VIKEND TV PREPORUKE

PETAK 07.05

 

RTL, 21.00: Bourneov identitet (The Bourne Identity)

Godine 2002. redatelj Doug Liman i Matt Damon oživjeli su Jasona Bournea – jednog od najpoznatijih špijuna iz svijeta knjiga nastalog iz pera Roberta Ludluma. Bournea koji ne zna da je Bourne jer ima amneziju spasili ribari u Sredozemnom moru negdje kod Marseillea. Jedini trag kojeg Bourne ima je broj bankovnog računa u Zurichu…

“Bourneov identitet” ima sve ono što je potrebno za dobar špijunski triler – napetost, akciju i zanimljive likove. Jedno od najugodnijih kino iznenađenja filmske 2002. godine….

 

HTV, 20.10: Sve ili ništa (Hell or High Water) – (2016)

Taylor Sheridan napisao je scenario za sjajan film redatelja Davida McKenzieja – “Hell or High Water” istovremeno je moderni vestern, recesijska priča i putovanje tamnom stranom Amerike. Glavni protagonisti filma braća Howard, Toby i Tanner. Teška su vremena za Howarde – nakon duge bolesti umire im majka te im prijeti gubitak ranča. Banka je nemilosrdna i vrijeme otkucava – Toby i Tanner odlučuju se na pljačke banaka pod strogim pravilima kako bi vratili dug i zadržali ranč….
Sumorna je i nimalo optimistična filmska priča koju je režirao David Mackenzie. Ljudi koji su prisiljeni na očajničke poteze kako bi sačuvali obitelji i egzistenciju glavni su (anti)junaci filma koji je okupi sjajnu glumačku ekipu. Ben Foster odličan, vrlo dobro asistira Chris Pine – na drugoj strani zakona su Jeff Bridges i Gil Birmingham. Postoje trenuci filma u kojima ima i humora, nekada i crnog, ali čitava priča je životna. Tužna. Potresna.

GOODTALKING recenziju filma možete potražiti OVDJE

SUBOTA, 08.05.

 

HTV 3, 20.30: Plodovi gnjeva (The Grapes of Wrath) – (1940)

Ekranizacija istoimenog romana američkog pisca Johna Steinbecka. Radnja filma odigrava se u dobar Velike depresije – obitelj Joad ostaje bez zemlje i u potrazi za preživljavanjem odlazi u Kaliforniju kako bi ponovo pronašli posao i život. Međutim, oni su tek jedna od mnogih obitelji koje dolaze živjeti u novu državu gdje ih čega siromaštvo i slabo plaćeni poslovi.

Potresna je i teška priča obitelji Joad – film razotkriva teške posljedice koje kriza ostavlja na američku obitelj i obiteljske odnose. Film je osvojio dva Oscara (režija i sporedna ženska uloga) – pamti se i sjajno izdanje Henryja Fonde.

NOVA TV, 23.55: Kapetan Amerika: Ratnik zime (Captain America: The Winter Soldier)

Posljednje kino desetljeće obilježili su superjunački filmovi. Superjunačka kino euforija kulminirala je Završnicom koja zapravo i nije završnica već početak novog superjunačkog Marvel filmskog poglavlja. Jedan od najboljih superjunačkih filmova iz prošlog desetljeća je “Kapetan Amerika: Ratnik zime”. Kada se zagrebe ispod akcijske površine i superjunačkih likova riječ je o punokrvnom špijunskom trileru uz dodatak spektakularnih akcijskih scena. Uz poznata glumačka imena (Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson) u filmu se pojavljuje i Sebastian Stan kao Ratnik zime i američki glumački velikan Robert Redford.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

NEDJELJA, 08.05

 

RTL, 20.00: Logan

Bilo je nekoliko pokušaja realizacije pravog filma o jednom od najopularnijih mutanata iz X svijeta. Niti jedan nije bio uspješan sve do 2017. godine kada je u kino dvoranama prikazan “Logan”. Radnja smještena u budućnosti gdje je većina mutanata stvar prošlosti tmurna je, brutalna i emotivna priča o umiranju i iskupljenju. Charles Xavier bolesni je i dementni starac, njegov briljatni um sve više otkazuje poslušnost. Logan je umoran od života sve do trenutka kada u njegov život ne uđe djevočica imenom Laura. Djevojčica koja je Loganu sličnija nego što na prvi pogled izgleda…

“Logan” je drugačiji od svih prethodnih filmova o mutantima. Drugačiji i većini superiorniji – žestok i emotivan oproštaj od Logana i promocija nove mutantice Laure (izvrsna Daphne Keen).

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

DOMA TV, 19.55: Otimači izgubljenog kovčega (Raiders of the Lost Ark)

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, George Lucas je Spielbergu pokazao priču o profesoru arheologije koji se arheologijom bavi i van učionice. Spielberg je bio oduševljen pričom, Lucas je za pisanje scenarija angažirao Lawrencea Kasdana i Phillipa Kaufmana – za ulogu profesora izabran je Tom Selleck. Selleck je odustao zbog tv serije “Magnum” i Spielberg je angažirao Forda koji je bio favorit producenata filma. Ostalo je, znamo svi, povijest. Spielberg je (ponovo) ostvario veliki financijski uspjeh, publika je oduševljeno prihvatila Indianu – “Otimači izgubljenog kovčega” jedan je od najboljih pustolovnih filmova u povijesti. Zapravo pustolovni žanr se dijeli na vrijeme prije i poslije Indiane Jonesa. Uz odlične reakcije publike i većeg dijela kritike film je osvojio četiri “Oscara”. Snimljena su još tri nastavka – dva potrebna i dostojna prvog filma i jedan nepotreban i suvišan (“Kraljevstvo kristalne lubanje”).

RTL, 22.30: Planet tame (Pitch Black) – (2000)

SF/Horror iz 2000. godine predstavio je filmskom svijetu brzog i žestokog Diesela. Vin Diesela. Rutinski zaplet (svemirski brod mora sletjeti na nepoznat pustinjski planet) pretvara su u vizualno dopadljivu akciju s elementima horora u kojoj je jedini cilj….preživjeti. Jedina šansa za posadu svemirskog broda je tajanstveni Riddick koji se ne boji mraka. Mraka koji na planeti tame donosi…..opasnost…

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)