VIKEND TV PREPORUKE

PETAK: 28.05

RTL, 21.15: Planet majmuna: Rat (War of the Planet of the Apes)

Završni dio iznimno uspjele i uspješne “Planet majmuna” trilogije. Posljednji dio konačni je obračun Caesara i njegovih majmuna protiv militantnog pukovnika McCullougha (izvrsni Woody Harrelson). “Planet majmuna: Rat” je, kako i naslov sugerira, pravi ratni film u kojem se mogu pronaći filmovi koji su utjecali na redatelja Matta Reevesa. “Mi nismo divljaci – borimo se za opstanak” – govori Caesar. Hoće li uspjeti u svojoj borbi saznajte u petak navečer….

GOODTALKING recenziju filma možete pronaći OVDJE

SUBOTA: 29.05

Doma tv, 20.00: Bande New Yorka (Gangs of New York)

Godina 2002. važna je za Scorsesea, ali i za Leonarda Di Capria. Redatelj je pronašao novog De Nira (ne, ovo nije usporedba DiCaprija i De Nira već je riječ o početku nove, dugogodišnje suradnje između glumca i redatelja – baš onakve kakva je bila ona između De Nira i Scorsesea) dok je Di Caprio pronašao filmaša koji će njegovu karijeru podići na višu razinu. Prva DiCaprio-Scorsese suradnja zove se “Bande New Yorka”. Radnja filma vraća nas u 19 stoljeće – vrijeme kada su New Yorkom vladale…bande. DiCaprio je Amsterdam Vallon koji postaje čovjek od povjerenja vođe jedne od bandi –  Bill “The Butcher” Cutting jedan je od najopasnijih ljudi u gradu i Vallon želi biti što bliže vođi. Razlog je osveta.. Uz DiCaprija u filmu nastupaju i Liam Neeson, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz i John C. Reilly. “Bande New Yorka” djelomično su inspirirane stvarnim događajima i likovima.

HRT 1, 00.15: Vrućina (Heat)

Robert De Niro je iskusni mozak, lider grupe pljačkaša (u ekipi su Tom Sizemore, Danny Trejo, Val Kilmer i logističar Jon Voight) dok je Pacino detektiv kaotičnog privatnog života koji pokušava uhvatiti McCauleyja (ime lika kojeg tumači De Niro) i ekipu. Između glavnog kriminalca i detektiva razvija se odnos koji bi najbliže mogli nazvati poštovanjem, ali nalaze se na suprotnim stranama zakona. Film u kojem je tanka linija između dobrih i loših, kriminalci imaju svoja pravila koja će morati prekršiti zbog slučajnog suradnika. De Niro uživa u ulozi vođe ekipe. On je organizator, ali brine za privatni život prijatelja. Zna da njegovo vrijeme na ulici prolazi, ali splet okolnosti neće mu dopustiti da zauvijek napusti život pljačkaša. Film u kojem, uz upečatljivi nastup De Nira, možemo vidjeti i vrlo dobra ženska glumačka izdanja (Ashley Judd, Natalie Portman, Amy Brenneman…) te jedan od najboljih gradskih obračuna u povijesti.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

NEDJELJA, 30.05

 

HTV 2, 21.10: Za dolar više (Per qualche dollaro in piu)

Središnji dio dolarske trilogije Sergia Leonea. Eastwood i Lee Van Cleef su lovci na ucjene u potrazi za El Indiom. Indio nije lagan posao – on je vođa bande, vječno na opijatima, brutalan i nemilosrdan. No, nisu ni Clint i Van Cleef uobičajeni lovci na glave…

Briljantna režija majstora Leonea, nezaboravna partija pokera, sjajna glumačka ekipa (u filmu nastupa i Klaus Kinski) – sve navedeno i više od toga nudi “Za dolar više”. Uz pratnju sjajne glazbe Ennia Morriconea.

 

HTV 2, 23.45: Veliki bijeg (The Great Escape)

Za realizaciju filma “Veliki bijeg” zaslužan je Paul Brickhill, pilot koji je tijekom Drugog svjetskog rata zarobljen i zatočen u Njemačkoj. Brickhill je bio sudionik i svjedok priprema i realizacije bijega iz logora Stalag Luft III koji se dogodio 1944. godine (većina zatočenih u logoru bili su saveznički piloti). Svoje je doživljaje Brickhill zapisao u knjizi “Veliki bijeg” prema kojoj je napisan scenarij za film Johna Sturgesa. Sturges i scenarist James Clavell napravili su nekoliko izmjena u odnosu na knjigu (ključna je lik The Cooler Kinga kojeg interpretira Steve McQueen), jer ovakav spektakl nije mogao proći bez Amerikanaca iako u vrijeme bijega iz logora u njemu nije bilo zatočenih pripadnika američkog zrakoplovstva. Unatoč tome, svjedoci događaja hvalili su “Veliki bijeg” kao vrlo uvjerljivu rekonstrukciju događaja – za veliki uspjeh filma zasluge pripadaju izvrsnoj glumačkoj ekipi (uz spomenutog McQueena u filmu nastupaju i Charles Bronson, James Garner, Donald Pleaseance, Richard Attenbrough….)

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)