RECENZIJA: SMIJEŠAK – osmijeh koji ubija

REDATELJ: Parker Finn

GLAVNE ULOGE: Sosie Bacon, Jessie T.Usher, Robin Weigert, Kyle Gallner

TRAJANJE: 115 minuta

NAZIV ORIGINALA: Smile 

 

Ne događa se svaki dan da debitantski horor film mladog i neafirmiranog redatelja nekoliko tjedana suvereno vlada kino dvoranama (i kino blagajnama) diljem svijeta. Naime, “Smiješak” je prvi dugometražni film redatelja i scenarista Parkera Finna – riječ je o solidnom ostvarenju kojega bi najlakše bilo opisati kao križanca japansko-američkog Kruga i napetog horora It Follows.

U Smiješku pratimo psihoterapeutkinju Rose Cotter (Sosie Bacon) i njeno suočavanje sa zastrašujućim zlom čija se prisutnost očituje u jezivom smiješku kojeg mogu vidjeti samo opsjednute žrtve. Jednom kada ugledate smiješak, u tom trenutku postajete meta i počinje borba za vašu dušu. 

Za vrijeme uobičajenog radnog dana, u ordinaciju dr. Rose Cotter ulijeće ustrašena i izbezumljena studentica. Nakon što ispriča Rose kako ju progoni neizrecivo čudovište koje se skriva iza jezivih smiješaka ljudi oko nje, djevojka počini samoubojstvo, ostavljajući Rose u stanju šoka. Ubrzo nakon toga, Rose shvati kako djevojčina priča nije samo posljedica psihičke bolesti i kako zlo zaista postoji. Sat otkucava, a Rose polako počinje gubiti razum i preostaje joj sve manje vremena jer smiješak je sve bliže. U borbi protiv neimenovanog demona ostat će sasvim sama, a jedinu pomoć pružit će joj njezin bivši partner, policijski detektiv Joel (Kyle Gallner).

Ako vam radnja ovog filma zvuči poznato, niste u krivu. Iskreno govoreći, Smile ni po čemu nije revolucionaran niti inovativan. S druge strane, Finn je u pravom omjeru posudio elemente gore spomenutih filmova te ih uspješno pretočio u Smile, učinivši ga veoma zabavnim iskustvom. Unatoč predvidljivoj radnji, Smiješak će vas cijelo vrijeme držati u neizvjesnosti.

Za napetost će se pobrinuti nekoliko tehnika zastrašivanja. Naravno, tu su nezaobilazni jump scare dijelovi odnosno scene. Neki od njih lijeni su i djeluju šlampavo, dok će vas drugi dobrano trznuti – drugim riječima, pripremite se na prodornu vrisku za vrijeme trajanja projekcije. Osim jump scare sekvenci, jezivu atmosferu stvorit će i grimase raznih likova u filmu. Po uzoru na It Follows, nikada nećete znati u kojem trenutku neki lik ili slučajni prolaznik mogu postati opasnost po glavnu junakinju Rose. Specijalni efekti korišteni pri animiranju demona mogu proći, s obzirom da ga ne vidimo puno jer većinu filma nemamo izravan pogled na njega. U skladu sa žanrom, atmosferična glazba prisutna je u svim ključnim trenucima i prikladno će popratiti zbivanja na ekranu. 

Kad smo već kod ekrana, treba spomenuti i ambicioznu kinematografiju. Smile ima neke veoma zanimljive kadrove koji će fino razbiti dosadu pri nužnim prikazima promjene vremena ili stanja likova. Nažalost, likovi su jedan od najslabijih dijelova filma. Glavna glumica Sosie Bacon (kćer popularnog glumca Kevina Bacona) odradila je solidan posao, premda je njena interpretacija znatno oslabljena zbog mlakog i neuvjerljivog scenarija. Ovdje treba biti iskren pa priznati kako su i znatno bolji horor naslovi od Smiješka patili zbog nedorađenog scenarija. 

Kao debitantski projekt, Smile je i više no solidan film. S obzirom na ljestvice gledanosti, možemo sa sigurnošću reći kako će budžet od skromnih 14 milijuna dolara biti višestruko vraćen. Predviđam kako će Smile dobiti barem jedan nastavak, a nije isključeno ni kako bi jezivi smiješak mogao postati svojevrsna franšiza. Ako ste ljubitelj žanra i tražite film koji će vam dostaviti solidno horor iskustvo, Smile vas neće razočarati.

 

OCJENA: 6.5

 

Tekst napisao: Dominik Vadas 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)