RECENZIJA: LIGA PRAVDE ZACKA SNYDERA – superjunačko okupljanje godine

REDATELJ: Zack Snyder

GLAVNE ULOGE: Gal Gadot, Ben Affleck, Jason Momoa, Ezra Miller, Henry Cavill, Diane Lane, Amy Adams, J.K. Simmons, Jeremy Irons, Robin Wright, Ciaran Hinds, Jared Leto, Willem Dafoe, Ray Fisher

TRAJANJE: 240 minuta

NAZIV ORIGINALA: Zack Snyder’s Justice League

 

“Neprijatelji dolaze. Trebam ratnike.” – Bruce Wayne

 

Turbulentna je i duga povijest “Lige pravde” američkog redatelja Zacka Snydera. Snyder je prije desetak godina označen kao ključni čovjek, redatelj niza filmova o superjunacima kojima bi se DC odnosno “Warner” uključio u utrku sa superjunacima iz “Marvel” svijeta. Priča je počela filmom Čovjek od čelika 2013. godine. Nova priča o Supermanu je realizirana i nisu spominjani sukobi na relaciji između redatelja i šefova “Warnera”. No, nakon filma Batman v Superman: Zora pravednika počele su trzavice – u kino je puštena kraća verzija na kojoj se moglo osjetiti kako nedostaju minute filma. Film je, opravdano, dobio niz loših kritika – publika, većinom, nije bila oduševljena. Kasnije, kada je u opticaj puštena redateljska verzija dojam o filmu je bio bolji, ali tada je bilo kasno jer šteta je učinjena. Pravi problemi nastali su nakon što je Snyder završio snimanje trećeg projekta – njegova “Liga pravde” imala je trajanje oko tri i pol sata, zamišljena je kao prvi film trilogije te je u fokusu veliki broj likova. Čelnici “Warnera” odbacili su takav projekt uz uvjet da nova verzija ne smije trajati više od dva sata. Zaposlili su u “Warneru” ljude koji će nadgledati projekt i ekipi filma priključili Jossa Whedona redatelja i scenarista “Osvetnika”. Unatoč nepovjerenju Snyder je pristao na suradnju s Whedonom i zajedno su počeli raditi na novom scenariju. No, tada dolazi tragičan trenutak – Snyderova dvadesetogodišnja kćerka Autumn izvršila je samoubojstvo. Pokušao je Snyder nastaviti raditi na projektu, ali nakon dva mjeseca supružnici Snyder napuštaju projekt i Whedon samostalno završava “Ligu pravde – verziju koju smo imali prilike vidjeti u kino dvoranama 2017. godine.

Konačni proizvod bio je loš i zbunio je gledatelje – Whedon je pokušao iskombinirati humor i opuštenost “Osvetnika” s mračnim detaljima koje je snimio Snyder. Rezultat je bio prilično loš, ali se ubrzo nakon premijere internetom počela širiti glasina kako postoji i Snyderova verzija filma. Glasine su potvrđene, dugo se čekalo hoće li “Snyder’s cut” ikada ugledati svjetlo dana – “Warner” je odlučio kako i “Ligi pravde” Zacka Snydera treba dati šansu. Snyder je pristao i dobio dodatna sredstva za nove scene (između 60 i 70 milijuna dolara), redatelj je mogao snimiti i realizirati film bez ikakvih intervencija. Takav rasplet na neki način je bilo priznanje greške od strane filmskih moćnika, ali i želja za novim sadržajem idealnim za promociju i lov na pretplatnike za HBO Max platformu. Kako god bilo, rezovi Zacka Snydera su realizirani i dostupni publici, pogađate, isključivo na spomenutom streaming servisu.

Zbog količine snimljenog materijala spominjalo se kako bi “Liga pravde Zacka Snydera” mogla izaći kao mini serija u četiri nastavka. Od toga se, srećom, odustalo i ljubitelji filma, posebno oni koji preferiraju superjunake, imaju prilike za rijetko viđeno iskustvo – četverosatni film o superjunacima. Glavno je pitanje koliko uspješno Snyder uspijeva održati zanimanje gledatelja čitavim trajanjem priče ? Nakon gledanja filma odgovor pisca ovih redaka je – s većim se zanimanjem i pažnjom gleda četverosatna nova verzija nego ona gotovo dvostruko kraća koju smo imali prilike vidjeti u kinima prije nešto manje od četiri godine.

Film je podijeljen u šest poglavlja i već u uvodnim minutama jasno je kako Snyder nastavlja tamo gdje je “Zora pravednika” stala – Superman je mrtav i tako je čovječanstvo postalo meta za izvanzemaljske prijetnje. Jedna od njih se događa i svijetu trebaju ratnici. Njih pokušavaju okupiti Bruce Wayne i Diana Prince, ali okupiti odabrane nije jednostavno…

Photo: HBO Max

Od prvih minuta filma jasno je kako je “Liga pravde Zacka Snydera” na razini više od one “Lige pravde” koju smo imali prilike vidjeti u kino dvoranama. Od početka Snyder događaje nastavlja tamo gdje je “Zora pravednika” završila, ali film je kada je o radnji riječ pregledan i gleda se bez velikih problema i upitnika čak i ako gledatelj nije (pre)veliki ljubitelj superjunačkih filmova.

