ODRED OTPISANIH

REDATELJ: David Ayer
GLAVNE ULOGE: Margot Robbie, Jared Leto, Will Smith, Jai Courtney, Jay Hernandez, Cara Delevingne, Joel Kinnaman,
TRAJANJE: 123 minute
NAZIV ORIGINALA: Suicide Squad

 

“Jesi li ikada bio zaljubljen ?” – Harley Quinn

 

Prije nešto više od četiri mjeseca u kino dvorane stigao je “Batman v Superman: Zora pravednika”, dugoočekivani Warner/DC odgovor na Marvelovu superjunačku dominaciju na kino blagajnama posljednjih godina. Većina kritičara dali su negativne ocjene filmu, mišljenja obožavatelja bila su podijeljena no film je uspio zaraditi nešto manje od 900 milijuna dolara na svjetskim kino blagajnama. S obzirom da je “Batman v Superman: Zora pravednika” bio uvod u seriju filmova o superjunacima iz DC svemira čekalo se ljeto i “Odred otpisanih” projekt koji je trebao popraviti dojam. Traileri su obećavali (barem) solidnu ljetnu zabavu. No nakon prvih projekcija kritika je ponovo nagazila DC svemir. Natjecanje u što maštovitijem ponižavanju filma toliko je razbjesnila obožavatelje da je potpisivana peticija kojom se traži gašenje poznate kritičarske stranice Rotten Tomatoes. Stranica nije ugašena, ali posjetitelji kina, u ovom slučaju, kritičarima izgleda ne vjeruju. Prvi rezultati gledanosti su izvrsni i “Odredu otpisanih” predviđa se rekordno otvaranje u američkim kinima. Ništa čudno: “Odred otpisanih” ima problema, ali daleko je to od filma za koji ne vrijedi platiti kino ulaznicu.

Potaknuta događanjima koje smo imali prilike vidjeti u “Zori pravednika”, Amanda Waller (Viola Davis) želi osnovati jedinicu za posebne namjene. Tim koji bi čuvao svjetski mir u slučaju da se pojavi Superman koji ne bi dijelio naše vrijednosti. Članovi jedinice postaju najopasniji negativci. Svaki od njih je dobio ponudu koju ne može odbiti i odred otpisanih kreće u akciju. Zapovjednik jedinice je Rick Flag (Joel Kinnaman), čovjek s prave strane zakona posebno zainteresiran da otpisani izvrše misiju….

Korištenje zatvorenika, kriminalaca kako bi učinili pravu stvar u zamjenu za oprost nije nova ideja. Još 1967 redatelj Robert Aldrich okupio je dvanaest žigosanih za obračun s nacistima dok je John Carpenter početkom osamdesetih poslao Snakea Plisskena u potragu za predsjednikom SADa. Redatelj David Ayer (Sabotaža, Fury) u uvodnim minutama predstavlja članove odreda, njihove sudbine. U frenetičnom ritmu uz puno dobre glazbe saznajemo detalje iz poslovnog i privatnog života. S obzirom da je likova previše Ayer, očekivano, ne uspijeva dati dovoljno minuta važnijim

protagonistima filma. Međutim ono što doznajemo o članovima u početku i tijekom gledanja filma dovoljno je za upoznavanje i gledatelju koji se do “Odreda otpisanih” nije susreo s Harley Quinn, Diablom, Boomerangom, Killer Crocom i ostatkom ekipe. Posebno su zanimljivi trenuci filma u kojima saznajemo detalje o povezanosti članova odreda s Batmanom i Flashom.

U nizu, često neopravdanih, negativnih kritika “Odreda otpisanih” jedan od najčešće spominjanih detalja je slab negativac. Enchantress  uopće nije loš odabir, problem je u površnom prikazu (kao glavna antagonistica MORALA je dobiti više vremena i prostora; tu opet dolazimo do problema prevelikog broja likova) i gušenju lika u neuvjerljivim računalnim efektima (finale filma). No film ionako sadrži dovoljan broj živopisnih negativaca (u redu, većina ih je prešla na pravu stranu, barem na nekoliko dana) pa gledatelj ima izbora.

