(PRVIH) SEDAM NETFLIX FILMOVA KOJE VRIJEDI GLEDATI

GOODTALKING Vam donosi sedam filmova koje vrijedi pogledati na “Netflixu”. Riječ je o originalnom “Netflix” sadržaju, filmovi su različitih žanrova pa ako ste neki od njih propustili svakako pogledajte. Neki od filmova mogu se pronaći na lokaliziranoj HR verziji streaming servisa, neki ne. Odabrani filmovi su:

 

BEASTS OF NO NATION (2015)

Redatelj: Cary Joji Fukunaga

Jedan od prvih velikih “Netflix” filmskih uspjeha. Riječ je o ekranizaciji istoimene knjige u kojoj je redatelj Fukunaga (“Za smrt nema vremena ) dotaknuo temu djece-vojnika u Africi. Mjesto radnje je neimenovana država u Africi, glavni je protagonist Agu koji djetinjstvo provodi u demilitariziranoj zoni pod nadzorom UN-a. Međutim, vjetrovi rata otpuhnut će UN i dječak Agu postaje član postaje pod zapovjedništvom Comandanta.

Fukunagu ne zanimaju pozadina sukoba i razlog zašto je rat počeo – on detaljno prikazuje djecu kao pripadnike ratne postrojbe koja ubijaju bez milosti. Idris Elba izvrstan u ulozi Comandantea kao i djeca glumici koje predvodi Abraham Attah u ulozi Agua.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

THE BALLAD OF BUSTER SCRUGGS 

Redatelji: Ethan i Joel Cohen

“The Ballad of Buster Scruggs” kroz šest priče demistificira Divlji zapad i umjesto romantičnog prikaza i mitova gledamo nasilje i likove od kojih su, većina, daleko od moralnih uzora. Sve je, očekivano, začinjeno crnim humorom. Revolveraši su ubojice iz zabave željni slave i dokazivanja s ograničenim rokom trajanja (“Ne možeš biti najbolji zauvijek” govori razmetljivi i samodopadni Buster Scruggs) – život na Divljem Zapadu zapravo je preživljavanje. Pucanje u leđa u borbi za zlatom. Glumačku ekipu predvode Tim Blake Nelson, James Franco, Liam Neeson, Tom Waits, Zoe Kazan i Brendan Gleeson.

Recenzija – OVDJE

MOSUL

Red: Matthew Michael Carnahan

Ubrzo nakon početka prikazivanja neki su kritičari “Mosul” usporedili s filmom “Pad crnog jastreba” Ridleyja Scotta. Usporedba nije promašena s obzirom na prikaz uličnih borbi, ali “Mosul” ima aktualniju pa i intrigantniju priču. Radnja filma prati grupu iračkih specijalaca okupljenih u postrojbi pod imenom “Nineveh” posljednjoj misiji protiv pripadnika ISIL-a tijekom borbi za Mosul. Film je inspiriran istinitim događajima, akcija je žestoka i nemilosrdna, neke scene nije jednostavno gledati, ali priroda sukoba iz navedenog perioda je takva da film drugačije ne bi izgledao uvjerljivo. Pripadnici postrojbe, borci protiv Isila bili regrutirani od lokalnog stanovništva i većina njih je izgubila članove obitelji. Arapskim se jezikom govori u filmu – zanimljivosti radi vrijedi spomenuti kako su producenti filma braća Russo poznati kao redatelji filmova o Osvetnicima (ZavršnicaRat beskonačnosti ).

 

BRAČNA PRIČA (Marriage Story)

Redatelj: Noah Baumbach

Šest nominacija za Oscara (uključujući i onu za najbolji film) bio je rezultat za “Bračnu priču”. Potvrdio je film jednu nominaciju (Laura Dern), ali više od nominacija film je ostao u pamćenju zbog vrlo uvjerljivog prikaza raspada braka između Nicole i Charlieja. Njihova bračna priča u prvim minutama filma izgleda optimistično, ali to je tek podsjetnik na neka prošla vremena. Redatelj Baumbach vrlo dobro detektira raspad bračne zajednice – ljubav ne mora nestati i(li) prestati, ali sitnice koje život znače vremenom postaju sve veće i kompliciranije. Vrlo dobra glumačka ekipa filma (uz spomenutu Lauru Dern u filmu gledamo i Adama Drivera, Scarlett Johansson i malenog Azhyja Robertsona) još je jedan razlog za gledanje filma.

Recenzija – OVDJE

ČIKAŠKA SEDMORKA (The Trial of Chicago 7)

Redatelj: Aaron Sorkin

Od autora serije “Uredništvo” i scenarista “Društvene mreže” stigao je jedan od najboljih filmova 2020. godine. Temeljen na istinitim događajima “Čikaška sedmorka” priča je o suđenju sedmorici demonstranata 1968. godine tijekom nacionalnog kongresa Demokratske stranke. Film je sudska drama, ali čitav slučaj i povremeni flashbackovi objašnjavaju slučaj i komentar su SAD-a onog vremena (neke se stvari ionako nisu pretjerano promijenile). Glumački je film ukrao Sacha Baron Cohen u ulozi Abbieja Hoffmana, izvrstan je i Frank Langella kao sudac – tu je i niz vrlo dobrih glumačkih izvedbi (Jeremy Strong, John Carroll Lynch, Mark Rylance, Michael Keaton….)

Recenzija OVDJE

ROMA

Redatelj: Alfonso Cuaron

Trostruki dobitnik Oscara (najbolji redatelj, strani film i fotografija) na dodjeli 2019. godine. Radnjom odnosno žanrovski “Roma” je drama. Obiteljska.  Film je istrgnuti komadić vremena u kojoj obitelj (članovi obitelji svakako su, iz više razloga, Adela i posebno Cleo) živi, zapravo pokušava preživjeti mada je obiteljski brodolom svakom novom minutom filma sve izvjesniji. Pater familias otišao je na odmor s kojeg se vratiti neće  – prva misao je bila da je otac na onakvom službenom putu kakvom je bio Miki Manojlović u istoimenom filmu iz 1985….

Autentičnost priče, mjesta i vremena radnje filma Cuaron je naglasio izborom glumaca. Nema u filmu velikih zvijezda, većinom je riječ o meksičkim glumcima (većini djeci glumaca ovo je prvi nastup na filmu). Prvi nastup na filmu dogodio se i Yalitzi Aparicio Martinez učiteljici iz Meksika koju je Cuaron izabrao za ulogu Cleo. Iako je prvi puta pred kamerama Yalitza je izvrsna u glavnoj ulozi – nastavak glumačke karijere ne bi trebao biti upitan.

Recenzija OVDJE

22. SRPNJA (22.July)

Redatelj: Paul Greengrass

Godine 2011., 22. srpnja Anders Behring Breivik izveo je jedan od najkrvavijih napada u povijesti Europe. U napadima na sjedište norveške vlade i ljetnom kampu za mlade na otoku Utoya ubijeno je 77. ljudi. Breivik je uhvaćen i osuđen na 21. godinu robije (najveća kazna u norveškom pravnom sustavu) i izjavio kako žali što nije ubio više ljudi. Film “22. srpnja” na gotovo dokumentaristički način prikazuje slučaj kroz priču jednog od preživjelih – mladića imenom Viljar Hanssen. Teške traume i sjećanja na zločin postaju dio mladićeva života u trenucima dok Breivik divlja i širi mržnju u sudnici….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)