RECENZIJA: SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORCI – cijeli svijet gleda

REDATELJ: Aaron Sorkin

GLAVNE ULOGE: Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong, Alex Sharp, Eddie Redmayne, Mark Rylance, Joseph Gordon-Levitt, Yahya Abdul-Mateen II, Michael Keaton, Frank Langella

TRAJANJE: 129 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Trial of the Chicago 7

 

“Let us make sure that if blood is going to flow, let it flow all over this city. ” – Tom Hayden

 

Kao što su odgođene kino premijere mnogih filmova tako se odgađaju i datumi dodjele važnih i popularnih kino nagrada. Kulminacija svake sezone je dodjela “Oscara” koja će se dogoditi tek 25.04.2021. godine – otprilike dva mjeseca od uobičajenog termina. Kako će izgledati lista nominiranih još uvijek je neizvjesno – premijere mnogih filmova odgođene su za neke sretnije, zdravije mjesece no jedno je sigurno – “Netflix” već sada ima nekoliko aduta koji će igrati ozbiljnu ulogu kod raspodjele nominacija.

Iako prognoze nisu nikada zahvalna disciplina , autor ovih redaka pronašao je tri filma koja bi se mogli (često?) spominjati u idućoj sezoni nominacija i filmskih nagrada. Prvi je Da 5 Bloods , novi Spike Lee Joint. Film koji je daleko od najboljih redateljevih filmova (“Učini pravu stvar”, “25.sat”…) ne zaslužuje ulazak u konkurenciju za bilo kakve nagrade, ali s obzirom na trenutnu situaciju u SAD-u gotovo je sigurno kako neće biti ignoriran kada su nominacije u pitanju . Drugi film uskoro izlazi, nismo ga imali prilike gledati (u trenutku pisanja tekst stigle su prve recenzije filma koje, većinom, o “Manku” govore u superlativima), ali je izvjesno kako će izazvati veliku pažnju – povratak Davida Finchera (šest je godina prošlo od Nestale ) donosi nam biografsku priču o Hermanu Mankiewiczu scenaristu filma “Građanin Kane”. Traileri za Manka izgledaju kao da je film snimljen u vrijeme kada je glavni lik filma živio i stvarao. Glavnu ulogu u filmu tumači Gary Oldman – iako film još uvijek nije dostupan čini se kako je riječ o filmu koji neće kreativno razočarati. Treći Netflix film koji bi se mogao uključiti u utrku za nominacije je biografska drama “The Trial of the Chicago 7″…..

Scenarist i redatelja filma je Aaron Sorkin koji je u prethodnim projektima znao analizirati i kritizirati američku stvarnost. Sorkin je nagrađen Oscarom za scenarij filma “Društvena mreža” (Sorkin i redatelj Fincher bili su prilično kritični prema mladim danima osnivača Facebooka). Sorkin je, između ostalih, potpisao scenarije za “Malo dobrih ljudi”, “Igru pobjednika” i filmsku priču o Steveu Jobsu. Aktivan je Sorkin bio i na televiziji – “Zapadno krilo” i “Uredništvo” su serije nastale na autorovim idejama. Na trenutak ostajemo kod “Uredništva” –  malo je autora (kroz rečenice Willa McAvoya, glavnog protagonista serija) koji su Amerikancima direktno poljuljali vjerovanje u domovinu koja je najbolje mjesto za život kao što je Aaron Sorkin učinio već u uvodnim minutama serije. Da, Sorkin analizira i(li) kritizira američku stvarnost i nije veliko iznenađenje autorov interes za slučaj sedmorice iz Chicaga. slučaju iz prošlosti zrcali se američka sadašnjost….

U sjajno režiranim uvodnim minutama Sorkin nas upoznaje s glavnim protagonistima filma i njihovim namjerama te okolnostima u kojima se slučaj sedmorice dogodio. Predsjednik Johnson zapovijeda mobilizaciju dodatnih vojnika za rat u Vijetnamu, Martin Luther King i Robert Keneddy su pokojni, ubijeni – nezadovoljstvo službenom politikom traži (re)akciju. Stanovnici različitih dijelova SAD-a kreću prema Chicagu gdje se treba održati nacionalni kongres Demokratske stranke. Okupljeni pripremaju prosvjede protiv mobilizacija i rata u Vijetnamu – stranačko okupljanje idealna je prilika da se čuje glas prosvjednika jer su kamere čitave države uperene u Chicago. Demonstranti izazivaju reakciju vlasti – jake policijske snage nalaze se na ulicama Chicaga…u pomoć stiže i Nacionalna garda….

Nakon spomenutog uvode slijedi rez i Sorkin nas uvodi u sudnicu. Počinje suđenje koje je posljedica prosvjeda i od tog trenutka gledatelj prati slučaj na dvije razine – suđenje sedmorici (točnije osmorici) i rekonstrukciju događaja na ulicama Chicaga koja su prethodila suđenjima. U sudnici se događa sukob dviju Amerika – prva je službena odnosno vladajuće koja optuženima želi dokazati zavjeru odnosno nasilan napad na strukture vlasti. Druga predstavlja one koji se ne slaže službenom politikom i ratom u Vijetnamu.

