NAJBOLJI ŠPIJUNSKI FILMOVI (prvi dio)

Špijuni i špijunske igre svih vrsta oduvijek su bili zanimljivi ljubiteljima filmske umjetnosti. Pred Vama je prvi dio Goodtalking pregleda špijunskih filmova koji se ne propuštaju.

 

JAMES BOND SERIJAL (1962 – ….)

 

Foto: Screenshot

 

“A Vodka Martini…shaken not stirred”

Sastaviti listu špijunskih filmova bez najdugovječnijeg špijunskog serijala i najpopularnijeg tajnog agenta nemoguća je misija. Priča o filmskim doživljajima agenta 007 počinje davne 1962. godine filmom Dr. No i od tada James Bond spašava svijet od negativaca raznih vrsta i ambicija. Bond je imao uspone i padove, serijal sadrži bolje i lošije filmove, ali serijal je nemoguće izbjeći posebno ljubiteljima špijunskih priča.

Bonda su interpretirali

  • Sean Connery (šest plus jedan film – ovaj jedan je “Nikad ne reci nikad” koji nije službeno priznat kao dio serijala)
  • George Lazenby je jednom bio u službi njezinog veličanstva
  • Roger Moore (sedam filmova)
  • Timothy Dalton (dva filma)
  • Pierce Brosna (četiri filma)
  • Daniel Craig (pet filmova)

Bond ide dalje, ali je na prekretnici. Uz izbor novog glumca očekuje se i svojevrsno resetiranje serijala s obzirom na događaje u filmu Za smrt nema vremena . Recentni događaji u svijetu pokazuju kako posla za agenta 007 neće nedostajati….

 

SERIJAL “NEMOGUĆA MISIJA” (1996 – 2024)

 

Foto: Paramount Pictures

“Kitridge, you‘ve never seen me very upset” – Ethan Hunt

 

Godine 1996. u kinu “Zagreb” koje danas više ne postoji prikazana je prva “Nemoguća misija” – vrlo dobar špijunsko akcijski-triler redatelja Briana De Palme. Novo, za ono vrijeme tehnički dotjerano kino pružilo je gledatelju vrhunski užitak gledanja akcijskih vratolomija Ethana Hunta i ekipe (poseban su kino doživljaj bili trenuci u kojima Hunt i suradnici kradu podatke iz sjedišta CIA-e). Ipak, bilo je teško predvidjeti kako je film početak serijala koji će trajati nešto manje od 30 godina. Kao redatelji na filmovima serijala su, uz spomenutog De Palme, radili John Woo, J.J. Abrams, Brad Bird te Christopher McQuarrie kao redatelj četiri filma (McQuarrie je dobitnik “Oscara” za scenarij filma “Privedite osumnjičene”). Na listi glumačkih imena koji su nastupili u filmovima serijala su, između ostalih, Jean Reno, Jon Voight, Ving Rhames, Alec Baldwin, Michelle Monaghan, Jeremy Renner, Phillip Seymour Hoffman. Pokretačka snaga čitavog serijala je, naravno, Tom Cruise. Bez obzira na godine Cruise i dalje izvodi zahtjevne akcijske vratolomije bez pomoći kaskadera – tijekom godina njegov je Ethan Hunt (uz npr. Johna Wicka) postao jedan od rijetkih akcijskih junaka u filmskom svijetu superjunaka. Ove i iduće godine očekuju nas posljednja dva filma serijala – “Odmazda” je završetak uspješnog špijunskog serijala inspriranog istoimenom televizijskom serijom.

 

MANDŽURIJSKI KANDIDAT (1962) 

 

Foto: Getty Images

 

“I’ve been having this nightmare. A real swinger of nightmare, too.” – Bennett Marco

 

Jedna od popularnijih televizijskih serija snimljena u ovom stoljeću je “Domovina”. Zaplet serije počinje povratkom američkog vojnika Nicholasa Brodya iz Iraka. Ratni veteran je oslobođen nakon višegodišnjeg zatočeništva u Iraku. Dočekan kao ratni heroj, Brody se penje na društvenoj ljestvici, postaje zanimljiv politici, ali nitko osim CIA-ine agentice Carrie Mathison ne sumnja da je Brody promijenio stranu i postao špijun. Pripadnik Al-Qaede.

