ČUVARI GALAKSIJE

REDATELJ: James Gunn
GLAVNE ULOGE: Zoe Saldana, Chris Pratt, Michael Rooker, Dave Bautista, Glenn Close, Vin Diesel (glas Groota), Bradley Cooper (Rocket), Benicio Del Toro, John C.Reilly
TRAJANJE: 120 minuta
NAZIV ORIGINALA: Guardians of The Galaxy

“Imam plan” – Peter Quill (Chris Pratt)

Posljednjih nekoliko godina filmovi u kojima su glavni likovi Marvelovi (super)junaci dominiraju svjetskim kinima. Fantastični komercijalni rezultati “Osvetnika” (“Thor”, “Ironman” i “Kapetan Amerika” imaju svoje zasebne serijale), “Spider-Mana” i “X-Men-a” rezultirali su dugoročnim planom koji nam u godinama koje dolaze donosi niz novih filmskih projekata temeljenih na likovima iz “Marvel” svijeta (sljedeće godine nas očekuje nastavak “Osvetnika” i “Ant-Man”). Dio tih planova bilo je i “prebacivanje” na film stripa “Čuvari galaksije”. Iako nisu bili u prvom redu za realizaciju “Čuvari galaksije” su dobili svoju priliku iz vrlo jednostavnog razloga; nakon globalnog uspjeha Marvelovih filmova krenulo se u potragu za novim junacima koji bi mogli donijeti uspjeh na kino blagajnama. S obzirom na to da inflaciju (ne samo Marvelovih) stripovskih junaka u kinima, postajala je sumnja da bi Star Lord i ekipa mogli postati prvi ozbiljniji financijski promašaj (budžet filma je bio oko 180 milijuna dolara). Međutim, nakon što se pojavili traileri filma nepovjerenje ljubitelja filma je polako nestajalo. Iako najave filma često znaju prevariti publiku i prikriti nedostatke konačnog proizvoda, trailer za “Čuvare galaksije” je bio duhovit, vizualno impresivan, nabijen akcijom i “ukrašen” s izvrsnom muzikom koja je naizgled nespojiva s jednim SF filmom temeljenom na stripu (uz najavama smo imali prilike čuti “Hooked On A Feeling” Blue Sueda i “Spirit in The Sky” Normana Grenbauma). Ovoga puta najave su jednako zabavne kao i film. “Čuvari galaksije” su još jedan marvelov “pogodak u sridu” kao financijski (film je u svjetskim kinima zaradio nešto manje od 600 milijuna dolara) tako i kreativno.

 

Peter Quill ili Star Lord kako se Peter samodopadno prozvao, je svemirski odmetnik, krijumčar i lopov (lik koji nevjerojatno podsjeća na Han Soloa) koji se našao u problemima. Peter je ukrao tajanstveni predmet koji je namjeravao prodati. No, za predmet je zainteresiran i Ronan (Lee Pace) koji s Thanosom želi uništiti neprijatelje Xandarijance – za uništenje potreban je predmet koji se nalazi kod Petera. U lov na Petera kreće Gamora (Zoe Saldan), posvojena Thansova kći, kirurški modificirana i kako legenda kaže “njeno tijelo je njeno oružje”. No, ona nije jedina koja lovi Star Lorda; na tragu su mu i lovci na ucjene – Groot humanoidna biljka i Subject 89P13, proizvod nelegalnog genetskog eksperimenta nadimka Rocket….

Redatelj Gunn  napravio je odmak od dosadašnjih filmova inspiriranih Marvelovim stripovima. “Čuvari galaksije” su osvježavajući koktel žanrova (komedija, akcija, avantura, SF…) koji funkcionira na svim razinama (priča, efekti, likovi…). Film je zabavan, ali ne banalan, zanimljive radnje ali redatelj niti jednom minutom ne želi biti pretenciozan i pretjerano ozbiljan. Taman kada pomislimo da se film maksimalno uozbiljio dogodi se duhoviti “incident” koji nas podsjeća da su “Čuvari galaksije” ponajprije izvrsni komad filmske zabave (npr. scena u finalu filma kada Quill zapleše pred svojim suparnikom). Likovi koji su totalno otkačeni, duhoviti nisu jednodimenzionalni; svaki od njih ima priču koja je oblikovala njihovu osobnost. Čak i humanoidna biljka koja glasom Vina Diesela cijelim trajanjem filma ponavlja: “Ja sam Groot”.

 

Tehnička strana filma je, očekivano, izvrsno odrađena. Galaksija je vizualno impresivna, akcijske scene su zabavne, scenografija maštovita i razigrana. Posebno treba istaknuti soundtrack filma. Nakon odlične muzičke najave u trailerima redatelj je nastavio nizati hitove koji filmu daju dodatan šarm (Marvin Gaye, David Bowie, Jackson’s 5….). Gunn “tarantinovski” pogađa pjesme koje odgovaraju određenim scenama u filmu pa će i gledatelji koji nisu skloni izvođačima sa soundtracka pamtiti scene iz filma po zvučnoj kulisi.
“Čuvarima galaksije” se može pronaći i poneka mana (nelogičnosti u nekim scenama, detalji koji su namijenjeni da bi se “kupili” mlađi gledatelji) ali s obzirom na količinu dobre zabave, duhovitosti i izvrsne muzike ti detalji su uistinu zanemarivi. Prepustite se Star Lordu, Gamori, Groothu, Draxu i Rocketu. Zabava je garantirana.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)