OSCAR 2020 – komentar nominacija ili kako su “Medena zemlja” i “Parazit” ispisali povijest

Utihnuli su kritičari Oscara koji su prošlih godina žestoko napadali nagradu zbog činjenice da je članovima akademije, ponekad, važnija bila politička korektnost nego kvaliteta i vrijednost nominiranih. U kategoriji najboljeg redatelja nema niti jedne redateljice, muške glumačke nominacije u bijeloj su boji… naravno, takav ishod nominacija izazvao je reakcije na nekim drugim adresama. Kao i uvijek kada su Oscari u pitanju ima zadovoljnih, ima nezadovoljnih – čije će zadovoljstvo biti potpuno saznat ćemo za nešto manje od mjesec dana. Do tada ostaje komentiranje nominacija i prognoze pobjednika…

Film s najviše nominacija je “Joker”. Slijede “Bilo jednom u Hollywoodu”, “The Irishman”, “Marriage Story”, “Parazit”, “1917” itd, itd. Većina je nominacija u glavnim kategorijama očekivana s obzirom na “Zlatne Globuse” i ostale, prethodno dodijeljene nagrade. Iznenađenje je izostanak Awakwfine koje je osvojila “Zlatni globus” za nastup u filmu “The Farewell”, možda je u konkurenciji najboljih muških glumačkih izvedbi moglo biti mjesta za Willem Defoe ili Pattinsona (“Svjetionik”) ili Balea (“Ford v Ferrari”). Bez nominacije su ostali Adam Sandler (“Uncut Gems) i Jennifer Lopez za koje su lobirali mnogi američki kritičari i novinari. Onih kojih nema bez njih se može i mora pa idemo vidjeti tko može biti zadovoljan nominacijama te tko su najveći favoriti za nagrade….

TKO JE ISPISAO POVIJEST?

Makedonski dokumentarni flim “Medena zemlja” nominiran je u dvije kategorije (najbolji strani i dokumentarni film). Veliki uspjeh i priznanje za autore Tamaru Kotevsku i Ljubomira Stefanova te makedonsku kinematografiju. “Parazit” je postao prvi južnokorejski film u kategoriji najboljeg filma i zapravo je potvrda kako Južna Koreja svake godine isporučuje filmove superiorne većini projekata iz Hollywooda. Nominacija za najbolji flim kada je Južna Koreja u pitanju trebala se dogoditi i puno ranije (“Sjećanja na ubojstvo”, “Oldboy”….), ali bolje ikad nego nikad. Vrijedi spomenuti i Scarlett Johansson koja je nominirana u kategorijama najbolje sporedne (“Jojo Rabbit”) i glavne (“Marriage Story”) ženske uloge. Zasluženo, Scarlett je ostvarila odlične nastupe u oba filma.

NAJVEĆI FAVORITI:

“Parazit” u kategoriji najboljeg stranog filma trebao bi uzeti nagradu. Bez obzira na konkurenciju Joaquine Phoenix izgleda kao dobra oklada u kategoriji najboljeg glumce. Sam Mendes izgleda kao blagi favorit u kategoriji najboljeg redatelja – njegov “1917” mogao bi odnijeti nagradu u kategoriji najbolje originalne glazbe, zvuka… “Medena zemlja” mogla bi u Makedoniju donijeti “Oscara”. Renee Zellwegger najveća je favoritkinja za glavnu žensku ulogu…

GDJE JE NAJVEĆE GUŽVA ?

Prema kladionicama Brad Pitt je najveći favorit u kategoriji sporedne muške uloge (favorit i pisca ovih redaka), ali Cliff Booth ima žestoku konkurenciju (Pesci, Hopkins, Hanks, Pacino). Originalni scenarij Tarantinova je omiljena kategorija (“Pulp Fiction”, “Odbjegli Django”), ali ove godine konkurencija je iznimno jaka (“Parazit”, “Nož u leđa”, “Marriage Story”, “1917”). Kategorija najboljeg filma prema mnogim prognozama rezervirana je za “1917”, ali upravo u toj kategoriji stvari su znale otići u potpuno nepredvidljivom smjeru.

ZAKLJUČAK:

Ovogodišnje nominacije prilično su uravnotežene – od ratne drame i Tarantina preko protagonista iz superjunačkog svijete i mafijaša do obiteljske drame (“Marriage Story”) i obiteljske drame (“Parazit”). Za svakog ponešto. Za kraj GOODTALKING prognoza dobitnika u nekim kategorijama.

FILM: Bilo jednom u Hollywoodu

REDATELJ: Sam Mendes

GLAVNA MUŠKA ULOGA: Joaquin Phoenix

GLAVNA ŽENSKA ULOGA: Renee Zellweger

SPOREDNA ŽENSKA ULOGA: Margot Robbie

SPOREDNA MUŠKA ULOGA: Brad Pitt

STRANI FILM: Parazit

DOKUMENTARNI: Medena zemlja

ORIGINALNI SCENARIJ: Parazit

ADAPTIRANI SCENARIJ: Joker

GLAZBA: 1917

To je to – do 10.02 kada ćemo saznati pobjednike….

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)