ZAGREB FILM FESTIVAL (7.-17.11.2019)

7. Zagreb Film Festival
7. – 17. 11. 2019.

Zagreb Film Festival jedna je od centralnih i najposjećenijih kulturnih manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Održava se tijekom studenog u Zagrebu te publici predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije. Od svojih početaka ZFF je usmjeren ka otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova redatelj/ica iz cijelog svijeta. Nudeći tijekom gotovo dva desetljeća festivalsku, a kasnije i distribucijsku platformu, te prikazujući ostvarenja koja često mimoilaze repertoare multipleks dvorana, festival je odigrao ključnu ulogu u odgajanju generacija publike koja uživa u filmskoj umjetnosti. Festivalski program nudi raznovrstan filmski i edukativni sadržaj za publiku svih uzrasta i interesa te služi kao platforma za umrežavanje profesionalaca: svako izdanje festivala okuplja oko 200 filmskih stručnjaka iz Hrvatske i svijeta koji u Zagreb dolaze predstaviti svoje filmove ili sudjelovati u festivalskim edukativnim programima.

HOT IN NOVEMBER

Val filmske vrućine u studenom očekujte i ove, sedamnaeste zeefefovske jeseni. Zagreb Film Festival, najveća zagrebačka filmska avantura, održat će se od 7. do 17. studenog u kinu Tuškanac, MSU, dvorani KIC, KUC Travno, NS Dubrava i Laubi. Nakon više od deset godina, ZFF se nalazi na novom početku i u novo poglavlje ulazi bez najveće i najljepše zagrebačke kinodvorane, kina Europa, čija je budućnost i dalje neizvjesna – s nadom u bolja i svijetlija vremena za kinoprikazivaštvo u Zagrebu.

FOKUS NA PRVE FILMSKE KORAKE AUTORA

Zagreb Film Festival oduvijek posvećuje posebnu pažnju debitantima i njihovim prvim filmskim koracima. Prvi i drugi filmovi nadolazećih autora u fokusu su glavnog natjecateljskog programa: konkurencije dugometražnih i međunarodnih kratkometražnih filmova te Kockica, programa posvećenog domaćem kratkom metru. Tijekom godina u Zagrebu su svoje prve filmove predstavili brojni, tada još nepoznati redatelji, a neki od njih, poput Andreja Zvjaginceva, Xaviera Dolana, Antona Corbijna i Taike Waititija, danas su zvučna imena na svjetskoj filmskoj sceni. ZFF kontinuirano prati njihov rad prikazujući njihove nove filmove u posebnom natjecateljskom programu Ponovno s nama.

FILMOVI ZA SVE GENERACIJE

Osim recentnih ostvarenja debitanata koji bi se svakako trebali naći na radaru svakog filmofila, Festival nudi i cijeli niz atraktivnih popratnih programa za sve generacije. Moj prvi film posvećen je prvijencima najznačajnijih svjetskih redatelja, a ove godine imat će svoje posebno, In memoriam izdanje. Filmske uspješnice pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske) nalaze mjesto u popularnom programu Velikih 5. Mlađa publika dolazi na svoje u programu PLUS koji odabiru i nagrađuju srednjoškolci/ke, dok je Bibijada namijenjena osnovnoškolcima/kama. U sekciji Festivali pod reflektorima filmove za zagrebačku publiku biraju selektori poznatih europskih festivala (Berlinale, Venecijanski filmski festival, sekcija Orizzonti, Sarajevo Film Festival, Festival mediteranskog filma Split). Svake je godine i nekoliko posebnih popratnih programa, od kojih je jedan ove godine posvećen istaknutnim redateljima koji su se u svojem radu bavili pitanjem emigracije.

INDUSTRIJA

Tijekom jedanaest dana ZFF donosi u Zagreb najbolje od trenutne europske i svjetske debitantske produkcije, ali i omogućuje brojnim sudionicima rad na edukaciji i profesionalizaciji. Edukacijska platforma Industrija obuhvaća niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima. Već su tradicionalne radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film, dok istaknuti filmski autori na predavanjima otkrivaju tajne procesa filmske proizvodnje. Industrija je okrenuta i novim sadržajima poput radionica virtualne stvarnosti i izrade video-igara.

 

Program festivala možete pogledati OVDJE

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)