ELITNI UBOJICE

REDATELJ::Gary McKendry
GLAVNE ULOGE:Jason Statham,Robert De Niro,Clive Owen,Dominic Purcell,Yvonne Strahovsky
TRAJANJE:116 minuta
NAZIV ORIGINALA: Kller Elite

 

Danny (Jason Statham) je umirovljeni britanski specijalac. Uspio se povući iz posla nakon neugodnog iskustva na jednom od mnogih misija. Međutim, Danny se uskoro mora ponovo aktivirati. Njegov učitelj i “brat po oružju” Hunte (Robert De Niro) zatvoren je od strane omanskog šeika. Da bi oslobodio svojeg mentora Danny mora likvidirati trojicu elitnih ubojica koji su pobili šeikove sinove. Otežavajuća okolnost za Dannya je ta šta su ubojice pripadnici SAS-a (britanske specijalne postrojbe). Činjenica koja neće pokolebati vjernog Dannya da zajedno sa svojim pomoćnicima Daviesom i Mayerom (tumači ga Dominic Purcell jedan od dvojice glavnih junaka serije “Zakon braće”) krene izvršiti zadatak i spasiti Huntera…

“Svijet je u kaosu,ekonomska kriza se nastavlja…”. Ovo je jedna od uvodnih rečenica kojima počinje ovaj film. Hm, pomislili bi da je godina 2010 ili 2011. Međutim, radi se o 1980 godini. Izgleda da je i tada bila ekonomska kriza koja izgleda sa manjim prekidima traje eto do danas. Radnja “Elitnih ubojica” nas vodi u svijet specijalaca (ovdje britanskih) koji zavode red i “donose demokraciju” u sve dijelove svijeta. Ovaj put su u fokusu vojnici Ujedinjenog kraljevstva, a ono šta dodatno intrigira i tjera na gledanje pa i komentiranje ovog filma je činjenica da je napravljen prema ISTINITOJ priči.

Od samog početka “Elitnih ubojica” nemoguće je napraviti podjelu na dobre i loše likove. Naime ovdje su svi podjednako loši i podjednako pozitivni. Svi su bivši i(li) sadašnji plaćenici koji su odrađivali krvave poslove za račun svoje Vlade. Nevjerojatno kako se malo toga promijenilo unazad tridesetak godina. I dalje razni komandosi uvode “red i demokraciju” diljem svijeta, civili i dalje ginu, a ponekad se netko i osveti. Radnja filma je po broju mjesta na kojima se odigrava skoro bondovska (Meksiko,Oman,Velika Britanija,Australija) akcijske scene su vrlo dobre; snimljene na vrlo uvjerljiv i efektan način. Film također sadrži nekoliko obrata gdje lovac postaje lovina, Interesantna je i pametna podjela uloga gdje je De Niro sporedni lik koji” prepušta”(pametno od redatelja jer je De Niro gospodin u godinama) mlađim kolegama većinu akcijskih vratolomija i obračuna, a opet kad se pojavi u nekoliko njih fenomenalno odrađuje posao(uvodne akcijske scene filma malo podsjećaju na De Nira u “Vrućini” snimljenoj prije 16 godina). Dobar potez je doziranje Jasona Stathama kada je u pitanju akcija. Statham mora glumiti što u većini njegovih akcijskih ekstravagancija (Transporter,Ubrzanje…) nije slučaj. Ovdje ima i ravnopravnog suparnika – bivšeg specijalca Spikea kojeg tumači u akcijskim scenama vrlo uvjerljivi Clive Owen (ako to nije on nego kaskader neka mi je oprošteno). Zaplet filma pomalo podsjeća na Stalloneov Rambo 3, ali samo zaplet jer ovdje je ipak riječ o jednom vrlo dobrom akcijskom trileru kojeg treba pogledati prije svega zbog intrigantne istinite priče koja između ostalog dokazuje i pokazuje koliko se malo svijet promijenio u zadnjih tridesetak godina.

OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)