Radnja filma proširena je, gledamo više novih likova kao i mnoge detalje u vezi poznatih nam (super)junaka. U proširenoj verziji Zacka Snydera nema iritantne epizode s ruskom obitelji (ona je nastala prema zamisli Jossa Whedona) – film je mračniji, subverzivniji i kompleksniji u odnosu na kino verziju.

Radnja se vrti oko mother boxes kojih se želi domoći Steppenwolf kako bi….e to je preveliki spoiler, gledanje filma otkrit će Vam njegove namjere. No, Zemlja nije Steppenwolfu i Darkseidu zanimljiva samo zbog kutija – postoji još nešto što se može pronaći samo na jedinom planetu. Nešto što je predmet interesa najvećeg negativca odgovornog za uništenje tisuće svjetova…

Čitatelji koji su pogledali trailere filma znaju da se u “Ligi pravde Zacka Snydera, između ostalih, pojavljuje i Joker. Njegova scena odnosi se na alternativnu stvarnost koja je ovdje objašnjena za razliku od kino filma gdje je ubačena scena koja je tek zbunila gledatelja i nije predstavljala ništa kada je o cjelini riječ. Postoji još nekoliko novih likova koji se pojavljuju u filmu, ali njih ćete otkriti sami gledajući film.

“Zlo ne spava. Zlo čeka.”

Photo: HBO Max

S obzirom na to da su Wonder Woman, Batman, Superman i Aquaman imaju vlastite filmove, Snyder je više pažnje i minuta filma posvetio Barryju Allenu (Flash) i Victoru Stoneu (Cyborg). Oni su ovdje ravnopravni dio superjunačke ekipe, likovi su znatno bolje objašnjeni gledatelju, posebno Cyborg.

Objasnio je Snyder i nastanak negativaca filma. Scene nas vraćaju u zlatno doba junaka, izgledaju kao da su naknadno snimljene jer CGI u tim trenucima izgleda drugačiji (manje uvjerljiv, lošiji ) od ostatka filma (nije jedini trenutak kada CGI izmiče kontroli, ali je najduži). Zapravo, nabrajati nove detalje koje imamo vidjeti u filmu učinilo bi tekst predugim – ovo je tek nekoliko, zanimljivijih primjera. Treba spomenuti kako završetak filma ostavlja dovoljno prostora za nastavak…

Vizualni izgled i akcijske atrakcije uvijek su bile forte filmova Zacka Snydera (“300”, “Čuvari”). “Liga pravde” nije iznimka – film sadrži više impresivnih vizualnih trenutaka. Akcijske scene su manje nervozne nego u kino verziji – s obzirom na trajanje filma i više minuta koje su posvećene priči, akcija i vizualne atrakcije nisu ukrale film. Radnja je nabijena redateljskim vratolomijama i  (npr. slow motion) i računalnim efektima – u redu, Snyder ponekad pretjeruje, ali pretjerivanje je dozirano. U podnošljivim količinama.

Na odjavi filma može se pročitati ime osobe kojoj je Snyder posvetio film – riječ je o tragično preminuloj Autumn, kćeri redatelja filma. Zbog spomenute posvete (ali ne samo zbog nje) čini se kako je “Liga pravde” najosobniji Snyderov projekt. Riječ je o četverosatnoj, superjunačkoj priči koja je u svim segmentima superiornija verziji filma koju smo imali prilike vidjeti u kino dvoranama. Da, “Liga pravde Zacka Snydera” glavni je i najvažniji događaj godine kada je riječ o filmovima koji tematiziraju superjunake.

 

2 Comments

 1. Adrian Martan Reply

  Odgledao sam film 17.3. u HD rezoluciji, i mogu samo reći bravo Zack.
  Iako, treba napomenuti da je film u omjeru 4:3, što je uže i od 16:9, a na to se treba opet priviknuti.
  Pitanje je samo da li će na dan 18.3. kada film službeno dolazi na male (netko ima malo veće) ekrane, film biti u zastarjelom 4:3 omjeru.
  Moja IMDB ocjena 9/10.

 2. Matej Reply

  Bravo za napisan tekst. Jedan od rijetkih koji sam pročitao, a da je bio pozitivam. Ima film manjkavosti i osobno bih volio da je malo kraći, ali pisati da je loš, smeće i što sve ne, nema smisla. Ovo je film za fanove, prave fanove i ovo je pun pogodak. Likovi sjedaju na svoje mjesto, akcijske sekvence su prekrasne, motivi junaka (a i zlikovaca) napokon točni i logični. Voljeli ili ne voljeli neki Snydera, jedno mu se mora priznati vizualna prezentacija mu je fenomenalna. Zbog toga mu skidam kapu, ovaj film je samo još jedan dokaz koliko produkcije (producenti) danas mogu uništiti neki film (pa čak i cijelu franšizu). Poetično iskustvo koja u konačnici govori o nadi i vjeri i prikazana je na poetičan i vizualno prekrasan način uz odličnu glazbenu pratnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)