Naslovnica (Top) liste SEDAM HUMORISTIČNIH SERIJA

SEDAM HUMORISTIČNIH SERIJA

3352
1
Photo: Getty Images

1. MUĆKE (Only Fools and Horses) – (1981-2003)

Autor: John Sullivan

9 sezona, 64 epizode

Autor “Mućki”, pokojni John Sullivan u jednom je intervju spomenuo kako je “serija najveću popularnost postigla na području (tadašnje) Jugoslavije” (uz, naravno, Englesku odnosno Veliku Britaniju). Fenomen “Mućki” nemoguće je objasniti u nekoliko rečenica, ali ogromna popularnost serije opravdana je i zaslužena. Priča o braći Trottepoduzetnicima koji preživljavaju na različite načine i sanjaju godinu kada će postati milijunaši nevjerojatno je duhovita, autentična ponekad i emotivna životna priča. Sjajno napisani dijalozi i priče serije ukrašeni su galerijom likova koja se ne zaboravlja. Od djeda i strica Trotter preko Brzog, Boycieja, Denzila i Mickeyja Pearcea sve do Cassandre, Raquel i Marlene “Mućke” gledatelju donose veliki broj likova koji su, svaki na svoj način, važan dio cjeline. Serija i danas, nešto manje od 40. godina nakon premijere, izgleda jednako dobro, duhovito i originalno. Toliko dobro da su David Jason i Nicholas Lyndhurst nedavno dobili nagradu za životno djelo.

 

2. SEINFELD (1989-1998)

Autori: Jerry Seinfeld, Larry David

Trajanje: 9 sezona, 173 epizode

 

U vremenu kada je “Seinfeld” tražio svoje mjesto pod televizijskim suncem (gledanost) najgledanija humoristična serija u SAD-u bila je “Cheers” (“Kafić Uzdravlje”). Zapravo, “Seinfeld” je, kada je gledanost u pitanju, naslijedio i nadmašio “Cheers”. Serija o ničemu postala je serija o svačemu – o seriji su napisane stotine tekstova, objavljenje knjige. Nevjerojatno je kako su autori serije (uz veliku pomoć glumaca) uspjeli od najbanalnijih, običnih životnih detalja stvoriti duhovite situacije, trenutke serije. Glavni protagonisti serije su prijatelji iz New Yorka – Elaine, Kramer, Constanza i Jerry druže se, najčešće, u Seinfeldovom stanu. Tamo se rađaju nevjerojatne ideje, autori se poigravaju i ismijavaju korektnost bilo kakve vrste. Likove poput Kramera i Constanze nemoguće je opisati, ali treba spomenuti i veliki broj sporednih protagonista koji su zaslužni za popularnost serije (npr. mama i tata Constanza, Newman…). Veliki broj poznatih glumaca nastupio je u seriji interpretirajući neke od sporednih likova (Bryan Cranston, Teri Hatcher, Lloyd Bridges…). Da, “Seinfeld” je izvrsna humoristična serija. Na svim razinama.

 

3. BRAČNE VODE (Married With Children) – (1987-1988)

Autori: Ron Leavitt, Michael G.Moye

Trajanje: 11 sezona, 262 epizode

Nekada je Al Bundy bio dečko koji obećava. Pamte se četiri touch downa u jednoj utakmici – godinama kasnije životna je Bundyjeva priča potpuno drugačija. On je glava disfunkcionalne obitelji, razočarani prodavač cipela bez puno nade u bolju budućnost. Ako se nada i pojavi brzo nestane.

Ako ste pomislili kako su prethodne rečenice sadržaj drame prevarili ste se – riječ je o humorističnoj seriji koja obitelj, obiteljske veze i odnos muškarca i žene prikazuje na drugačiji način. Cinizam i sarkazam koji su rezultat Bundyjevog bijesa i razočaranja nezaboravni su kao i njegove primjedbe na članove obitelji. Peg, njegova supruga, ne ostaje dužna – djeca su vrlo živopisna kao i susjedi. Ed O’ Neill u ulozi života pokazuje koliko težak, ali i urnebesno zabavan i duhovit brak može biti.

