PRAVEDNIK 2

REDATELJ: Antoine Fuqua
GLAVNE ULOGE: Denzel Washington, Pedro Pascal, Bill Pullman, Melissa Leo
TRAJANJE: 121 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Equalizer 2

 

Nakon desetljeća filmova u kojima je garantirao (barem) pristojnu filmsku zabavu (ako se i dogodio lošiji film glumac je rijetko bio glavni krivac, najslabija karika), Denzel Washington prvi je puta odlučio snimiti nastavak. S obzirom na činjenicu da Hollywood voli nastavke odluka da se krene s realizacijom “Pravednika 2” nije neočekivana  – film je ostvario solidnu zaradu na kino blagajnama, Washington je energično pristupio ulozi osvetnika i pravednika, Kritike su, većinom bile pozitivne – za realizaciju ostala je tek riješiti sitnicu. Uvjeriti glumca koji nikada nije snimio nastavak da nastupi u nastavku. Jedan od najvažnijih razloga zašto je Washington rekao da je redatelj Antoine Fuqua. Washington i Fuqua surađivali su na više projekata – nastup u “Danu obuke” glumcu je donio “Oscara. Zajedno su radili i na “Sedam veličanstvenih” te prvom “Pravedniku”. Nakon što je Fuqua odlučio režirati nastavak Washington je prihvatio ponudu i ponovo postao Robert McCall – bivši pripadnik specijalnih postrojbi koji postaje osvetnik.

Prvi trenuci filma prate pravednika tijekom misije u vlaku. Negdje u Turskoj McCall je obavio posao i vraća se na domaći teren. U susjedstvo. McCall je vozač, razgovara i druži se s ljudima, ponekad, na svoj način, pomogne. Bez obzira na susjede, jedina prava prijateljica bivšeg specijalca je Susan Plummer (vrlo dobra Melissa Leo). Ona je poveznica s nekim prošlim, za McCalla sretnijim vremenima. No, mirniji život u susjedstvu prekida se kada stiže vijest da je Susan stradala. Pravednik ponovo postaje osvetnik i kreće u akciju…

“Pravednik 2” je reklamiran i žanrovski određen kao akcijski triler. Međutim Fuqua i Washington nisu zanemarili lik Roberta McCalla, njegovu karakterizaciju – bivši je specijalac više do običnog akcijskog junaka. On je dobri duh susjedstva koji pokušava riješiti probleme ljudi koje svakodnevno susreće, upoznaje. Osjetljiv na nepravdu njegovo pravedništvo motivirano je uspomenama na pokojnu suprugu. Sjećanje na voljenu osobu snažna je motivacija. McCall želi, barem na vlastitoj mikro razini, svijet učiniti boljim mjestom. Kako izgleda druga, mračnija strana života McCall je doživio tijekom vojne službe. McCall je životan lik, omiljeni susjed (svatko od nas ima jednog takvog, istina ne obučenog i vojno sposobnog kao McCall) koji voli razgovarati i čitati – “Starac i more”, Proust i Hesse dio su McCallovih interesa. Trenuci kada se otkriva koliko je važna Washingtonova uloga u filmu – imamo bivšeg specijalca, akcijskog junaka koji nemilosrdno lomi kosti, ali istovremeno voli književnost, čitanje. Protagonist kakav se ne može često sresti kada su u pitanju projekti poput “Pravednika” no s obzirom na Washingtonove glumačke sposobnosti McCallovo prosvjetiteljstvo funkcionira, izgleda uvjerljivo. Gledatelj McCallu vjeruje i povezuju se s glavnim protagonistom. Zamislite nekog recentnog ili u prošlim vremenima popularnih aktera akcijskih filmova (npr. Rock ili Steven Seagal – uz dužno poštovanje prema karijerama spomenutih glumaca) kako u pauzama između obračuna uzima Hessea ili Prousta. Teško je tako nešto zamisliti, ne izgleda pretjerano realno, ali kada takve stvari napravi Denzel onda je to potpuno drugačija, filmska priča.

Uvjerljivost je glavni glumac tražio i kada su u pitanju akcijske scene. Trenirao je Washington s borcima MMA i potrudio se da bliski susreti izgledaju atraktivno i brutalno. S obzirom na glumčeve 64 godine u nekim scenama kaskaderi su odradili posao, ali bez posljedica po izgled i djelo Robeta McCalla.

Izgled filma, melankolični prizori gradova prepoznatljivi su za Antoinea Fuqueu (nekoliko kadrova izgledaju kao da je iza kamere pokojni Tony Scott). Poigrava se Fuqua s flashbackovima kako bi objasnio radnju, akcijske scene kreira s puno energije i ambicije. Simboličan je trenutak filma kada McCall zareže, ozlijedi mladog i bahatog nasilnika kreditnom karticom kakva još nije viđena. Trenuci kada gledatelj o ozbiljnim stvarima progovara akcijom. Zločin i zlostavljanje je dobilo kaznu. Pravednikovom zaslugom. Završni olujni obračun efektno je realiziran – oluje je najjača tijekom obračuna dok se smiruje kako McCall rješava problem. Westernovski završetak Fuqua ipak nije uspio podići na više, snažniju razinu.

Iz prethodno napisanog nije teško zaključiti kako je “Pravednik 2” glumački iznio Denzel Washington. Od asistenata vrijedi spomenuti Ashtona Sandersa u ulozi mlađahnog Milesa Whittakera (priča o Milesu izgleda kao podzaplet no u finalu filma se spaja s glavnim događajima) te Pedra Pascala koji nakon nastupa u izvrsnoj televiziji “Narcos” uživa najbolje dane karijere (sljedeće godine glumca ćemo gledati u drugoj priči o Wonder Woman te kriminalističkom filmu “Triple Frontier” J.C. Chandora u kojem nastupaju i Oscar Isaac te Charlie Hunnam).

Nije “Pravednik 2” bez mana – Fuqua ima problema s pričom, preko nekih detalja važnih za priču redatelj je projurio bez objašnjenja, slične filmske osvetničke priče puno su puta ispričane. No upravo zbog spomenutih Washington trenutaka kao i akcije koje filmu ne nedostaje, “Pravednik 2” dobar je i gledanja vrijedan filmski doživljaj.

OCJENA: 7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)