RECENZIJA: PRAVEDNIK 3 – Svi se moramo suočiti sa smrću

REDATELJ: Antoine Fuqua

GLAVNE ULOGE: Denzel Washington, Dakota Fanning, Gaia Scodellaro, Eugenio Matrandrea

TRAJANJE: 119 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Equalizer

 

The mafia. They’re like cancer. No cure.” – Enzo Arisio

 

Nije velika mudrost napisati kako je Denzel Washington jedna od najvažnijih i kod gledatelja najpopularnijih glumačkih figura Hollywooda.  Nanizao je Denzel (zanimljivo je primijetiti kako glumca većina ljubitelja filma naziva imenom, rjeđe prezimenom – dovoljno je reći Denzel) tijekom duge karijere (krajem iduće godine Washington će proslaviti 70 rođendan) niz hitova, osvojio brojne filmske nagrade. Ipak, bez obzira na popularnost i garanciju kako će Denzel svaki film učiniti boljim, Washington sve do 2018. godine nije nastupio u nastavku odnosno nikada nije interpretirao filmskog junaka u serijalu.

Godine 2018. snimljen je Pravednik 2 , nastavak filma premijerno prikazanog 2014. godine. Priča o Robertu McCallu, bivšem specijalcu koji postaje pravednik i osvetnik pomalo je neočekivano postala prvi filmski serijal Denzela Washingtona (jedan od razloga je i Antoine Fuqua, redatelj s kojim je Washington surađivao na filmovima “Dan obuke”Sedmorica veličanstvenih ) . Ubrzo nakon premijere dvojke objavljeno je kako će “Pravednik” dobiti još jedan nastavak koji će završiti priču o Robertu McCallu. Rečeno – učinjeno: završni dio trilogije stigao je u svjetske kino dvorane…

Radnja trećeg filma vodi nas na Siciliju – McCall je, nakon žestokog obračuna s pripadnicima mafije, teško ranjen. Izmučenog i bez svijesti, McCalla pronalazi lokalni policajac Gio. On vodi McCalla kod lokalnog doktora Enza – dobri doktor zakrpat će McCalla i spasiti mu život. Tijekom oporavka McCall upoznaje stanovnike Altamontea, mirnog gradića čiji stanovnici postaju meta Camorre, ali ne računaju na bivšeg specijalca spremnog na obranu slabijih…

“Pravednik 3” preuzeo je obrazac nekih popularnih vesterna – slučajni junak, osvetnik i pravednik, u malom gradiću postaje zadnja crta obrane za stanovnike Altamontea. McCall kao zaštitnik slabijih usamljeni je revolveraš koji koristi iznimno brutalne metode obračuna s mafijašima (može se primijetiti kako McCall s priličnim zadovoljstvom masakrira negativce). Da, “Pravednik 3” iznimno je nasilan film u kojem se mogu vidjeti žestoke akcijske scene. Žestoke čak i za akcijski žanr – posebno za recentne standarde Hollywooda.

Foto: Sony Pictures Entertainment

Posljednja (?) misija Roberta McCalla sadrži religijske motive – oni su, prije svega, povezani s glavnim protagonistom. McCall se bori s duhovima prošlosti koji se ponavljaju u njegovoj sadašnjosti – on nema odgovor na pitanje jesam li dobar ili loš čovjek? On je u potrazi za iskupljenjem (smrt za smrt ili oko za oko, zub za zub), oprostom i životnim mirom. Potraga za (duševnim) mirom potraga je većine nas, ali, s obzirom na prošlost Roberta McCalla i stotine leševa koje je ostavio iza sebe mir (i oprost) nije jednostavno pronaći.

Scenarij filma sadrži niz nelogičnosti i, za razliku od prethodnih filmova trilogije, prenatrpan je događajima. Glavna priče je, relativno, očekivana i funkcionalna – McCall je zaštitnik, ima podršku lokalnog stanovništva i slijedi obračun s negativcima. Druga razina priče odnosi se na terorističke napade, aktivnosti mafije širom Italije, tajne službe… taj dio prilično je neuvjerljiv i vrijedan je spomena, prije svega, zbog ponovnog susreta Denzela Washingtona i Dakote Fanning. Prije dvadesetak godina Denzel i Dakota nastupili su u akcijskom trileru Tjelesna straža pokojnog redatelja Tonyja Scotta. Denzel, bivši operativac CIA-e, spasio je malenu Dakotu – emotivna je bila njihova priča, posebno rastanak u finalu filma. Odnos McCalla i Emme (ime lika kojeg Fanning interpretira) u trećem je pravedniku potpuno drugačiji, ali lijepo je vidjeti posvetu i podsjećanje na neka prošla filmska vremena…

Glumački, film u potpunosti nosi Denzel Washington – ne samo zbog činjenice kako je riječ o najvećoj zvijezdi filma već je, većina, ostalih članova glumačke ekipe ostvarila vrlo skromna izdanja. Posebno su slabi i neuvjerljivi negativci filma – osim neuvjerljivosti pripadnici mafije su snažno okovani stereotipima.

Ništa novo i nezaboravno nema u trećem i završnom poglavlju filmske priče o Robertu McCallu. Riječ je o rutinskom, često i klišeiziranom akcijskom trileru koji sadrži niz brutalnih, krvavih scena. Film kojeg gledljivim čini nastup Denzela Washingtona, ali je potpuno nebitan za glumčevu filmografiju.

 

OCJENA: nategnutih 6