 

4. ‘ALLO, ‘ALLO (1982-1992)

Autori: David Croft, Jeremy Lloyd

Trajanje: 9 epizode, 85 epizoda

Poput “Mućki” i “Allo, Allo” je iznimno popularna serija na domaćem terenu. Drugi svjetski rat u nešto drugačijem izdanju – autori serije ismijavaju sve sudionike sukoba. Od pripadnika vojske Njemačke i Gestapa (Herr Flick i Gruber s malim tenkom) do engleskih pilota, teatralnog Talijana i francuskog Pokreta otpora. Mjesto radnje je francuski gradić, kafe, u kojem radi, ženama i Gruberu, neodoljivi Rene. Mjesto okupljanja pripadnika njemačke vojske, ali i centar Pokreta otpora čiji je Rene član. Više spletom okolnosti nego dobrovoljno…

5. CRNA GUJA (The Black Adder)

Trajanje: 4 sezone, 24 epizode

Kada je riječ o Rowanu Atkinsonu mnogima je znak raspoznavanja Mr. Bean. Čast Beanu, ali najbolje što je Atkinson napravio u karijeri svakako je “Crna Guja”. Radnja serije smještena je u četiri povijesna razdoblja – od kraja 15. stoljeća do Prvog svjetskog rata Crna Guja i Baldrick sudjeluju u povijesnim događajima ispričana na drugačiji način. Guja i Baldrick pojavljuju se u svim sezonama – najbolje društvo imali su tijekom treće sezone u kojoj Hugh Laurie (“Dr. House”) interpretira princa Georgea koji je totalni….ma najbolje je da se sami uvjerite. Britko i direktno ismijavanje mitova britanske povijesti i ljudske gluposti.

 

6. LETEĆI CIRKUS MONTYJA PYHTONA (Monty Pyhton Flying Circus) – (1969-1974)

AUTORI: Graham Chapman, Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin, Terry Jones

TRAJANJE: 4 sezone, 46 epizoda

Više od pedeset godina je prošlo od okupljanja studenata Oxforda i Cambridgea. Okupljanje koje je promijenilo televiziju i humoristične serije. Histerični, suludi skečevi često bez početka i završetka, ali duhoviti, originalni i zabavni obilježili su seriju koja i nakon pola stoljeća ništa izgubila nije. “Leteći cirkus” je društveni komentar vremena, ali i serija o vječnim razlozima za ismijavanje čovjeka i ljudi. Ekipa se zbog neslaganja i alkoholnog orgijanja Grahama Chapmana razišla nakon četiri sezone (Cleese je otišao poslije treće), ali je većina pajtonovaca napravila uspješne karijere kao glumci, redatelji, scenaristi….

 

7. U UREDU (The Office) – (2001-2003)

AUTORI: Stephen Merchant, Ricky Gervais

TRAJANJE: dvije sezone od pet epizoda plus treća sezona koja ima dva Božić specijala. Ukupno 14. epizoda

Dovoljno je bilo četrnaest epizoda da Merchant i Gervais upišu seriju “U uredu” kao najuspješniju BBC seriju u povijesti. Prikazana je u više od šezdeset zemalja – Amerikanci su napravili pristojan remake (Steve Carell u glavnoj ulozi), ali Gervais je neponovljiv. Glumac (uloga koja je Gervaisa predstavila svijetu) interpretira Davida Brenta, šefa podružnice kompanije za izradu papira. Podružnica nema puno zaposlenih, ali oni koji su tamo dovoljni su za nevjerojatnu galeriju likova. Brent se, pred kamerama, predstavlja kao šef kojeg zaposlenici vole, ali stvari su malo drugačije – nespretnim verbalnim egzibicijama i upornim pokušajima kojima pokušava biti svima simpatičan izaziva potpuno suprotni učinak. Serija koja je, osim Gervaisa, promovirala i Martina Freemana (“Hobbit”, serije “Sherlock” i “Fargo”)

1 KOMENTAR

  1. Seinfeld je fenomenalan! U novije vrijeme dobar je i Larry David u Curb your Enthusiasm.
    Odlična mi je bila i Silicon Valey -ali ta je novija, a i Bored to Death s Jasonom Schwartzmanom a tu je i Malcolm u sredini ali i nezaobilazna Big bang Theory. Ipak , ništa se se može mjeriti sa Seinfeldom i Mućkama!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime