BATMAN V SUPERMAN: ZORA PRAVEDNIKA

REDATELJ: Zack Snyder
GLAVNE ULOGE: Ben Affleck, Gal Gadot, Henry Cavill, Jeremy Irons, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Holly Hunter
TRAJANJE: 153 minuta
NAZIV ORIGINALA: Batman v Superman: Dawn of Justice

 

“Najveći gladijatorski okršaj u povijesti. Sin Kriptona protiv Šišmiša iz Gothama” – Lex Luthor

 

Ideja o filmu u kojem bi glavni protagonisti bili Superman i Batman pojavila se početkom stoljeća. “Warner” je dugo razmišljao, vagao da bi 2006 odlučio uskrsnuti samo Supermana. Procjena je bila da je Superman sigurnija opcija i manji financijski rizik. Slabi rezultati filma i kasniji uspjeh trilogije o Crnom vitezu Christophera Nolana ideju o Superman /Batman filmu stavili su ne u drugi, nego u treći plan. Nakon završetka Nolanove trilogije i redateljeve objave da se želi posvetiti novim, drugačijim redateljskim projektima, “Warner” ostaje bez municije. Osvetnici (pojedinačno i u zajedničkom filmu) su postali gospodari svjetskih kino blagajna i trebalo je odgovoriti na izazove tržišta. Prije tri godine pod redateljskom palicom Zacka Snydera uskrsnuo je Superman kao prvi film u budućim projektima koji se bave likovima iz DC svijeta. Tijekom najave za “Čovjeka od čelika” potvrđeno je da će idući film spojiti, kako to slikovito objašnjava Lex Luthor, Sina Kriptona i Šišmiša iz Gothama. Interes za projekt je bio ogroman, društvene mreže su eksplodirale nakon najave da je novi Batman Ben Affleck.  Negodovanje (djelomično izazvano i zbog slabašnog “Daredevila) je u danima nakon objave preraslo u historično ismijavanje i omalovažavanje Afflecka. Nakon pogledanog filma (pisac ovih redaka također nije bio oduševljen izborom) može se reći da je Ben Affleck odnosno njegova interpretacija Batmana jedna od rijetkih svijetlih točaka filma…

 

 

Početak filma obećava; gledamo obračun Supermana i Zoda iz pozicije Brucea Waynea. U kaosu koji je zahvatio Metropolis uništena je zgrada Brucea Waynea u kojoj su poginuli gazdini suradnici i prijatelji. Razlog za dodatni bijes ionako gnjevnog Batmana.

Žrtve koje izaziva destrukcija superjunaka malo filmova spominje. Snyder je otvorio temu, ali samo površno preletio preko potencijalno zanimljivih motiva koji mogu superjunake oslikati kontroverznim bojama. Zapravo, “BVS: Zora pravednik” potvrđuje ono što je karakteristično za većinu Snyderovih filmova. Vizualna raskoš (izgled filma Snyder naglašava odnosno uljepšava kamerom iz ptičje perspektive te kišom, prašinom, maglom ….) i dobro izvedene akcijske scene pronaći ćemo u gotovo svakom redateljevom filmu. Međutim, kada treba ispričati priču, razviti odnose i karakterizaciju likova onda dolazi do problema. Film sadrži previše likova ponajprije kako bi se gledatelj upoznao s protagonistima koji će imati važniju ulogu u projektima koji dolaze. Rezultat je površna karakterizacija, slabašno povezivanje likova (posebno se to odnosi na Batmana i Supermana odnosno njihovu interakciju) i davanje gotovo jednake pažnje, za priču filma, nebitnim i nevažnim likovima (Perry White) i onima koji bude gledateljevu pažnju i znatiželju (Wonder Woman). Radnja filma rastrgana je podzapletima koji cjelinu čine neujednačenom i, većim dijelom, nezanimljivom.

 

 

Marketing odnosno reklamna kampanja napravila je dobar posao u skrivanju nedostataka filma. Naslov i čitava medijska prašina koja se podigla oko filma sugerira gledatelju sukob Batmana i Supermana. Da, on postoji. ali film nije samo Batman protiv Supermana. To je i Batman protiv kriminalaca, Superman protiv terorista, Lex Luthor protiv Batmana i Supermana… Onda Doomsday protiv cijelog svijeta… Zatim Batman, Superman i Wonder Woman protiv Doomsdaya. Uz sve navedeno tu je i borba glavnih protagonista s vlastitim demonima (zar je stvarno, nakon svih filmova o Batmanu ponovo trebalo gubiti vrijeme na djetinjstvo Brucea Waynea i gubitak roditelja).  Da, prilično se teško snaći u kaosu koji je kreirao Zack Snyder i scenaristi filma.
Traileri filma zapravo sadrže veliki broj bitnih detalja za film i vješto su istaknuli intrigantne situacije koje su rezultat vizija i(li) snova likova filma (trenutak kada Superman otkriva Batmanov identitet).
Najave dovode gledatelja u kino. Što će ljubitelj filma tamo vidjeti i doživjeti izgleda kao da nije Snyderova (pre)velika briga.

Podtekst filma nudi nekoliko zanimljivih detalja. Prijetnja terorizma, ljudska težnja i potreba da slijedi odnosno traži vođe…. Neke su od tema koje vrište da ih se elaborira u kontekstu i svijetu superjunaka. Snyder se ne zamara navedenim detaljima (vratite nam Nolana !!!) nego odrađuje patriotsku dužnost. I dok se topovski plotuni uz vijorenje američke zastave mogu podnijeti teško je probavljiva odluka o ruskim teroristima i hrabrim agentima CIAe koji se pojavljuju u ovoj superjunačkoj priči.

Affleckov Batman je bijesan, mračan, brutalniji nego ikada. Potpuna suprotnost od aristokratsko-samodopadnog Cavillovog Supermana. Batman luduje i sukobljava se sa Supermanom zbog žrtava koje su nastale tijekom sukoba Zoda i Sina Kriptona dok u isto vrijeme stavlja potpis na kriminalce s kojima se sukobljava. Oznaku koja znači smrt. U finalu filma Batman je vjerojatno nekoliko suparnika poslao u vječna lovišta. Još jedna nelogičnost Snyderovog filma.

 

 

Ben Affleck i Gal Gadot odnosno Batman i Wonder Woman (premalo se pojavljuje u filmu) svijetle su točke Snyderovog nereda. Na suprotnoj, tamnoj glumačkoj strani je Jesse Eisenberg u ulozi Lexa Luthora. Eiseneberg je iritantan u glumatanju i pokušaju da opravda izbor za ulogu glavnog negativca. Istina, nije samo do glumca; lik Luthora loše je napisan. Motivi za njegove postupke potpuno su nejasni. On nije nikakav zločinački mastermind nego naporno derište. I takav Luthor bi trebao ostaviti dojam uvjerljivosti kada manipulira Batmanom i Supermanom. No way, Zack.

Završni obračun podiže adrenalin gledatelja, ali finale filma (priprema za filmove koji slijede) traje predugo.
Što reći na kraju? Veliki je broj ljubitelja filma (i stripova naravno) koji su imali velika očekivanja od filmskog susreta Batmana i Supermana. Kako zbog samih junaka tako i budućih filmova temeljenih na likovima iz DC svijeta. Nažalost očekivanja nisu ispunjena. “BVS: Zora pravednika” dugačak je i kaotičan uvod u seriju filmova o superjunacima “Lige pravde”. Ako je suditi prema Snyderovom filmu razloga za (pre)veliki optimizam baš i nema.

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)