“Domovina” je zaplet posudila od izvrsnog političkog trilera “Mandžurijski kandidat” iz 1962 redatelja Johna Frankenheimera (. Okolnosti su drugačije, ali ideje je ista – priča prati Bennetta Marca, ratnog veterana koji je preživio rat u Koreji. Progonjen ratnim iskustvom i noćnim morama Bennett počinje raditi na rekonstrukciji vojnih događanja u Koreji. Vrlo brzo dolazi do saznanja da su on i članovi njegove jedinice podvrgnuti pranju mozga u Koreji te da je njihov najpoznatiji kolega Raymond Shaw postao (š)pijun u velikoj igri. Cilj igre je kontrola američke vlasti od strane komunista.

“Mandžurijski kandidat” premijerno je prikazan u vrijeme Hladnog rata. Film odlično prikazuje vrijeme u kojem je nastao – blokovske podjele, paranoju i vječnu prijetnju od vanjskog i unutarnjeg neprijatelja. Vrlo dobru glumačku ekipu predvode Laurence Harvey i Frank Sinatra. Da, onaj isti Sinatra čije vječne hitove i danas slušamo.

 

TELEFON (1977)

 

Foto: Screenshot

 

The woods are lovely, dark, and deep, but I have promises to keep. And miles to go before I sleep, and miles to go before I sleep. Remember. Miles to go before I sleep.”

Stari, dobri, ali pomalo podcijenjeni hladnoratovski triler. Agent KGBa Nikolaj Dalčimski oteo se kontroli. U posjedu ima popis tajnih agenata, ruskih “spavača” koji se nalaze u SAD-u. Spavači se aktiviraju pozivom na telefon, kada saslušaju lozinku kreću u akciju. KGB je rasporedio “spavače” diljem Amerike u slučaju otvorenog rata. Do sada ih nije koristio ali Dalčimski ima druge planove. U lov na Dalčimskog Sovjeti šalju agenta Borzova koji dobiva američku pomoć. Riječ je o tajanstvenoj Barbari …..
“Telefon” je špijunski triler sa izvrsnom redateljsko-glumačkom ekipom. Iza kamere je Don Siegel (“Prljavi Harry”, “Bijeg iz Alcatraza”…) a ispred kamere nastupaju Charles Bronson, Lee Remick i Donald Pleasence. Napet do zadnje minute “Telefon” je film za sve ljubitelje špijunskih trilera koji ima premalu ocjenu na IMDB-u….

TRI KONDOROVA DANA (1975)

 

Foto: Paramount Pictures

“Listen. I work for the CIA. I am not a spy. I just read books!” – Joe Turner  
Da, Joe Turner samo čita knjige. Knjige iz čitavog svijeta, špijunske, ali i druge žanrove kako bi u njima pronašao obrasce ponašanja i(li) sličnosti sa stvarnim operacijama obavještajnih službi. No, kada se nađe na meti profesionalnog ubojice koji su likvidirali njegove kolege Turner mora izaći iz ureda kako bi preživio i otkrio počinitelje.
“Tri kondorova dana” (djelomično inspiriran književnim predloškom Jamesa Gradyja) jedan je od najpoznatijih i najintrigantnijih špijunskih trilera snimljenih u Hollywoodu. Nastao u vrijeme dok je afera “Watergate” i dalje bila aktualna (premijera filma dogodila se 1975. godine), film progovara o dubokoj državi, ilegalnim operacijama CIA-e čiji su šefovi spremni odraditi nezakonite operacije (čak i ubojstva) – kao opravdanje navodi se zaštita državnih interesa. Film je, nakon premijere, izazvao veliku pažnju i niz reakcija, ali tema koja obrađuje nije jedini razlog za gledanje filma. Izvrsna je režija Sydneyja Pollacka (“I konje ubijaju, zar ne?”, “Moja Afrika”) kao i glumačka ekipa koju predvode Robert Redford, Faye Dunaway i Max Von Sydow i Cliff Robertson.

