RECENZIJA: BLACK PANTHER: WAKANDA ZAUVIJEK – posljednji pozdrav Chadwicku Bosemanu

REDATELJ: Ryan Coogler

GLAVNE ULOGE: Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Letitia Wright, Angela Bassett, Winston Duke, Tenoch Huerta, Martin Freeman

TRAJANJE: 161 minuta

NAZIV ORIGINALA: Black Panther: Wakanda Forever 

 

“Samo najslomljeniji ljudi mogu postati veliki vođe.”

 

Prošlo je nešto više od tri mjeseca kako je izašao prvi trailer za “Black Panther: Wakanda Forever”. Najava za nastavak filma iz 2018. godine (“Black Panther” jedan je od najpodcjenjenih superjunačkih filmova bez obzira na izvrsnu zaradu na svjetskim kino blagajnama) nabijen je emocijama – posveta prerano preminulom Chadwicku Bosemanu (interpretirao naslovnog junaka) može se osjetiti, ali i vidjeti. Ne samo zbog podsjećanje na preminulog glumca prvi trailer pripada u red najboljih i najefektnijih najava posljednjih godina. Uz diskretnu glazbenu podlogu u kojoj slušamo “No Woman, No Cry” možemo čuti Ramondu i njen krik o gubitku voljenih osoba. To nije sve – posljednje sekunde prikazuju kako se “Black Panther” vratio…novi Black Panther jer onaj stari, T’Challa zauvijek je otišao….

Uvodni kao i završni trenuci filma rezervirani su za posvetu prerano preminulom Bosemanu. Početak filma donosi posljednji ispraćaj Black Panthera, zaštitnika Wakande dok je završnica rezervirana za…još jednu posvetu, ali i neočekivano otkriće. Wakanda je ostala bez zaštitnika (detalje o smrti T’Chale ne saznajemo tek rečenicu kako je preminuo od bolesti), ali i superjunački svijet bez glumca koji se izvrsno snašao u odori crnog superjunaka. Odlazak Bosemana je, unatoč zamjeni, (pre)težak udarac za Black Panther serijal – niti jedan protagonist filma nije uspio nadomjestiti Bosemana i lik kojeg je interpretirao. U pojedinim trenucima izgleda kako je “Wakanda Forever” prijelazni film i uvod za ono što dolazi, posveta pokojnom glumcu i predstavljanju novog protagonista u Marvel superjunačkom svijetu poznatog pod imenom Namor.

“Wakanda zauvijek” traje (pre)duge 161 minute. Višak minuta, očekivano, ubija ritam i dinamiku filma. Uvodnih sat vremena (ili nešto manje, teško je precizno odrediti), sadrži znatno manje superjunačkih akcijskih vratolomija nego ostatak filma. Nakon toga akcije je sve više od završnog obračuna koji se pretvara u svojevrsno pomirenje i stvari ponovo, na neki način, dolaze na početak. Ništa se nije završilo, negativac i dalje ima istu ambiciju odnosno plan (koji ovoga puta ostvario nije). Ništa se završilo nije, upravo suprotno, više je pitanja otvoreno i odgovore na njih dobit ćemo u budućim “Marvel” superjunačkim projektima. U redu, jedan je važan detalj otkriven – saznajemo tko je novi Black Panther, ali otkriće i nije pretjerano iznenađenje…

Priča filma (kao i prethodnika iz 2018. godine) političko-ekonomsku crtu. Zbog vibranija Wakanda je na meti različitih interesnih skupina (plaćenika, tajnih službi i vladajućih struktura velikih sila) – u trenutku filma čujemo vrlo zanimljivu pa i provokativnu rečenicu koja, otprilike, kaže: Što bi Amerika učinila da ima vibranij?. Odgovora nema, ali….

 

Foto: Marvel

Ključni sukob filma događa se između Wakande i pripadnika naroda koji žive ispod razine mora (njihova je povijest vrlo zanimljiva) i predvodi ih Namor. Sukob je splet okolnosti i čini se kako se ne može spriječiti. Namor ima drugačiji način razmišljanja o suživotu sa svijetom na kopnu (jedan od razloga sukoba). Namor, kao novi protagonist i potencijalni negativac, ima (poput pripadnika čitavog naroda) intrigantnu i turobnu priču, ali Namor nije ostavio dojam negativca koji će ostati zapamćen kada je o “Marvel” superjunačkom svijetu riječ. Možda u budućim projektima Namor opravda povjerenje, ali za sada… Također, zanimljiv je, u kontekstu skore premijere nastavka “Avatara”, izgled pripadnika podmorske rase. Izgled koji podsjeća na Na’vije…

Možda i najveći aduti filma su raskošna i dojmljiva kostimografija te nekoliko izvrsnih akcijskih scena. Obračun na mostu te raskošan prikaz podvodnog svijeta najimpresivniji su trenuci nastavka.

Odlazak Bosemana odnio je veliki dio glumačke karizme kada je o Black Panther filmu. U nastavku dominantne su ženske uloge koje ipak nemaju snagu glume pokojnog Bosemana. Izdvojiti vrijedi Angelu Bassett u ulozi kraljice te Danai Guriru kao Okoye.

Nema sumnje kako će “Wakanda zauvijek” ostvariti veliku zaradu i privesti publiku u kino. Film sadrži nekoliko emocionalnih trenutaka, posvete preminulom Chadwicku Bosemanu, i na neki je način posljednji pozdrav glumcu kojem je Black Panther bio znak raspoznavanja. Nekoliko efektnih akcijskih scena i kostimografija ipak ne mogu sakriti činjenicu kako je “Wakanda zauvijek” bitno slabiji film od prethodnika iz 2018. godine. Riječ o filmu koji je, osim spomenute posvete i pozdrava Bosemanu, zapravo priprema za neke buduće “Marvel” projekte (iznenađujuća post credit scena). Istine radi, gledatelj saznaje tko je novi Black Panther, ali to ionako nije preveliko iznenađenje…

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)