BEASTS OF NO NATION

REDATELJ: Cary Joji Fukunaga
GLAVNE ULOGE: Abraham Attah, Idris Elba
TRAJANJE: 137 minuta

“Ja sam dobar dječak. Iz dobre obitelji.” – Agu

Prije nekoliko dana internetom se proširila vijest da je najveća svjetska videoteka imenom “Netflix” konačno popustila i postala dostupna gotovo u svim državama svijeta. Iznenada i bez najave “Netflix” je omogućio korisnicima diljem svijeta (ponuda je proširena na 190 zemalja) da u besplatnih mjesec dana isprobaju uslugu, upoznaju se s ponudom. “Netflix” je posljednjih godina oduševio serijama iz vlastite produkcije. “Kuća od karata”, “Daredevil”, “Jessica Jones”, “Narcos” neke su brojnih uspješnih i rado gledanih televizijskih projekata koje nose oznaku Netflix. Kompanija je uvela novitet koji je oduševio ljubitelje serija; nema čekanja epizode svaki tjedan. Sezone serija u vlastitoj produkciji Netflix objavljuje u cijelosti, sve epizode su odmah dostupne pa je gledatelju omogućeno da epizodu pogleda kada hoće i može a ne kada mu diktira satnica tv programa. Ohrabrena uspjehom serija kompanija je objavila da kreće i sa financiranjem, snimanjem filmova. Adam Sandler potpisao je  ugovor prema kojem se obavezuje da će snimiti četiri filma za Netflix (prvi, “Smiješnih 6” već je dostupan), uskoro stiže nastavak “Tigra i Zmaja” iz 2000 godine. Prije navedenih naslova izašao je “Beasts of No Nation”, film koji dokazuje da će Netflix pored serija imati i filmske adute….

Photo: Netflix

Priča filma (temeljena na istoimenom književnom predlošku nigerijskog pisca Uzodinma Iweala) vodi nas u neimenovanu afričku državu. Ratno je vrijeme, škole ne rade. Dječak imenom Agu djetinjstvo provodi u demilitariziranoj zoni pod nadzorom UN. Nije idealno, ali na tom prostoru još uvijek je mirno. Agu provodi dane u druženju s vršnjacima, igri… No vjetrovi rata neće zaobići Agua i njegovu obitelj. Spletom okolnosti Agu ostaje u gradiću nakon ulaska vladinih snaga. Uspijeva izbjeći smrt, ali ratne strahote postale su njegova stvarnost. Postaje dio krvavog, brutalnog sukoba. Da, maleni dječak sada je vojnik, pripadnik postrojbe pod vodstvom Comandanta (Idris Elba)…..
Kako bi projekt izgledao što uvjerljivije i ozbiljnije (ipak je riječ o filmu kojim Netflix počinje svoju filmsku priču) odabrane su lokacije u Gani. Snimanje je trajalo nešto više od mjesec dana tijekom kojih je redatelj i scenarist (tijekom snimanja obolio od lakšeg oblika malarije) Cary Joji Fukunaga stvorio brutalan prikaz ratnog ludila u kojem su glavni protagonisti djeca.

 

Photo: Netflix

Uvodne minute upoznaju nas s Aguom, njegovim prijateljima i obitelji. Cijelim trajanjem filma dječak je narator, pripovijeda i komentira događanja koja se odigravaju pred gledateljem. Početak Aguovog putovanja tek je uvod u strahote koje dolaze; dječak se nalazi u demilitariziranoj zoni, prisutni su vojnici UN, ali obitelj je na okupu i dječak dane provodi u druženju i igri s vršnjacima. No ratna zvijer je u blizini i dolazi po krvavi plijen…
Redatelj ne moralizira niti ne ulazi u razloge sukoba. Film prikazuje nakazno lice rata, opisuje krvava događanja u kojima su glavni protagonisti najmlađi. Klinci. Iako priča filma nije direktno povezana s istinitim događajima Fukunaga je inspiraciju pronašao u ratovima na afričkom teritoriju krajem 20 i početkom 21 stoljeća. Redatelj ne želi okretati glavu, krvavi ratni put Aguove postrojbe nije izmišljen, dogodio se. U pitanju su bila neka druga djeca, mjesto radnje je isto. Afrika.
Redatelj ne želi uljepšavati stvari. Gledatelj je suočen sa žestokim scenama nasilja koje čine djeca. Da, Fukunaga jasno poručuje: događaji koje pratite nisu naučna fantastika. Oni su se dogodili, možda se događaju i u trenucima dok gledate film
Redatelj odlično prepoznaje i naglašava bitne detalje u priči i njih prikazuje upečatljivo s puno redateljskog nerva. Aguovo pristupanje postrojbi (ne, dječak se ne može osuđivati drugog izbora imao nije), prvo ubojstvo…. Prikazani su na brutalan, naturalistički način. Bez umivanja i lažnog uljepšavanja.

 

Photo: Netflix

Kroz Aguovu naraciju saznajemo koliko je dječak svjestan događanja, nasilja koje je postalo dio njegove svakodnevice. Dječak dobro razumije što se događa, ali preslab je da se suprostavi “velikom” Zapovjedniku. Zapovjednik je pravi “ratni pas”, zvijer koja se hrani ratnim strahotama. Kroz odnose u Aguovoj jedinici prikazane su metode kojima se manipulira i “nabrijava” vojnicima u ratnim vremenima. U slučaju filma riječ je o djeci, ali priča se može preslikati na bilo koju krvožednu (para)vojnu formaciju. Kult ličnosti, manipuliranje religijom odnosno religijskim uvjerenjima, sotoniziranje protivničke strane bez obzira da li je riječ o vojnicima ili civilima, opravdavanje zločina i masovnih egzekucija zbog višeg cilja, pravedne borbe….. Detalji su koje možemo vidjeti u filmu. No Commadante je također potrošna vojnička roba. Prekasno je to shvatio.
Glumačka ekipa filma je senzacionalna. Abraham Attah (prvo pojavljivanje na filmu) izvrstan je u glavnoj ulozi. Aguov monolog u finalu filma udara direktno u glavu. Dostojan Abrahamov partner  je Emanuel Adom Quaye koji tumači Striku, Aguovog ratnog druga. Idris Elba ponovo dokazuje svoju vrijednost, “Beasts of No Nation” je dokaz da glumac treba pažljivije birati projekta. U redu, mora se zaraditi ali glumac bolje izgleda u manjim projektima poput Fukunaginog filma ili tv serije “Luther” nego kao statist u lošim projektima okružen hollywoodskim zvijezdama (Gunman).
Nemoguće je bilo predvidjeti da će jedan od najboljih ratnih filmova 21 stoljeća napraviti Netflix te da će glavni protagonisti filma biti djeca. Upravo to se dogodilo; Beasts of No Nation” nemilosrdan je i krvav prikaz jednog djetinjstva. Ratni film koji se, obzirom na viđeno, pretvara u horor posebno kada znamo da su događaji prikazani u filmu bili dio priče o ratovima” u Africi. Bez obzira na brutalnost i šokantne scene ne okrećite glavu, pogledajte “Beasts of No Nation”. Riječ je o jednom od najboljih filmova 2015 godine.

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)