Naslovnica Aktualno A24 – oznaka za drugačije filmove

A24 – oznaka za drugačije filmove

1611
0
Photo: Screenshot

Mnogi ljubitelji filma kritiziraju recentna filmska i kino vremena. Kritike su različite vrste, ali najčešće su usmjerene prema jednoličnom kino programu u kojem dominiraju nastavci, prednastavci, reebotovi te filmovi o superjunacima. Kritike nisu neopravdane, često je kino program jednoličan i nedostaje drugačijih projekata. Garancija filmova koji su suprotnost većini blockbustera posljednjih se godina može pronaći kod naslova filmske kompanije “A24”. Posljednjih je godina kompanija distribuirala ili producirala veliki broj zanimljivih naslova (većinom je riječ o distribuciji). Neki su poznati vrlo dobro poznati filmskoj publici, neki nikada nisu stigli u domaće kino dvorane bez obzira na to što su bili nagrađivani ili dobro primljeni kod kritike i publike. Goodtalking Vam donosi nekoliko rečenica o kompaniji kao i pregled najzanimljivijih filmova s oznakom “A24”.

Kompaniju je osnovana 2012. godine u New Yorku. Osnivači su Daniel Katz, David Fenkel i John Hodges. Iskusni filmski vukovi već su 2013 godine pokazali u kojem smjeru će voditi kompaniju – prvi fimovi koji su imali oznaku “A24” bili su “The Spectacular Now” (romantična drama/komedija, glavne uloge Shailene Woodley i Miles Teller), “The Bling Ring” (biografska drama – Emma Watson) i “Spring Breakers” (drama – James Franco, Selena Gomez, Vanessa Hudgens, redatelj Harmony Korine). Nakon zagrijavanja “A24” donosi “Under the Skin” (SF, Scarlett Johansson”, “Enemy” (triler/drama – redatelj Dennis Villeneuve, Jake Gyllenhaal i Melanie Laurent u glavnim ulogama), “The Witch) te osvajanje mnogobrojnih filmskih nagrada koje kulminiraju osvajanjem “Oscara” Brie Larson za nastupu u filmu “Soba” te najboljim filmom na dodjeli 2017. godine (“Moonlight”). Svi navedeni filmovi vrijedni su gledanja – neki su njima oduševljeni, neki baš i nisu, ali “A24” čitavo vrijeme slijedi ideju o drugačijim filmovima koji se, većinom, više okreću originalnim filmskim idejama, zanimljivim glumačkim ostvarenjima i kreativnosti redateljtima. GOODTALKING Vam donosi deset prijedloga iz bogate “A24” ponude – neki od njih praćeni su i recenzijom pomoću koje Vas mogu detaljnije upoznati s filmom. Recenziju možete pročitati klikom na naslov filma.

1. LOCKE – drama, redatelj Steven Knight, gl: Tom Hardy

2. EX MACHINA – sf/drama, redatelj: Alex Garland, gl: Oscar Isaac, Alicia Vikander, Domhnall Gleeson

3. GODINA NASILJA – kriminalistička drama, redatelj: J.C. Chandor, gl: Oscar Isaac, Jessica Chastain

4. ZELENA SOBA – triler, redatelj: Jeremy Saulnier, gl: Anton Yelchin, Patrick Stewart

5. AMERICAN HONEY – drama,  redateljica: Andrea Arnold, gl: Sacha Lane, Shia LaBeouf

6. KOŽA –  drama, redatelj: Guy Nattive, gl: Jamie Bell, Danielle Macdonald

7. FIRST REFORMED – drama, redatelj: Paul Schrader, gl: Ethan Hawke, Amanda Seyfried

8. JASTOG (The Lobster) – drama, redatelj: Yorgos Lantimos, gl: Colin Farrell, Rachel Weisz

9. SWISS ARMY MAN- drama/fantastika, redatelji: Dan Kwan, Daniel Scheinert, gl: Paul Dano, Daniel Radcliff

10. PROJEKT FLORIDA (The Florida Project) – drama, redatelj: Sean Baker, gl: Willem Defoe, Broklynn Prince

 

Svi navedeni filmovi dio su “A24” priče. Uskoro stiže i “Svjetionik” (Robert Pattinson, Willem Defoe) koji će domaću premijeru doživjeti na Zagreb Film festivalu.

Prethodni članakPRVI POGLED: THE BATMAN
Sljedeći članakDISNEY Plus – novi streaming servis
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime