NAJAVA: SARAJEVO FILM FESTIVAL – PRETPREMIJERE SERIJA

Naslovi KLJUN, VREME ZLA, NEČISTA KRV, CRNA SVADBA i ZLATNI DEČKO trenutno nam ne znače puno, ali u mjesecima koji dolaze na ovom će se mjestu spomenuta imena sigurno spominjati – riječ je o novim serijama koje dolaze s prostora bivše države. Publika će imati prilike vidjeti dvije epizode od svake serije – u nastavku teksta možete ukratko pročitati nekoliko detalja o svakoj seriji…

Tekst: Press Office Sarajevo Film Festival

“Program će biti otvoren premijernim prikazivanjem serije KLJUN. Kriminalističku seriju koja prati život mlade detektivke sa parapsihološkim moćima režirao je uspješni redateljski dvojac Jelena Gavrilović i Uroš Tomić. Njihov posljednji zajednički uradak, serija GRUPA imala je premijeru u programu Pretpremijere Serije na 25. Sarajevo Film Festivalu i prva je srpska serija čija je globalna distribucijska prava otkupio Keshet International, vodeća izraelska medijska kompanija.

Festivalska publika imat će priliku pogledati i epizode serije VREME ZLA u režiji Ivana Živkovića, s radnjom smještenom u Srbiju pred i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Riječ je o istorijskoj drami koju je, kao i seriju KLJUN, producirala United Media. 

Obje serije imaju sjajnu glumačku postavu. U seriji KLJUN izdvajaju se uloge Ivane Vuković, Drene Mršić, Ljiljane Blagojević, Mička Ljubičića i Filipa Đurića, a u VREME ZLA uloge imaju Nada Šargin, Goran Bogdan, Goran Šušljik, Andrej Šepetkovski, Radovan Vujović i Žarko Laušević.

Kljun – Foto: Press Office Sarajevo film festival

Svjetsku premijeru imat će i dramska serija NEČISTA KRV koja se razvijala u programu CineLink Drama Sarajevo Film Festivala, a proizveli su je This and That Production i RTS. Temeljena je na književnom opusu Bore Stankovića, a scenarist je Vojislav Nanović. Serija u režiji Milutina Petrovića prati propast stare gazdinske porodice kroz koju se paralelno oslikava slabljenje Osmanske imperije i formiranje novih nacionalnih država, a glavnu ulogu igra Dragan Bjelogrlić.

 

Nečista krv -Foto: Press Office – Sarajevo Film Festival

U programu je i serija CRNA SVADBA, psihološki triler koji gledaoce kroz krimi-radnju uvodi u svijet magije i drevnih obreda. Režiju potpisuje Nemanja Ćipranjić, a likove tumače regionalne zvjezde poput Uliksa Fehmiua, Nikole Koje, Jelene Đokić i Slavka Štimca. Serija je jedan od najnovijih projekata produkcijske kuće FireFly.

Crna svadba – Foto: Press Office Sarajevo Film Festival

Posljednja projekcija u programu Pretpremijere Serije bit će epizode serije ZLATNI DEČKO. Riječ je o rediteljskom debiju Ognjena Jankovića, u kojem talentovanog nogometaša Denisa Markovića igra glumačka zvijezda u usponu Denis Murić. 

 

Zlatni Dečko- Foto: Press Office Sarajevo Film Festival

U posljednjoj godini obilježenoj pandemijom, u kojoj se činilo da sve pomalo stoji, zabilježen je nevjerojatan porast gledatelja serija online, što svjetskih, što domaćih produkcija. Međutim, nije sva filmska industrija stajala, jer u regiji su se usprkos teškim uvjetima snimali i filmovi i serije. U proizvodnji regionalnih dramskih serija ove godine svakako prednjači Srbija, što je vidljivo i u našoj ovogodišnjoj selekciji koju karakteriziraju upečatljive izvedbe regionalno poznatih glumaca i teme vezane za ove prostore. U programu su napete kriminalističke drame, psihološki triler s aspektom misterija, serije temeljene na poznatim književnim djelima i suvremena priča o snovima, idolima i nogometu. Sve ove serije koje gledatelji širom regije željno iščekuju biti će premijerno prikazane na festivalu u programu Pretpremijere Serije, a tek u sezoni jesen/zima naći će se i na programima regionalnih TV kuća”, rekla je Tina Hajon, selektorica programa Pretpremijere Serije.

Dramske serije u ovom programu natječu se za Nagradu publike čiji je sponzor Mondo.rs, te direktno ulaze u uži izbor za nominacije za nagrade Srca Sarajeva za TV serije koje će biti dodijeljene na 28. Sarajevo Film Festivalu.

Program Pretpremijere Serije isključivo je posvećen regionalnim dramskim serijama. Profilisanje je rezultat rasta i razvoja ovog festivalskog programa kroz izrazito uspješnu suradnju CineLink Drame, festivalske platforme za razvoj TV serija, i programa Pretpremijere Serije – u kojem se prikazuje finalni proizvod.”

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)