RECENZIJA: ARGYLLE: MISTERIOZNI ŠPIJUN – ona treba napisati iduće poglavlje

REDATELJ: Matthew Vaughn

GLAVNE ULOGE: Bryce Dallas Howard, Catherine O’Hara, Henry Cavill, Sam Rockwell, Samuel L. Jackson, Sofia Boutella, Dua Lipa, Bryan Cranston, John Cena, Ariana DeBose

TRAJANJE: 139 minuta

NAZIV ORIGINALA: Argylle

 

“U velikoj sam nevolji, mama.” – Elly Conway

 

Britanski filmaš Matthew Vaughn karijeru je počeo kao producent filmova “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške” i “Snatch”. Čovjek od povjerenja redatelja Ritchieja ostao je zapisan kao jedan od važnijih ljudi iza kamere u projektima koji su i danas preživjeli, projekti koji se i danas se rado i često gledaju. Uspjeh “Lopova, ubojica…” i “Snatcha” donio je snažan vjetar u leđa Vaughn koji kreće u ozbiljnu redateljsku karijeru. Godine 2004. Vaughn realizira redateljski prvijenac, kriminalističku dramu “Posljednji posao” u kojem je glavna glumačka figura Daniel Craig. Sedam godina kasnije Vaughn je oživio serijal o mutantima – “X-Men: Prva generacija” postao je veliki hit i omogućio nove filmove o X ljudima. Nakon uspjeha spomenutih filmova Vaughn dobiva zeleno svjetlo za realizaciju filmova u kojima je mogao realizirati osebujne, otkačene i zabavne ideje. “Kick-Ass” (u nas nespretno preveden kao “Štemer”) bila je superjunačka zafrkancija koja, s obzirom na količinu nasilja, glavna protagonistica Mindy (sjajna Chloe Grace Moretz) zbog svojih mladih godina ne bi smjela gledati. Nakon, hm, “Štemera” stiže i prvi, najbolji flm “Kingsman serijala – u njemu se Vaughn poigrava špijunskim žanrom, u trenucima je bizaran, ali i zabavan. Nakon dva (slabija) nastavka Vaughn okreće novu stranicu – u fokusu je ponovo svijet špijuna, ali ispričan na drugačiji način…

Elly Conway uspješna je spisateljica špijunskih romana. Uspješna u poslu, ali povučena, pomalo nesigurna i izmučena nedostatkom inspiracije za završetak petog romana (prethodne su knjige bile hitovi i autorici su donijeli….slavu u kojoj se ona baš i ne snalazi najbolje). Stvari se (prije svih za Elly) kompliciraju kada se počinje brisati granica između fikcije i stvarnosti – događaji koje Elly opisuje u novoj knjizi opisuju stvarne događaje povezane s misterioznom i organizacijom opasnih namjera poznatoj pod imenom Odjel. Tijekom putovanja vlakom Elly upoznaje špijuna pod imenom Aidan Wilde – Elly, Aidan i mačak Alfie kreću u špijunsku pustolovinu koja će donijeti neočekivana otkrića….

Početak filma najbolji je dio “Misterioznog špijuna” – Elly piše stranice svoje nove knjige dok gledatelj istovremeno gleda i ekranizaciju njenih rečenica. Sveprisutni Henry Cavill u ulozi agenta Argyllea je u još jednoj misiji, ali ima i zanimljivu protivnicu. Ona je Lagrange i interpretira je Dua Lipa – trenuci kada je gledatelj suočen s najboljim trenucima filma. Vrlo dobar, dojmljiv nastup mlade glazbenice koja se, čini se, odlučila posvetiti i glumačkoj karijeri (Dua Lipa se pojavila u filmu “Barbie”, ranije u “Spasilačkoj službi) pokazuje kako je Dua Lipa predodređena za buduću Bond negativku, Bond djevojku ili uloge u filmovima poput Atomska plavuša. Hoće li Dua Lipa napraviti uspješan transfer iz glazbenice u glumicu odnosno hoće li se spomenute uloge dogoditi pokazat će vrijeme, ali glumački talent i karizma postoje….

Foto: Universal Pictures/Apple Original Films

Nakon spomenutog uvoda počinje priča o spisateljici za koju ne znamo (ne zna ni ona) da li je zbunjena, blago psihotična ili je sve što se oko nje događa…stvarnost odnosno i(li) istina. Redatelj se u “Kingsmanu” (prvo filmu serijala) vješto poigravao sa žanrovima – u trenucima je film plesao na rubu parodije, ali je konačni proizvod, prije svega, bio zabavan. “Argylle” je projekt u kojem nije uspio ponoviti “Kingsmana” (prvi film serijala, nikako nastavak) iz više razloga. Najveći od njih je scenarij filma koji je, najblaže rečeno, kaotičan i preopterećen različitim “obratima” koji ne funkcioniraju odnosno kod gledatelja, umjesto pažnje i zanimanja, izazivaju zamor. U redu, na početku u uvodnim minutama filma takav pristup izgleda zanimljivo i zabavno,  ali kako minute filma odmiču stvari postaju sve manje zanimljive….

Film je nabijen akcijom – kao i scenarij niz akcijskih scena je pretjerivanje bez smisla. Pokušaji nasmijavanja gledatelja prisutni su tijekom čitavog trajanja filma, ali humor je manje britak i direktan kao što je slučaj s redateljevim prethodnim filmovima. Soundtrack filma je vrlo dobro posložen – na njemu se, između ostalih, nalaze David Bowie, Elvis Presley….

“Argylle” je okupio jaku glumačku ekipu, ali, uz spomenuti izuzetak, bez prevelikih (ugodnih) iznenađenja.  Henry Cavill je u možda sam ja pravi izbor za novog Jamesa Bonda ulozi, kemija između Rockwella (“Argylle” pripada među najslabije filmove u glumčevoj filmografiji) i Bryce Dallas Howard neuvjerljiva je i ne funkcionira na pravi način – Bryan Cranston odrađuje posao…da, treba spomenuti i Alfieja, mačka koja je dio priče čitavim trajanjem filma.

Rezultati na kino blagajnama u prvom vikendu prikazivanja pokazuju kako će “Argylle” kandidirati za jedan od većih promašaja godine koje je tek počela ( u filmu je uloženo više od 200 milijuna dolara). U slučaju novog filma Matthewa Vaughna komercijalni i kreativni rezultati su, otprilike, isti – “Argylle” je kaotična, zamorna i, većinom, neduhovita filmska priča u kojoj je Dua Lipa, odnosno njeno (pre)kratko pojavljivanje jedino vrijedno spomena.

 

OCJENA: 4