Koliko god “Odred otpisanih” bio zabavan u pretjerivanju i neozbiljnosti, redatelj uspijeva svojim (anti)junacima dodati ljudsku dimenziju i izazvati empatiju prema likovima. Ako izuzmemo glavnu negativku motivacija većine otpisanih je ljubav. Roditeljska ili potpuno otkačeno, psihotična sasvim je svejedno. Ljubav pokreće metaljude. Ayer je zagrebao ispod grube vanjštine superjunaka i neke od njih emotivno razotkrio. Opasni momci, “najgori od najgorih”, doživjeli su i preživjeli teške životne tragedije. Diablo je tome dokaz.

“Odred otpisanih” okupio je jaku glumačku postavu. Nisu svi članovi glumačke postave jednako uspješno uživljeni u superjunačke uloge. Najslabija glumačka karika je Will Smith. Uloga Deadshota povjerena mu je ponajviše zbog zarade na kino blagajnama no teško se oteti dojmu da Smith nema glumački nerv za superjunaka. Deadshot je dobio ogroman prostor u filmu, priča njegovog života zanimljiva je, ali Smith u interpretaciji nije otišao dalje od detektiva Mike Lowrya  (“Zločestih dečki”) i(li) Jaya (“Ljudi u crnom”). Ništa protiv navedenih uloga, zabavne su, ali Smith nije donio ništa novo u interpretaciju Deadshota. Za razliku od Smitha, Jay Courtney iznenađujuće je drugačiji u ulozi Boomeranga, Jay Hernadez upečatljiv kao Diablo. Posebno treba istaknuti Karen Fukuharu (premijerni filmski nastup) u ulozi Katane. Materijala za nove DC filmove ne nedostaje.

Najveći interes (posebno nakon trailera) izazvali su Jared Leto i Margot Robbie. Leto je izabran za ulogu Jokera što je ogroman glumački izazov. Tumačiti Jokera kojeg su, svaki na svoj način, fantastično interpretirali Jack Nicholson i Heath Ledger zahtjevan je glumački posao. Letov Joker nije teatralan i kičast kao Nicholsonov niti karizmatičan i efikasan kao Ledgerov. On je ljudskiji od prethodnika, bliži običnom čovjeku nego superkriminalcu. Vremena za Jokera nema previše i dojam je da će se Joker Jareda Leta potpuno razmahati u filmovima koji dolaze

Za kraj glumačkog pregleda dolazi Margot Robbie. Sveprisutna Australka koja glumački raste iz uloge u uloge briljantna je u ulozi Harley Quinn. Ona je psihotična, opasno zavodljiva, nasilna i umiljata, karizmatična i nevjerojatno seksepilna. Ona je sve navedeno i više od toga. Da, Margot Robbie odnosno Harley Quinn je ženski odraz u ogledalu Ledgerovog Jokera. Ovakva interpretacija ubrzat će najavljeni film u kojem će glavnu riječ voditi upravo Harley Quinn.

“Odred otpisanih” može se pohvaliti izvrsnim soundtrackom. Nešto slično imali smo prilike slušati u “Čuvarima galaksije”. Netipičan odabir pjesama za superjunački film. Kada se glazbom dobro pogodi scena stvari izgledaju vrlo dobro.

Unatoč izrazito negativnim, ponegdje i histeričnim kritikama “Odred otpisanih” postat će najgledaniji film ljeta i jedan od najgledanijih blockbustera godine. Film redatelja Davida Ayera zabavna je i nabrijana poveznica između “Zore pravednika” i “Justice League” koji nas očekuje iduće godine. Ako ste razočarani sukobom Batmana i Supermana od prije nekoliko mjeseci i izgubili ste povjerenje u filmski DC svijet, “Odred otpisanih” nemojte unaprijed otpisati. Za to postoji nekoliko razloga a najvažniji zove se Harley Quinn.

OCJENA: 6

One Comment

  1. Anonimno Reply

    čini mi se da su kritičari zahtjevali neku snažnu, emotivnu priču, sa dubokom karakterizacijom likova i pogriješil. Zašto su stripovi nastali? Da nas zabave jos od nekih prošlih vremena, isto tako tu tradiciju danas nastavljaju filmovi koji su bazirani na njima. Ne znam kako kod vas, ali mene je ovaj film zabavio, 2 sata prošla su kao 15 minuta. likovi su odlični, karakterno su svi šarmantni, duhoviti i zavoljeli smo negativce, antiheroje koji nisu imali priliku biti heroji. Također, nikako se nebi složila s kritičarima kako je Enchantress slab negativac, upravo suprotno, ona je na rubu zemaljskog i to tjera strah u kosti, njena pojava je graciozna i uzvisena, dobivamo dojam neunistivog stvorenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)