TITANIC 3D

I’M THE KING OF THE WORLD-J.DAWSON

REDATELJ:James Cameron
GLAVNE ULOGE:Kate Winslet,Leonardo Di Caprio,Billy Zane,Kathy Bates,Bill Paxton,Gloria Stuart
TRAJANJE:194 minute

Nakon raznih “hitova” i hitova u tri dimenzije u našim kinima imamo priliku pogledati i jedan istinski filmski fenomen. Riječ je o “Titanicu” snimljenom 1997 godine. Prepričavati sadržaj filma  je suvišno. Sumnjam da je netko propustio pogledati “Titanica”, a ako i ima takvih sada je odlična prilika da ga premijerno pogleda u još boljem, tehnički dotjeranijem izdanju.
Ključna stvar za nevjerojatan komercijalno-oscarovski uspjeh “Titanica” je redatelj. James Cameron je prije početka snimanja filma iza sebe imao respektabilnu karijeru (“Terminator” 1i2, drugi dio “Aliena”, “Istinite laži”, “Bezdan”, a spomenuo bih redateljev prvijenac “Pirane 2” Taj film dokazuje i pokazuje kako je svaki početak težak. Nakon što se Cameron “zagrijao” i odlučio odraditi projekt počeli su problemi. Replika broda u prirodnoj veličini je gotovo potpuno uništena u oluji, a početni budžet koji je iznosio otprilike 100-120 milijuna dolara rastao je svakodnevno da bi se zaustavio na otprilike 200 milijuna što je tada bila apsolutno najveća svota novaca potrošena na snimanje jednog filma. Zbog ovih problema troškove  i distribuciju filma su podijelile dvije major kompanije; “Paramount” kao američki distributer, te “20th Century fox” kao distributer filma u ostatku svijeta. Uvjeren sam da su tada šefovi kompanija razmišljali samo o tome kako vratiti uloženo, a o nekoj velikoj zaradi se samo sanjalo..Ovdje dolazimo do prve stvari zbog koje je Cameron najvažnija osoba ovog projekta. Bez obzira na stalni rast budžeta nije pristajao na kraćenje odnosno modificiranje scenarija nego je tvrdoglavo inzistirao na svojim vizijama i idejama (budžet je dobrim dijelom porastao i zbog redateljevog perfekcionizma u snimanju zahtjevnih scena šta se ponajbolje vidi u scenama potonuća broda).

Nakon nešto manje od šest mjeseci kašnjenja (premijera je trebala biti u srpnju, a održana je 19 prosinca 1997) “Titanik” je krenuo u kino distribuciju. Tada počinje jedna od najvećih priča u povijesti filma. Nakon nevjerojatnih 15 tjedana na prvom mjestu američkog box officea i desetomjesečne distribucije “Titanik” se zaustavio na brojci od 1 843 000 000 (slovima:milijardu osamsto četerdeset i tri milijuna) dolara zarade na svjetskim kino blagajnama. Rezultat koji je nakon 12 godina nadmašio “Avatar”, film koji je režirao pogodite tko? Cameron naravno. Nakon financijskog uspjeha slijedile su i nominacije za razno razne nagrade. Film je nominiran za 130(!!!)  raznih filmskih nagrada od kojih su najvažnije 14 nominacija za Oscara te 11 osvojenih kipića (neriješeno sa “Ben Hurom” i “Gospodarom prstenova:Povratak kralj”). Uistinu impresivna statistika.

Iako nije osvojio Oscara za scenarij (kojeg je također napisao Cameron) priča je vrlo bitna za veliki uspjeh filma. Ona je podijeljena u  dva dijela; prvi “dramski” dio koji nam govori o ljubavnoj priči između Jacka i Rose, te drugi dio koji je “akcijski”, a dočarava nam tragediju i kraj Titanika. Zamislimo na tren kako bi ovaj film izgledao da je došao u ruke nekom netalentiranom redatelju kakvi danas često vladaju američkim box officeom. Kratki uvod, površni prikaz nekoliko glavnih likova, hrpa specijalnih efekata i brzi zaborav od strane gledatelja. Ovako smo dobili pravi, punokrvni filmski spektakl.

Prvi dio filma nam govori o “zabranjenoj ljubavi” između dvoje ljudi iz različitih društvenih sredina. Bogata Rose i siromašan, ali načinom života ispunjen Jack zaljubit će se na putovanju koje tragično završava…kao i njihova ljubav. Još jedna kockica Cameronovog mozaika koji obogaćuje film emotivnošću a savršeno se uklapa u cjelinu. Također Cameron je i u ovom filmu nastavio sa jakim ženskim likovima. Ok, Rose nije toliko “jaka” kao Ripley iz “Aliensa” ili Sarah Connor u “Terminatoru”, ali žena koja se usudi slijediti svoje emocije i strast (mada je u braku) unatoč vremenu i ljudima koji ju okružuju zaslužuje poštovanje i pažnju. Leonardo Di Caprio je svoju ulogu korektno odradio. Odlično interpretira Jacka (u igri za ovu ulogu bili su i Christian Bale, te Matthew McCounaghuey) čovjeka koji živi svaki dan kao da mu je posljednji te njegovu istovremenu dječačku zaigranost, ali i istinsku mušku odlučnost. Ostatak glumačke ekipe  je također vrlo dobar.
Gledajući film u tri dimenzije sve ono šta je bilo dobro postaje još bolje. Od sjajne fotografije do fascinantne rekonstrukcije same nesreće svaki detalj filma je tehnički savršen.
Titanic je uistinu velik film. Bez obzira u koliko dimenzija ga gledali ovaj spoj žanrova (drama, film katastrofe) uvijek iznova plijeni svojom sjajnom izvedbom.Za kraj treba spomenuti da nikada nitko nije dao bolju posvetu svim žrtvama ove velike nesreće. Jedan od onih filmova koji se moraju pogledati…Barem jednom…

OCJENA:8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)