Naslovnica Aktualno KOMENTAR: NOMINACIJE ZA ZLATNI GLOBUS 2020. – Dominacija “Netflixa”, mafijaši protiv Jokera,...

KOMENTAR: NOMINACIJE ZA ZLATNI GLOBUS 2020. – Dominacija “Netflixa”, mafijaši protiv Jokera, Černobil i još neke priče….

618
2
Photo: Sony Pictures

U tekstu s početka godine u kojem sam pisao o najboljim filmovima te filmskim događajima koji su obilježili 2018. godinu (tekst možete pročitati OVDJE  )spomenuo sam  Netflix faktor. Godinu 2018. je, između ostalih, obilježio veliki angažman “Netflixa” kada su u pitanju filmovi. Serije su postale znak raspoznavanja kompanije, ali “Netflix” je odlučio ozbiljno krenuti u osvajanje filmskog tržišta. Prošle je godine “Netflix” preuzeo “Knjigu o džungli”, uložio u novi projekt braće Coen (“Balada o Busteru Scrugsu”) te postao distributer zadnjeg projekta Alexa Garlanda (“Annihilation”). Čitava priča je zaokružena novim filmom Alfonsa Cuarona – “Roma” je osvojila veliki broj filmskih nagrada (“Oscari” za najbolji strani film i najboljeg redatelja) i oduševila kritiku. Godina koja polako prolazi potvrdila je ozbiljne namjere “Netflixa” kada je riječ o filmovima. Dokaz tome su i nominacije za “Zlatni Globus”….

Malo statistike – “Netflix” je kombinirano (filmovi i serija) dobio 34 nominacije (17 za filmove, 17 za serije). Slijedi HBO s 15. nominacija, zatim “Sony” s deset itd, itd. Od filmova najviše  nominacija ima “Marriage Story” (6), The Irishman (5) zatim “Bilo jednom u Hollywoodu i  JOKER (4). Kod serija na vrhu su “Kruna”, “Unbelievable i  Černobil s četiri nominacije.

FILMOVI:

Veliki problem za ocjenu nominacija je činjenica kako mnoge nominirane filmove nismo mogli pogledati u domaćim kinima (npr. u kategoriji najbolje glumice/drama u našim je kino dvoranam prikazan tek jedan film od nominiranih). Što se nagrada za najbolji film tiče situacija je nešto bolja zbog činjenice kako najviše nominacija imaju filmovi koje možemo gledati na “Netflixu” (“The Irishman” i “Marriage Story”) ili su već bili u kino dvoranama (“Bilo jednom u Hollywoodu” i “Joker”). Uskoro stižu “1917” i “Jojo Rabbit” – hoće li višestruko nominirani “The Two Popes” stići u kino dvorane piscu ovih redaka trenutno nije poznato. Tko ima najviše šanse za osvajanjem nagrada? Teško je predvidjeti – ponuda je žanrovski različita. U kategoriji najboljeg filma (drama) tuku se ratni film, Joker, mafijaši i pape. Tko će osvojiti nagradu teško je prognozirati – možda je u kategoriji najbolje komedije i mjuzikla blagi favoriti Tarantino odnosno “Bilo jednom u Hollywoodu” i “Jojo Rabbit” no to su tek prva predviđanja. U glumačkim kategorijama najžešća konkurencija je u kategoriji najboljeg sporednog glumca  (Tom Hanks, Joe Pesci, Brad Pitt, Anthony Hopkins, Al Pacino) – žestoko je i u konkurenciji najboljeg redatelja (Martin Scorsese, Sam Mendes, Quentin Tarantino, Todd Phillips i Bong Joon Hoo). Najveći favorit kada su filmovi u pitanju čini se “Parazit” u konkurenciji najboljeg stranog filma.

SERIJE:

Kod serija najviše nominacija pripada “Netflixu” i “HBO-u”. Glavni HBO aduti su “Černobil” ( favorit u kategoriji mini serije ili filma), “Male laži” i “Barry”. “Netflix” uzdanice su “Kruna” i “Unbelievable”. “Fleabag” ima tri nominacije – predvidjeti pobjednike u kategoriji serija možda je i teži zadatak nego kada je riječ o filmovima. Možda u svojim kategorijama odskaču “Černobil” ili “Barry, ali utrka za nagrade je izjednačena. Treba spomenuti kako je posljednja sezona “Igre prijestolja” nominirana u samo jednoj kategoriji (Kit Harington u kategoriji najboljeg glumca). Potpuno zasluženo finale serije je ostalo na tek jednoj nominaciji. Može se reći da je i Kitova nominacija nategnuta. Nepotrebna. Pretjerana.

Prethodni članakPRVI POGLED: DARK WATERS
Sljedeći članakRECENZIJA: JUMANJI: IDUĆA RAZINA
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

2 KOMENTARI

  1. Irac je precenjen, Tarantinov film predebelo u njegovoj već korištenoj šabloni naracije jskog revizionizma nemilih događaja ali su uloge, posebno Di Caprio, vrhunski odigrane. Irac bi bio puno bolji za gledanje uz neku novu generaciju glumaca. De Niru starost izvire iz svakog koraka CGI masci unatoč. Joker opterećen ekstremnim iskokom iz žanra što je debelo podijelilo publiku. Netflix i HBO su napravili totalni rusvaj što se serija tiče pa je sad vidljivo koliko kvalitetnije produkcije može doći i iz ostatka svijeta. Casa de Papel se gleda u dahu. Sorentinov Mladi Papa svakog gledatelja gladnog političko-duhovne intrige ostavlja bez daha, baš kao i žene od tridesetih do pedesetih koje ne propuštaju uvodnu špicu a već se šilje na novu sezonu. Znam, znam. Ipak je riječ o Zlatnim globusima. Eto, američke nagrade će raspršivanjem industrije odnosno njenim multinacionalizmom postati s vremenom totalno irelevantne ukoliko se nekako sadržajem ne globaliziraju. Dolazi zanimljivo doba.

  2. Neke filmove i serije još nisam gledala ali, onako na prvu, osvojio me Tarantinov film kojem ne mogu naći manu. Jocker mi je mučan, premda je glavni lik odlično odglumljen ne vjerujem da će dati nagradu filmu koji u neku ruku glorificira nasilje.
    U kategoriji mini serija Černobil je daleko najbolji a dobar je i Najjači glas!

    .

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime