju tenziju radnje odnosno dinamiku filma. Nije problem u onome što se govori nego u trajanju razgovora. Redatelj je mogao dijaloge skratiti, razgovore malo “razmrviti” što bi cjelinu sigurno učinilo atraktivnijom.

“Ubij ih nježno” je vrlo dobar, autentičan gangsterski film “nove generacije” sa sjajnim glumačkim ostvarenjima. Jedina mu je mana nekoliko trenutaka “praznog hoda” (ponajviše početak filma) i spomenuti, povremeno predugi dijalozi koji umanjuju napetost cjeline .

OCJENA:8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)