KINGSMAN: TAJNA SLUŽBA

REDATELJ: Matthew Vaughn
GLAVNE ULOGE: Taron Egerton, Colin Firth, Michael Caine, Samuel L. Jackson, Mark Hamill, Sofia Boutella
TRAJANJE: 129 minuta
NAZIV ORIGINALA: Kingsman: Secret Service

Petogodišnji Egssy živi s majkom. Otac je poginuo kada je Eggsy bio petogodišnjak. Na tajnom zadatku. Harry Hart (Colin Firth) kolega je Egssyevog  oca, jedan od pripadnika tajne službe kojem je pokojnik spasio život. Hart ostavlja Egssyu i majci broj telefona koji mogu nazvati ako se nađu u problemima. Godinama nakon smrti oca, Eggsy i dalje živi s majkom. Nezaposlen je, bez previše nade i ambicije za boljim životom. Jedne večeri Egssy je uhićen zbog krađe automobila. Situacija ne izgleda dobro; mogao bi odležati 18 mjeseci zatvora. Nakon što i odvjetnik odustaje od slučaja Egssy odluči nazvati. Broj koji je dobrio nakon očeve smrti. Ubrzo nakon poziva pušten je iz zatvora. To je tek početak novog života; regrutriran je kao kandidat za obavještajnu službu Kingsman. Službu za koju je život dao njegov otac….

 

“Kingsman: Tajna služba” jedno je od najugodnijih filmskih iznenađenja 2015 godine. Film vrijedan osamdesetak milijuna dolara zaradio je više od 400 milijuna u svjetskoj distribuciji. Palac gore za “Kingsmana” podigla je i većina kritičara, najćešći epitet koji je vezan uz film jest “zabavan”. Doista, “Kingsman: Tajna služba” je histerično zabavan, idejom zanimljiv projekt. Nakon što je udahnuo novi život serijalu o “X” ljudima te režirao otkačenu, zarazno zabavnu akcijsku komediju “Kick Ass”, redatelj Vaughn (producent filmova Guya Ritchieja) odlučio je zaploviti špijunskim vodama. U “Kick Assu” Vaughn se poigravao sa filmovima koji govore o superherojima dok se u “Kingsmanu: Tajna služba” odlučio poigrati sa špijunima, filmovima o tajnim agentima ponajviše se referirajući na Jamesa Bonda. Rizično područje obzirom na brojne dosadašnje slične i neuspješne pokušaje. Međutim. jednako kao i u filmu “Kick Ass” redatelj je uspio napraviti neobičan, nasiljem i humorom ispunjen,  netipičan blockbuster.

 

Najava filma ne otkriva razmjere destrukcije i nasilja koje film sadrži. Na prvi pogled se činilo da bi “Kingsman: Tajna služba” mogao biti još jedan u nizu filmova koji ciljanjem na tinejdžersku populaciju nastoji ostvariti što veći uspjeh na kino blagajnama. U redu, glavni junak je mladac koji je zakoračio u dvadesete godine, ali tu svaka priča o kalkuriranju sa ciljanom publikom nestaje. Film ne skriva i uljepšava nasilje; kreiranje krvavih scena zabavlja Vaughna. Iako redatelj nije u potpunosti izbjegao klišeje (siromašni dečko kojeg na obuci maltretiraju bogati kolege…) oni su svedeni na najmanju moguću mjeru i ne opterećuju radnju filma. Film je nabijen scenama koje su posveta poznatim i manje poznatim filmskim projektima iz prošlosti. Svašta se može pronaći u “Kingsmanu”; od filmova Quentina Tarantina preko Georgea Cukora do Stanleya Kubricka. Unatoč brojnim posvetama i referencama “Kingsman: Tajna služba” je ostao svoj; zabavan, drugačiji “blockbuster”.

Iako je film zamišljen i realiziran kao zabava, spoj humora i akcije koja ima tarantinovski utjecaj, “Kingsman: Tajna služba” sadrži određen broj subverzivnih, intrigantnih trenutaka. Masovni pokolj u crkvi je rijetko viđena orgija krvi i nasilja. Zanimljiv je način na koji negativac nastoji reducirati broj ljudi. Valentine besplatno dijeli kartice za mobitel pomoću kojih je korištenje mobitela i interneta besplatno. Pomoću kartica Valentine je u mogućnosti kontrolirati vlasnike te šalje neurološki “okidač” koji stimulira centar za agresiju u mozgu. Krvoproliće može početi. Glavni negativac zapravo je kritika vlasnika internetskih servisa i društvenih mreža koji, obzirom na korištenje globalne mreže, gomilaju sve veću financijsku i društvenu moć te postali globalni kontrolori korisnika. Naravno, uz laganu asistenciju političko-obavještajnih krugova.
Nositelji glavnih uloga sjajno su pogođeni. Najveće iznenađenje je Colin Firth kojega smo do sada imali prilike gledati u ozbiljnim ulogama (“Kraljev govor”) ili romantičnim komedijama (“Dnevnik Bridget Jones”). Britanski glumac vrlo dobro se snašao u akcijsko-špijunskim scenama. Važnu ulogu u filmu igra i britanski veteran Michael Caine koji ima zavidnu špijunsku filmografiju (“Četvrti protokol” “Plavi led”, “Holcroftova pogodba”….). Vrlo dobar je Samuel L.Jackson u ulozi glavnog negativca. Jednu od uloga u filmu tumači i Mark “Luke Skywalker” Hamill a posebno dojmljiva je Sofia Boutella u ulozi Valentinove desne ruke Gazelle.
“Kingsman: Tajna služba” nasilan je, duhovit i suberzivan uradak kakav se ne susreće često u kino dvoranama. Posebno kada je riječ o skupim hollywoodskim produkcijama.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)