Kako bi dokazali krivnju optuženima i donijeli osuđujući presudu ljudi koji pripadaju prvoj Americi učinit će sve kako bi dokazali da je riječ o neprijateljima države i ljudima koji žele srušiti sistem. Ključ čitavog slučaja je dokazati kako su prosvjednici zapalili vatru i krenuli u sukob. Bacili kamen prvi. Osim suca u slučaj se uključuje i policijsko- obavještajni sustav. U redove prosvjednika ubačeni su provokatori i špijuni dok će tijekom suđenja sa slučaja biti uklonjeni (ili će njihov utjecaj biti smanjen) svi skloni optuženima (porotnici 6 i 11). Šanse za optužene i oslobađajuću presudu nisu velike…Oni su autsajderi.

Photo: Netflix

Točka zapleta i razlog sukoba je rat u Vijetnamu. Međutim, iako je rat u Vijetnamu odavno završio Sorkin pokazuje kako SAD šezdesetih godina prošlog stoljeća ima dodirnih točaka s današnjom Amerikom. Rasizam i policijska brutalnost u prvom su planu – ne samo rasizam na ulici ili kod običnih policijskih službenika već i onaj koji je metastazirao u sustav, konkretno sudstvo. Osmi optuženi je naknadno postao okrivljenik – on je Bobby Seale pripadnik Crnih pantera. Iako pantere nisu bili dječica iz vrtića u slučaju Sealea gledamo institucionalno odnosno sudsko nasilje nad optuženim (epizoda sa Sealeovim odvjetnikom nije u potpunosti objašnjena – jedan od rijetkih propusta redatelja i scenarista). Pravo na pošteno i nepristrano suđenje ne odnosi se na Sealea. Zbog optuženikove boje kože ili drugih razloga….prosudite sami…

Sorkin nije stvari prikazao na crno-bijeli način već su strane koje se sukobljavaju u sudnici (ovo nije obično suđenje već je i sudar dviju Amarika – istina, u neravnopravnoj borbi) prikazao s puno nijansi. Optuženi nisu homogena skupina – sastavljeni su od hipija, studenata –  tu je i spomenuti pripadnik Crnih pantera. Različiti su i načini na koji bi se borili protiv aktualne vlasti i sustava – neki prizivaju revoluciju, drugi borbu kroz institucije. Zajednički interes je borba za prestanak mobilizacije i završetak rata u Vijetnamu.

Sorkin vješto gradi priču koja je, bez problema i napora, razumljiva i gledateljima koji nikada nisu čuli za slučaj sedmorice iz Chicaga. U dijelovima filma redatelj kombinira igrane dijelove s dokumentarnim snimkama, ali ne kako bi odabrao stranu već zbog što uvjerljivije rekonstrukcije događaja. Poput uvodnih minuta tako je i finale filma izvrsno realizirano – presuda je donesena, ali ona nije u prvom planu. Ključni detalj je razlog zbog kojih su optuženi krenuli na prosvjed – rat u Vijetnamu i pripadnici američke vojske koji su svakodnevno stradavali. Privukli su pažnju javnosti i svjetla pozornice te su uspjeli u svojoj misiji. Iako je misija skupo plaćena.

Glumačka ekipa pomno je i, većinom, izvrsno odabrana. Frank Langella izvrstan je u ulozi suca Hoffmana (u redu, malo pretjerano histerije u finalu filma, ali…), Michael Keaton ima kratku, ali efektnu ulogu, Mark Rylance ima zanimljivu frizuru i retro izgled kao odvjetnik Kunstler. Dobar je Yahya Abdul- Matten u ulozi Bobbyja Sealea. Ipak, svaku scenu krade Sacha Baron Cohen u ulozi Abbieja Hoffmana. Cohen je, prije svega, poznat kao komičar (“Borat”, “Diktator”, “Bruno”…), ali nastup u Sorkinovu filmu (te u seriji “Spy”) pokazuju kako i ozbiljnije, dramske uloge ne predstavljaju nikakav problem za glumca ogromnog potencijala i talenta.

“Suđenje čikaškoj sedmorci” dijeli sudbinu filmova na koje je utjecala pandemija koronavirusa. Film je snimljen u koprodukciji “Paramounta” i “Dreamworksa”, ali je uslijed spomenutih razloga prodan “Netflixu”. Iako je gledanje filma na velikom platnu najbolji doživljaj spomenuta prodaja i nije toliko loša vijest – u slučaju odgode film redatelja i scenarista Aarona Sorkina izgubio bi se u moru odgođenih premijera i pretrpanog rasporeda koji će se, vjerojatno, dogoditi nakon smirivanja korona krize. Ovako će “The Trial of Chicago 7” dobiti veću pažnju koju u potpunosti zaslužuje – riječ je o jednom od najboljih filmova koronom izranjavane filmske 2020. godine i jednim od najboljih filmova u ponudi “Netflixa”.

OCJENA: 8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)