PET DOKUMENTARNIH PREPORUKA

1. CHUCK NORRIS PROTIV KOMUNIZMA (2016)

Dokumentarni film vraća nas u komunističku Rumunjsku sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ceausescu je na vlasti, država ima jedan televizijski program – diktaturu i nedostatak informacija Rumunji liječe gledanjem filmova na videorekorderima. Naravno, uređaji su krijumčareni u zemlju, kupljeni u inozemstvu. Gledanje američkih filmskih hitova nije bilo poželjno u komunističkoj zemlji i čitava je priča bila (polu)legalna. Bijeg od teške i sumorne stvarnosti stanovnici Rumunjske liječili su gledanjem filmova. Kakve su bile reakcije nakon gledanja npr. “Rockyja” ili “Top Guna” i kakve veze s čitavom pričom ima osoba poznata pod imenom Irina Nistor saznajte gledajući dokumentarni film redateljice Ilince Calugareanu.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

2. KAKO SE ZOVEM: MUHAMMAD ALI (What’s my name: Muhammad Ali) – (2019)

Dokumentarni film koji je režirao Antoine Fuqua (“Dan obuke”) dok je producent LeBron James. Priča o jednom od najvećih sportaša u povijesti prati Alijevu sportsku karijeru te događaje iz privatnog života. Film prepun detalja oko karijere velikog sportaša jednako je zanimljiv obožavateljima Alija i onima koji o Aliju ne znaju previše.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

3. POSLUŠAJ ME MARLON (Listen To Me Marlon) – (2016)

Dokumentarni film “Poslušaj me Marlon” jedinstven je komadić filmske povijesti. “Poslušaj me Marlon” je nastao na temelju audio snimaka (neke od njih dio su filma) točnije svojevrsnog glumčevog audio dnevnika kojeg je Brando vodio tijekom pola stoljeća. Na njima se nalaze Brandova razmišljanja o životu, ljubavi, glumi, smrti….svemu o čemu je glumac razmišljao i promišljao. Uz komentar i naraciju glumca film je ispunjen originalnim snimcima i isječcima iz Brandovih nastupa u javnosti.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

4. MEDENA ZEMLJA (Honeyland) – (2019)

Prošlogodišnja dokumentarna senzacija nominira u dvije kategorije za nagradu “Oscara” jedan je od najboljih dokumentaraca snimljenih u ovom stoljeću. Kako ne bi ponavljao riječi koje su već na ovim stranicama napisane citat iz GOODTALKING recenzije:

Postoje filmovi nakon kojih je teško pronaći riječi. Teško je sastaviti rečenice jer ono što nude gledatelja ostavlja bez teksta s mislima na ono što je pogledao. Baš takav je film “Medena zemlja” u kojem glavne junakinja Hatidže svojim načinom života šalje snažniju i mudriju poruku o ekologiji i potrebi suživota čovjeka s okolinom nego deseci aktivista. Hrabra i požrtvovna Hatidže Muratova glavna je protagonistkinja priče o čovjeku i prirodi, životu i smrti, sposobnima i mediokritetima te potrebi da ljudska vrsta shvati kako je uništenje okruženja u kojem živimo zapravo i uništenje nas samih. Onakvih kakvi jesmo.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

5. NISU IMALI KADA OSTARITI (They Shall Not Grow Old) – (2018)

Nekoliko godina redatelj Peter Jackson (trilogija “Gospodar prstenova”) radio je na ovom dokumentarcu koji je, između ostalog, i redateljeva posveta pokojnom djedu. Obnovio je Jackson sa suradnicima stotinjak godina stare arhivske snimke i fotografije te stvorio rijetko viđenu filmsku priču o britanskim vojnicima tijekom Prvog svjetskog rata. Film koji rekonstruira put vojnika od prijave u vojsku, obuke te sudjelovanja u ratnim operacijama gledatelja vodi u rovove i na prvu crtu bojišnice gdje su ratna stradanja prikazana na iznimno uvjerljiv i potresan način.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)