Naslovnica Akcija RECENZIJA: ODRED OTPISANIH: NOVA MISIJA – velika gužva u Corto Malteseu

RECENZIJA: ODRED OTPISANIH: NOVA MISIJA – velika gužva u Corto Malteseu

Foto: Warner Bros

REDATELJ: James Gunn

GLAVNE ULOGE: Margot Robbie, Idris Elba, Joel Kinnaman, John Cena, Michael Rooker, Viola Davis, Nathan Fillion, Peter Capaldi, Sylvester Stallone

TRAJANJE: 132 minute

NAZIV ORIGINALA: The Suicide Squad

 

Iako je “Odred otpisanih iz 2016. godine ostvario pristojnu (ali ne iz senzacionalnu) zaradu na svjetskim kino blagajnama (nešto manje od 750 milijuna dolara) šefovi “Warnera” odlučili su se na brzopotezni remake (reboot?) ovog superjunačkog okupljanja. Većinu obožavatelja DC stripovskih junaka film oduševio nije, kritika filmu nije bila sklona – film je postao kolateralna žrtva odnosa između Warnera i Zacka Snydera oko Lige pravde i teško se oteti dojmu kako su u “Warneru” procijenili kako “Odred otpisanih” ima znatno veći potencijal nego što je pokazao film iz 2016. godine. Novi je projekt krenuo s više važnih kadrovskih promjena – novi su članovi odreda postali Idris Elba, John Cena, Sylvester Stallone….svoje mjesto su, očekivano, zadržali Margot Robbie i Joel Kinnaman no najintrigantniji detalj bio je izbor novog redatelja. Davida Ayera zamijenio je pojačanje iz tabora najvećeg suparnika – James Gunn. Gunn je napravio veliki posao za “Marvel” kada se prihvatio režije Čuvara galaksije, filma koji je postao veliki komercijalni hit, ali i punokrvni, zabavni blockbuster. 

Nema nikakve sumnje kako je Gunn (također i scenarist filma) dobio odriješene ruke kada je o sadržaju i izgledu filma riječ – nakon zabavnih i umjerenih “Čuvara galaksije” (jer o “Disneyju” je riječ) redatelj potpuno otpušta kočnice i stvara nasilan, verbalno iskričav, subverzivan, provokativan pomalo i anarhistički film koji je, većinom, potpuno drugačiji od dosadašnjih superjunačkih projekata. Biti drugačiji u svijetu gdje svi žele biti slični (ili isti) nije jednostavno i velika je vjerojatnost kako će dio gledatelja naviklih i(li) željnih superjunačkih filmova bez radikalnih promjena ostati razočarani ili barem iznenađeni, ali “Odred otpisanih: Nova misija” donosi puno novog i subverzivnog (kako u svijetu superjunaka tako i kritici prema određenim povijesnim događajima i pojavama) te uspješno zabavlja i šokira gledatelja…

Nakon što Johnny Cash otpjeva “Folsom Prison Blues” (da, da Gunn je ponovo sastavio izvrstan soundtrack) počinje priča filma – novi članovi (i neki stari) odreda otpisanih kreću u novu akciju. Južnoamerička otočna država Corto Maltese doživjela je vojni udar – promjenu vlasti koja baš i nije po volji SAD-a. Superjunaci iz odreda otpisanih poslani su kako bi pomogli pobunjenicima, ali početak operacije ne prolazi najbolje za superjunačku ekipu. Dio njih je žrtvovan kako bi druga grupa mirno kontaktirala pobunjenike i krenula u preuzimanje vlasti….

U odnosu na “Odred otpisanih” iz 2016. godine film Jamesa Gunna je nekorektan, histerično nasilan i žestoko provokativan, subverzivan u dijelovima i anarhičan. Akcijske scene su ispunjene krvavim scenama u kojima se oko kamere ne miče u trenucima kada lete ljudski udovi. Dijalozi koje možemo čuti u filmu su često….netipični za termin ljetnog blockbustera. Sarkastični i nepristojni – jer kako drugačije  članovi ekipe odreda otpisanih mogu komunicirati.

