CRNI PONEDJELJAK

REDATELJ.J.C.Chandor
GLAVNE ULOGE:Kevin Spacey, Demi Moore, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Stanley Tucci, Paul Bettany
TRAJANJE:107 minuta
NAZIV ORIGINALA: Margin Call
Težak dan za Erica Dalea (Stanley Tucci). Nakon višegodišnjeg rada u jednoj velikoj korporaciji uručen mu je otkaz. Momentalan i neopoziv. Prije nego šta napusti radno mjesto, Eric daje USB stick sa svojim novim istraživanjem mladom kolegi analitičaru Peteru (Zachary Quinto, Sylar iz televizijske serije “Heroji”). Peter se prihvaća posla i završava istraživanje. Njegovo otkriće bi moglo postati kobno za njega samog i cijelu korporaciju u kojoj je zaposlen…
“Crni ponedjeljak” je naziv za 19.listopada 1987 godine kada je zabilježen rekordni pad dionica na burzama u novijoj povijesti tako da hrvatski naslov filma ima smisla bez obzira šta potpuno odudara od engleskog izvornika.
Ovaj film nije rađen po istinitoj priči iako odličan scenarij i razvoj radnje u njemu jako sliči nastanku krize 2008. godine koja je u manjem ili većem opsegu prisutna diljem svijeta i danas. Nakon otkrića propasti velike kompanije dolazi do mobilizacije unutar redova iste. Film se sastoji od više razgovora između zaposlenika gdje se vrlo detaljno opisuju odnosi i način djelovanja u velikim financijskim sustavima. Iako zaplet zahtjeva malo koncentracije svima koji nisu toliko upućeni u ekonomiju vrlo brzo će shvatiti u čemu je problem i način na koji ga akteri koje pratimo namjeravaju riješiti. Zastrašujuća je hladnoća i efikasnost u rješavanju problema bez obzira na posljedice. Početak filma kada Dale uručuju otkaz pokazuje svu bešćutnost i hladnoću kapitalizma. Otkaz je tu i manevarskog prostora za radnika NEMA. Može se samo pomiriti sa zlom sudbom i ništa više. Drugi detalj koji treba izdvojiti je krizni sastanak na kojem se odlučuje o rješavanju problema. Desetak ljudi odlučuje o životima i egzistencijama tisuća i to bez ikakvog političkog ili pravnog nadzora. Njih ne zanima tko će biti oštećen već samo profit i milijunski bonusi koje dijele međusobno. Treća vrlo dojmljiva, ali zabrinjavajuća epizoda je rješenje problema – prodavajući “loše” hipoteke na tržištu ostalim mešetarima naši “junaci” proširuju krizu i ona metastazira u sve većem opsegu i zahvaća sve više institucija u društvu…

Primijetili ste da o filmu pišem kao o stvarnim događajima. Iako nije potvrđeno da je riječ o autentičnim događajima, film je toliko uvjerljiv da se nije preteško uživjeti u njegovu radnju. Posebno težinu ima činjenica da su opisani događaji koji su poprilično neatraktivni za ekranizaciju, no redatelj (koji je ujedno i scenarist filma) uspijeva održati interes gledatelja do samog kraja. Glavne uloge u filmu nema, jer su gotovo svi likovi podjednako zastupljeni i svaki je glumac  izvrsno odradio svoj dio posla. Iako je budžet filma bio oko tri i pol milijuna dolara u njemu glume velikani poput Kevina Spaceyja i Jeremyja Ironsa. Glumci su prepoznali vrijednost projekta, pa su išli puno ispod svoje tržišne cijene.

“Crni ponedjeljak” je pametan, u dijelovima uznemirujući film koji svakako treba pogledati jer su događaji koji su u njemu opisani utjecali na gotovo sve svjetske ekonomije. Film je nominiran za nagradu “Oscar” u kategoriji najboljeg scenarija.

OCJENA.8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)