PRVI POGLED: THE MAURITANIAN

Jedan od poteza američke vojno-političke administracije nakon terorističkog napada na blizance 2001. godine bilo je osnivanje zatvora na području američke vojne baze Guantanamo na Kubi. Zatvor je osnovan 2002. godine i predviđen je za smještaj islamskih terorista – kasnije i vojnih zarobljenika iz Afganistana te Iraka. Tijekom godina Guantanamo se pretvorio u logor u kojem su zatvorenici bili bez ikakvih prava, zatvoreni bez optužnice i suđenja. Među zatvorenicima je bilo terorista, ali i mnogih koji s terorizmom nisu imali nikakve veze. Jedan od njih je bio i Mohamedou Ould Slahi čiju je priču (temeljenu na istinitim događajima) odlučio ispričati redatelj Kevin Macdonald (“Posljednji škotski kralj”, “U vrtlogu igre”)….

Film, dakle, prati Slahija koji je uhićen i zatvoren u Guantanamu zbog sumnje da je angažirao teroriste koji su izvršili napad na WTC. Nakon godina zatvoreničkog života bez sudskog epiloga njegov slučaj Mauritanca preuzima braniteljica Nancy Hollander i njena kolegica Teri Duncan. Počinje potraga za istinom koja će donijeti iznenađujuća i šokantna otkrića….

Film je temeljen na knjizi “Guantamo Diary” koju je napisao Mauritanac Ould Slahi. Intrigantna i provokativna tema pojačana je vrlo zanimljivom glumačkom ekipom – braniteljicu Nancy Hollander interpretira Jodie Foster, njena pomoćnica je Shailene Woodley. U filmu nastupaju i Benedict Cumberbatch, Zachary Levi i Tahar Rahim. “The Mauritanian” ima veliki potencijal kada je riječ o filmskim nagradama….

Premijera filma najavljena je za 19.02 iduće godine….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)