ZANIMANJE: ŠPIJUN (Spy Game) – (2001) 

 

Foto: Universal Pictures

“If I’m walking into a shit storm I wanna know which way the wind’s blowing.” – Nathan Miur
Da je nekim čudnim filmskim putevima snimljen nastavak kondorovih dana odnosno da je Joe Turner iz prethodnog filma dobio film koji opisuje kraj njegove karijere onda bi izgledao poput “Zanimanja: Špijun”. Robert Redford je Nathan Miur, veteran CIA-e koji odlazi u mirovinu. Izgleda kako će zadnji dan biti bez stresa, ali stvari kreću u potpuno neočekivanom smjeru kada iz Kine stiže vijest kako je uhićen Tom Bishop, mladi Miurov kolega i učenik. Bishop je uhićen zbog špijunaže, ostatak CIA-e želi se odreći Bishopa i pustiti Kineze da odrade posao. Miur je jedina nada za uhićenog obavještajca.
Redatelj filma je Tony Scott (“Top Gun”, “Tjelesna straža”, “Državni neprijatelj”) koji vješto gradi napetost – radnja filma objašnjava odnos Miura i Bishopa te prati događaje u uredima CIA-e. Redford izvrstan u glavnoj ulozi….

NEPOSREDNA OPASNOST (Clear and Present Danger) – (1994)

 

Foto: Screenshot

“I’m sorry, Mr. President, I don’t dance.” – Jack Ryan 
Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck i Chris Pine (plus John Krasinski u seriji) interpretirali su CIA-inog analitičara Jacka Ryana nastalog iz pera američkog pisca Toma Clancyja. Četiri glumca, pet filmova od kojih je najbolji (tek malo ispred “Lova na Crveni Oktobar”) “Neposredna opasnost”. Glavni motiv filma je borba protiv narko kartela u Kolumbiji. Rat protiv droge je ilegalan, za njega znaju i njime upravljaju tek malobrojni visokopozicionirani službenici CIA-e te predsjednik SAD-a. Ovisno od događajima na terenu oni su spremni žrtvovati i vlastite ljude. Rat protiv droge je glavni motiv filma, ali ispod površine skrivaju se političko-obavještajne igre, podmetanja i spletke. Intrigantna je uloga prvog čovjeka Amerike. Redatelj filma je Phillip Noyce dok glumačku ekipu (uz Ryana Harrisona Forda) predvode Willem Defoe, James Earl Jones, Anne Archer, Joaquim de Almeida i Donald Moffat.

SJEVER-SJEVEROZAPAD (North by Northwest) – (1959) 

 

Foto: Warner Bros. Entertaiment

 

“War is hell, Mr. Thornhill, even when it’s a cold one.” – The Professor

 

Majstor napetosti Alfred Hitchcock volio je, u svojim filmovima, koketirati sa špijunima i špijunažom. Staviti običnog čovjeka, protagonista filma u nemoguće okruženje i pogibeljne situacije bili su prepoznatljivi detalji njegovih filmova. Takav je slučaj s filmom “Sjever-Sjeverozapad” u kojem Roger Thornhill, reklamni stručnjak, spletom okolnosti zamijenjen za vladinog čovjeka i nađe se na meti stranih špijuna. “Sjever-sjeverozapad” jedan je od najboljih i najpoznatijih filmova Alfreda Hitchcocka u kojem se može pronaći i doza (crnog) humora. Glumačku ekipu predvode Cary Grant, James Mason, Eva Marie Saint i Martin Landau.

 

ŽIVOT DRUGIH (Das Leben der Anderen) – (2006)

 

Foto: Screenshot

 

“Would you like it gift wrapped?  No.  It’s for me.”

 

Nisu svi filmovi o špijunima glamurozni niti su svi špijuni međunarodni. Postoje oni koji špijuniraju i nadziru sunarodnjake ljude iz istog grada, susjede koji su sumnjivi zbog vlastitih razmišljanja ili činjenice da otkrivaju istinu o društvu u kojem žive. O takvom špijunu pripovijeda “Život drugih” – njegovo ime je Gerd Weisler. Weisler, pripadnik STASI-ja tajne službe Istočne Njemačke, dobiva zadatak špijuniranja Georga Dreymana. Početak špijuniranja je i početak filmske priče koja razotkriva svu nakaznost totalitarnog komunističkog režima. “Život drugih”, između ostalog, izvrsno rekonstruira način života u Istočnoj Njemačkoj, osjećaj nesigurnosti kojeg pokreće državni aparat preko svojih službenika. Nitko nije siguran i svi su osumnjičeni. Samo je pitanje vremena i krivo izgovorene riječi….

 

Uskoro stiže i drugi dio GOODTALKING najboljih špijunskih filmova…

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)