Naslovnica Drama LOCKE

LOCKE

1703
1
Photo: A24 Films

REDATELJ: Steven Knight
GLAVNE ULOGE: Tom Hardy, Tom Holland, Ruth Wilson, Andrew Scott
TRAJANJE: 88 minuta

Ivan Locke (Tom Hardy) građevinski je inženjer, oženjen, otac dvojice sinova. Locke je vrhunski profesionalac, kolege i suradnici ga, zbog njegove predanosti i preciznosti, cijene i poštuju. Večer je i njegov radni dan je završio. Locke je pred završetkom milijunskog posla (riječ je o milijunima funti) u Birminghamu. Večer prije završetka najvećeg poslovnog uspjeha Ivan bi trebao provesti sa svojom obitelji gledajući utakmicu. No, planove mijenja Bethan (Olivia Colman) Ivanova kolegica koja treba roditi u Londonskoj bolnici. Ivan i Bethan su imali avanturu za jednu noć koja je završila trudnoćom. Dijete koje Bethan treba roditi je Ivanovo i on mijenja planove i kreće za London kako bi prisustvovao rođenju djeteta. Putovanje koje će zauvijek promijeniti Lockeov život…..

“Locke” je redateljsko-scenaristički rad Stevena Knight. Knight nije neiskusan, nepoznat filmaš; godine 2004 nominiran je za “Oscara” za scenarij filma “Dirty Pretty Things” . Scenarij je napisao i za “Ruska obećanja” , a prošle godine je režirao (prema vlastitom scenariju) “Iskupljenje” film u kojem smo imali prilike vidjeti, glumački ozbiljnijeg, Jasona Stathama. “Locke” je projekt koji je sličan filmovima kao što su “Buried” sa Ryanom Reynoldsom i “127 sati” Dannya Boylea sa Jamesom Francom u glavnoj ulozi. Filmovi u kojima pratimo glavnog junaka koji se našao u teškoj, pogibeljnoj situaciji. Iako glavni junak nije u životnoj opasnosti, niti se priča filma temelji na istinitom događaju “Locke” je superioran navedenim filmovima. Zapravo, on je superioran većini filmova koje je autor ovih redova pogledao u 2014 godini. Jedan od glavnih razloga za gledanje filma je izvrsno izdanje Toma Hardyja.

Nakon što je završio posao na filmovima “Bez zakona” i “Vitez tame: Povratak”, Hardy je prihvatio ponude za nekoliko zanimljivih projekata. Među njima su, između ostalih, i uloga u novom Mad Maxu, zatim glavna uloga u trileru “Child 44” čija se radnja odigrava u Rusiji za vrijeme vladavine Staljina i na kraju “Povratnik” novi film Alejandra Gonzaleza Inarritua (“21 gram”, “Babel”) u kojem će Hardy surađivati s Leonardom DiCapriom. Prije svih navedenih projekata Hardy je izabrao i snimio “Locke”. Snimanje filma je trajalo samo 8 dana, budžet filma je bio minimalan. Hardy je dobro procijenio potencijal filma; 85 minuta kamera je fokusirana na glavnog lika, svi ostali su glas preko telefona. Uloga koja je veliki izazov, ali i rizik; u ovakvom filmu se može pokazati i dokazati glumačka snaga i uvjerljivost, ali i vidjeti slabosti glumačkog izričaja. Hardy je svoj posao odradio vrhunski; Ivan Locke je najbolja uloga u glumčevoj karijeri.

Ivan Locke je smiren i pouzdan čovjek. Predan i detaljan u poslu, brižan otac i suprug. Međutim nepromišljenost, trenutak slabosti, suosjećanje s poslovnom partnericom ili jednostavno želja za promjenom zauvijek mijenja Lockeov život. U trenutku kada sjeda u auto počine priča koju je svojim postupkom stvorio glavni junak. Čak i kada mu se život mijenja, zapravo raspada (u pitanju je egzistencija i sudbina njegove obitelji) Locke i dalje ostaje dosljedan sebi i stvari rješava na svoj način. Način na koji misli da je najbolji. Njegovi postupci su većim dijelom motivirani njegovom prošlošću, djetinjstvo i odnosu s ocem. Redatelj je sjajno “pogodio u sridu”; iskustva i sjećanja iz djetinjstva u velikoj mjeri utječu na naše ponašanje i postupke. Nakon odgledanog filma gledatelju ostaje prosuditi o Lockeovim odlukama. Kakvo god mišljenje imali jedno je sigurno: Locke je čovjek koji i u najsloženijim životnim situacijama stvari rješava na svoj način, nije kukavica i preuzima odgovornost. Sinatra je pjevao “My Way”, Al Pacino ima “Carlito’s Way”, a Tom Hardy ima Ivana Lockea i njegov način.

Fotografija i kamera u filmu su sjajne, ugođaj noćne vožnje autoputom i njene jednoličnosti je savršena protuteža događanjima tijekom Lockeove vožnje. Vožnje u kojoj se život glavnog junaka mijenja iz minute u minutu.

“Locke” je film o životu i preuzimanju odgovornosti za svoje postupke. Intiman i minimalistički sa sjajnim Tomom Hardyem i univerzalnim, vječnim temama, “Locke” je jedan od najboljih filmova 2014 godine.

OCJENA: 9

Prethodni članakPLANET MAJMUNA: REVOLUCIJA
Sljedeći članakPLAĆENICI 3
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

1 KOMENTAR

  1. Sjajan film, odista. Nikad nisam sumnjala u Hardyja poslije, recimo, Bronsona ili Stuart: A Life Backwords, znala sam da ima to u sebi, a da je film sasvim posebna kategorija, jer takvom lakoćom te usrče, drži i ispljune, fantastično. Baš mi je drago što postoji posebna lista za ovakve filmove – nečim se moraj “odvojiti” od ostalih. Još ako postoji opcija da se lista širi, nadopunjuje 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime