RESIDENT EVIL:OSVETA

REDATELJ: Paul W.S. Anderson
GLAVNE ULOGE:Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Bingbing Li, Aryana Engineer, Sienna Guillory
TRAJANJE: 88 minuta

Davne 1996 godine izašao je prvi nastavak igrice nazvane “Resident Evil”. Ponajviše zahvaljujući odličnoj, zastrašujućoj horor atmosferi i priči, te vrlo dobro “pogođenim” omjerom akcije i mozgalica igrica je vrlo brzo stekla desetke tisuća poklonika diljem svijeta (uključujući i pisca ovih redova). Uslijedili su nastavci koji i danas privlače pažnju poklonika video igrica .Kao ilustracija popularnosti mogu spomenuti da su u Japanu redovito bili rasprodani koncerti na kojima se izvodila muzika iz igrice. Nakon nekog vremena i filmska industrija se zainteresirala za ekranizaciju. Prvi, vrlo solidni dio iz serijala je premijerno prikazan 2002 godine. Nažalost samo taj dio je koliko-toliko ispunio očekivanja fanova dok su ostali nastavci bili čisto “štancanje”. Takav je slučaj i sa “Osvetom”, petim filmom iz serijala….

Radnju filma ide otprilike ovako. Nakon uvodnog prepričavanja prethodnih dijelova od strane centralnog lika serijala Alice  oko 25 minute filma saznajemo da se naše junakinje nalaze na Kamchatki u bivšoj tajnoj Ruskoj vojnoj bazi koju sada koristi ozloglašena korporacija Umbrella. U pomoć im stiže odred specijalaca koji bi trebali izvući Alice i Adu iz ralja zombija i ostalih čudovišta. I to je otprilike to. Radnja filma je u odnosu na prethodne nastavke ponešto internacionalizirana;  dijelovi radnje se događaju u Tokiu i Moskvi. Istina u prividnoj, virtualnoj stvarnosti, ali zombiji su postali prijetnja ne samo Americi nego i ostatku svijeta. Gotovo cijelo vrijeme trajanje film se sastoji od pretjeranog i besmislenog niza akcijskih scena koje nisu loše odrađene, ali njihova količina potpuno marginalizira bilo kakvu suvislu radnju. Ovaj film je pravi primjer kako deseci slow motiona i akcijske ekstravagancije ne mogu iznijeti film i sakriti nedostatak događaja. Interesantno je kako redatelj Anderson (koji je prošle godine uspio gledanje “Tri mušketira” učiniti nepodnošljivim) “posvećuje” dijelove ovog filma klasicima SF odnosno horrora (epizoda kada Alice ide po djevojčicu je preslikana iz drugog dijela serijala o Alienima). Nažalost, niti je Milla Sigourney Weaver, a niti je “Resident Evil” “Alien”….

Dobra stvar u ovoj hrpi neuredno i nelogično posloženih akcijskih scena su glavne junakinje. Naime ,svi bitni likovi filma su žene, a posebno vrijedi izdvojiti kinesku glumicu Bingbing Li koja je svojom iskonskom, orijentalnom ljepotom zasjenila svoje puno poznatije kolegice.

I ovaj nastavak je kao i ostali iz serijala solidno prošao na kino blagajnama, pa valja uskoro očekivati nastavak. “Resident Evil:Osveta” ionako izgleda kao poduža najava za idući nastavak koji bi trebao prikazati konačni obračun sa krvoločnim nemanima. To nam sugerira i završetak filma. Nadam se da će u idućim nastavcima ekipa koja radi film ponuditi nešto smislenije i zanimljivije šta se radnje tiče jer ovako dalje nizati nastavke  nema previše smisla….

 

OCJENA:4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)