ĐAVOLJI DVOJNIK

REDATELJ:Lee Tamahori
GLAVNE ULOGE:Dominic Cooper,Ludivine Saigner,Raad Rawl,Mimun Oiaissa
TRAJANJE:105 minuta
NAZIV ORIGINALA: Devil’ Double

Godine 1994. tada malo poznati novozelandski redatelj Lee Tamahori snimio je sjajan film koji je podjednako oduševio i kritiku i gledatelje. Bila je to obiteljska drama “Bili jednom ratnici” o potomcima Maora odnosno prikazu njihove ne baš najsretnije svakodnevice. Autentičan, uvjerljiv sa sjajnim likovima i glumačkim izvedbama film je bio “ulaznica” redatelju za Hollywood. Očekivanja od njega su bila velika, ali autor unatoč respektabilnoj američkoj karijeri (Tamahori je režirao naslove “Paukova zavjera”, “Na rubu divljine” zatim krimić pod imenom “Mulholland Falls” kod nas preveden kao “Zagonetna smrt” sa all-star glumačkom ekipom, te “Umri drugi dan” iz  serijala o Jamesu Bondu…) nikada nije dostigao kreativan nivo kao kod “Ratnika”. Posljednji film koji je snimio je trenutno u ponudi naših kina, a riječ je o “Đavoljem dvojniku”…..
Radnja “Đavoljeg dvojnika” temeljena je na istoimenoj knjizi Latifa Yahije koja opisuje autorova “iskustva” sa Udayem Husseinom sinom Sadamovim. Latif je bio Udayev dvojnik. Prvi i najvažniji problem ovog filma je vrijeme njegova nastajanja odnosno prikazivanja. Saddam Hussein odavno je bivši kao i njegov režim, od navodnog oružja za masovno uništavanje njegovih neprijatelja je pronađeno nekoliko tona otrova za štakore, a u Iraku je uspostavljena “demokracija”. Obzirom na takav slijed događaja i interes za manijakalnog, sadističkog Udaya više i nije velik. Vjerojatno bi puno više pažnje i interesa privukao film koji temtizira sadašnjost Iraka i životu iračkog naroda nakon Sadama. Da vidimo koliko i je li uopće situacija bolja nego za vrijeme Sadamove vladavine…U Iraku ljudi i dalje ginu gotovo svakodnevno iako se te žrtve minoriziraju i marginaliziraju posebice u medijima…
Cijelo vrijeme filma autor se “bori” sa Udayevim likom. Naime, nikako se ne može odlučiti da li ga prikazati kao kriminalca i nasilnika (šta je Uday svakako bio), ili mu više pažnje posvetiti kao Sadamovom sinu. I dok redatelj balansira i pokušava zadovoljiti obje forme cjelina filma pati od neujednačenosti. Od intrigantnih, zanimljivih do dosadnjikavih, neuzbudljivih dijelova. Mišljenja sam da je trebalo više pažnje posvetiti “kriminalcu” Udayu jer o Sadamu ionako već sve znamo.
Đavolji dvojnik nije nezanimljiv film, ali i ako ga ne pogledate nećete puno propustiti. Obavezan jedino za ljubitelje štiva o dugogodišnjim vladarima, diktatorima i njihovim dvojnicima.

OCJENA:5.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)