Foto: Warner Bros

Gunn je prema glavnim (anti)junacima okrutan, ali i suosjećajan – neki će ostati bez glave, ali postoje trenuci u filmu kada slušamo nesretne sudbine pripadnika Task Force X-a i razloge zbog čega su postali onakvi kakvi jesu. Za mnoge od njih odgovor se nalazi u djetinjstvu. Detalj koji se, naizgled, čini nevažan no superjunaci sa svojim životnim problemima postaju gledatelju bliski. Koliko god nasilni i ludi bili.

Film je nakrcan akcijom – od uvoda do nevjerojatno ludog finala filma u kojem svijet spašavaju štakori nižu se obračuni u kojima Gunn ponekad pretjeruje, ponekad je akcija atraktivna, ali uvijek prilično zabavna, brutalna i krvava. Neki detalji podsjećaju na “Aliena” i “Istjerivače duhova” – posveta ili tek slučajnost samo Gunn zna….

Kažu neki kako uspjeh superjunačkog filma ovisi o uvjerljivosti, važnosti i dojmu koji ostavlja glavni negativac. “Odred Otpisanih: Nova misija” daleko je od crno-bijelog prikaza likova – zapravo jedini pravi junaci postaju superjunaci u finalu filma kada se otimaju kontroli (da, unatoč svim manama i kriminalnoj prošlosti oni su pravi junaci – dio slave pripada i zaposlenicima tajne službe koji su onemogućili Amandu Waller) i spašavaju svijet. No, što je negativcima? Ili negativcem?

U redu, jedan od njih je Thinker, ali on je tek produžena ruka (svoja će istraživanja Thinker platiti brutalnom smrću upravo od Starfisha – predmeta njegovog eksperimenta) glavnog negativca. Negativca kakvog nema niti jedan dosadašnji film o superjunacima. Za Gunna glavni je negativac Amerika točnije Sjedinjene Američke Države.

Foto: Warner Bros

Film prikazuje sve ono što američka administracija radi kako bi zaštitila interese slobodnog svijeta. Intervencionizam, miješanje u politike država gdje na vlasti nisu oni koji su po volji moćnika u vodećoj svjetskoj vojnoj sili, žrtvovanje pripadnika vlastitih postrojbi za ostvarenje višeg cilja… “Odred otpisanih” ide korak dalje pa proziva i eksperimente u drugim državama koji se zbog različitih razloga ne bi mogli odigrati na tlu SAD-a. Simbol takve politike se može pronaći u Peacemakeru koji je nemilosrdan u ubijanju kako bi sačuvao (hm…) mir. Da, da…papren je i žestok politički podtekst koji se u filmu može pronaći. Posebno kada se uzme u obzir kako je riječ o ljetnom superjunačkom blockbusteru.

Veliki se broj likova pojavljuje u novom “Odredu otpisanih”. Neki će brzo postati bivši, neki traju čitav film, neke ćemo gledati u mogućim nastavcima. Harley Quinn ponovo blista u svojoj ljepoti i ludilu, Idris Elba dojmljiv je kao Bloodsport, zanimljiva je i Daniel Melchior u Ratcatchera (štakori se pokazuju ključni u spašavanju svijeta)….apsolutno otkriće i jedan od najzabavnijih likova filma je King Shark (glas Stalloneov). King Shark je nešto poput Groota u “Čuvarima galaksije” (Shark ima nešto veći izbor riječi koje zna izgovoriti), ali, u duhu filma, znatno brutalniji i nemilosrdniji. Posebno kada je gladan. Weasel je, također, vrlo zanimljiv lik, ali on je brzo izbačen iz stroja…

Iako je prvi vikend prikazivanja donio skromno otvaranje, “Odred otpisanih: Nova misija” superiorniji je filmu iz 2016. godine na svim razinama. Subverzivan i nasilan, u dijelovima i suludo histeričan, ali i prilično ozbiljan (u opisu likova i političkom podtekstu) film redatelja Jamesa Gunna pravo je superjunačko osvježenje. Zapravo riječ je o jednom od najboljih filmova o superjunacima koji nam donosi galeriju likova koja se ne zaboravlja. Nadam(o) se nastavku. Zapravo nastavcima – naravno, s istom glumačko-redateljskom ekipom.

 

OCJENA: 8