(JOŠ) SEDAM HUMORISTIČNIH SERIJA

Pred Vama je drugi dio Goodtalking pregleda najboljih humorističnih serija. Ovo nije kraj – pregled ima još nekoliko nastavaka. Odabrane serije su:

 

POLICIJSKI ODRED (Police Squad) – (1982)

 

Autori serije: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

Trajanje: 1 sezona, 6 epizoda 

Šest godina prije prvog filma iz “Goli pištolj” trilogije prikazano je šest epizoda “Policijskog odreda”. “Policijski odred” zapravo je svojevrsni prednastavak filmova u kojima upoznajemo Frenka Drebina (neponovljivi Leslie Nielsen) i njegove osebujne metode rješavanja zločina (ponekad gledatelju nije teško otkriti tko je počinio zločin – naslov treće epizode glasi “The Butler Did It”). Za sve ljubitelje “Golog pištolja” i komedija koje su nastale iz Zucker-Abrahams radionice, “Policijski odred” obavezno je serijsko štivo.

 

SLEDGE HAMMER ! (1986-1988) 

 

Foto: Screenshot

Autor serije: Alan Spencer

Trajanje: 2 sezone, 41 epizoda

Nakon Drebina ostajemo kod još jednog policijskog službenika. Detektiv Sledge Hammer nije pretjerano lucidan i lukav u rješavanju slučajeva, ali nedostatke nadoknađuje oružjem svih vrsta. U svakom trenutku (Hammer i spava u društvu osobnog naoružanja) detektiv je spreman raznijeti sve oko sebe. Bez obzira na posljedice. “Sledge Hammer”, između ostalih, ismijava i parodira popularne policijske filmske junake sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća-

 

MALCOLM U SREDINI (Malcolm in the Middle) – (2000-2006)  

 

Foto: Screenshot

 

Autori serije: Gary Murphy, Linwood Boomer, Michael Glouberman

Trajanje: 7 sezona, 151 epizoda

Urnebesno duhovita i zabavna priča o obitelji Wilkerson. Malcolm iz naslova jedan je o sinova dominantne majke Louis (ona kontrolira sve i ništa se u kući, ali i izvan nje ne događa bez njenog znanja) i oca Hala koji je u vječnom strahu od supruge. Malcolm odrasta uz braću – Reese je ne pretjerano pametni nasilnik, mlađi Dewey je vrhunski manipulator – najstariji brat Francis poslan je u vojnu školu zbog neodogovornosti i neprimjerenog ponašanja. “Malcolm u sredini” ima puno razloga za gledanje – osim originalnog i duhovitog prikaza obitelji Jetson razlog je i Bryan Cranston koji intepretira Hala. Nekoliko godina nakon uloge u humorističnoj seriji Cranston je prihvatio ulogu u seriji “Breaking Bad”. Ostalo je, znamo svi, povijest…

 

DRŽAVNIK NOVOG KOVA (The New Statesman) – (1987-1994) 

 

Foto: BBC

Autori: Maurice Gran, Laurence Marks

TRAJANJE: četiri sezone, 29 epizoda 

Rik Mayall preminuo je u 56. godini – bilo je to 2014. godine. Prerano – vjerojatno bi britanski glumac nastupio u još nekoj komediji, ali i ovako se njegova gluma pamti po nastupima u humorističnim serijama. O seriji “Šljam” u idućem nastavku – sada malo o “Državniku novog kova”. Mayall interpretira Alana B’Starda, političara, člana Konzervativne stranke. B’Stard je korumpirani, bahati, pokvareni političar koji spletkari, podmeće i vara izborno tijelo, ali i kolege te naivnog pomoćnika Piersa. “Državnik novog kova” ismijava i kritizira britansku političku scenu, ali modus operandi B’Starda nije nepoznat i na domaćoj sceni.

 

SOUTH PARK (1997 – …)

 

Foto: Scrreenshot

Autori serije: Trey Parker, Matt Stone, Brian Garden

Trajanje: 30 sezona, 330 epizoda

Priča o South Parku počela je davne 1997. godine kada su Trey Parker i Matt Stone napravili animirani film o životu i ljudima u gradiću South Park, država Colorado. Priča o neobičnim likovima i nekorektnom humoru brzo se proširila i “South Park” je brzo skupio veliki broj obožavatelja koji seriju podržavaju sve do današnjih dana. Autore serije ne zanima korektnost nikakve vrste – oni ismijavaju sve i svakog – South Park je mjesto na kojem se kritiziraju i ismijavaju događaji i osobe iz američkog, ali i svjetske svakodnevice. Upravo je aktualnost jedan od važnih aduta serije – autori brzo reagiraju na recentna događanja i komentiraju u epizodama “South Parka”. Galerija likova je doista posebna – humor u seriji je bezobrazan, direktan i provokativan. Bez obzira na teme i ljudi koje se ismijavaju.

 

KAFIĆ “UZDRAVLJE” (Cheers) – (1982-1993) 

 

Autori serije: James Burrows, Glen Charles, Les Charles

Trajanje: 11 sezona, 271 epizoda 

Većina nas ima neki kafić, restoran u kojem svatko zna tvoje ime. Upravo na spomenutom detalju stvorena je serija “Kafić Uzdravlje”. Radnja serije odigrava se u Bostonu – mjesto radnje je kafić “Cheers” u kojem pratimo doživljaje vlasnika, bivšeg igrača američkog nogometa Sama Malonea (Ted Danson), osoblja i gostiju. “Cheers” ima šarm, nostalgiju i duhovitost vremena u kojima su epizode serije snimljene.

 

M*A*S*H (1972-1983) 

 

Fot

 

Autor: Larry Gelbert

Trajanje: 11 sezona, 251 epizoda

M.A.S.H. (skr.) –  Mobile Army Surgical Hospital.

M*A*S*H je američka (anti)ratna satira inspirirana filmom Roberta Altmana iz 1970. Radnja prati nekolicinu liječnika i osoblja bolnice u Korejskom ratu koji humorom i zafrkancijom nastoje (barem privremeno) pobjeći od ratnih strahota koje su dio njihove svakodnevice. Nezaboravnu galeriju likova interpretirali su Alan Alda (Hawkeye), Lorreta Swit (Hot Lips), Gary Burghoff (Radar) i mnogi drugi.
PRVI DIO GOODTALKING NAJBOLJIH HUMORISTIČNIH SERIJA MOŽETE PRONAĆI OVDJE