MALE LAŽI

AUTOR SERIJE: David E. Kelley
GLAVNE ULOGE: Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Shailene Woodley, Laura Dern, Alexander Skarsgard, Zoe Kravitz, Adam Scott, Iain Armitrage
TRAJANJE: 2 sezone/14 epizoda
NAZIV ORIGINALA: Big Little Lies 

 

“Glumatanje je temelj nekih sretnih brakova.” – Ed Mackenzie

 

Sunčano je jutro osvanulo u Montereyu, gradiću u Kaliforniji. Tridesetak tisuća stanovnika dobilo je novu susjedu – samohrana majke Jane Chapman pobjegla je od svih (pomalo i od sebe) i želi početi novi život, pobjeći od prošlosti. Prvi je dan škole i Jane vozi sina Ziggyja u školu. Putem susreće Madeline Mackenzie koja je imala nezgodu – povest će Jane Madeline i njenu kći do škole, kao i Ziggy djevojčica danas kreće u školu. Jane je nova u Montereyu i susret s Madeline je dobra prilika da upozna društvo u novom gradu. Pored Madeline Jane će do kraja dana upoznati i Celeste te Renatu Klein i vrlo brzo shvatiti da je novi početak u Montereyu zahtjevna i komplicirana misija….

Temeljena na istoimenom književnom predlošku bestseleru Liane Moriarty televizijska serija “Male laži” doživjela je ogroman uspjeh i gledanost. Tri “Zlatna Globusa” za glumačke izvedbe (Nicole Kidman, Alexander Skarsgard i Laura Dern) te nagrada za najbolju limitiranu, mini seriju godine dio su nagrada koje su “Male laži” osvojila od premijere 2017 godine. Bez obzira na nagrade, gledanost i izvrsnu ekipu(ne samo glumačku već i redateljsko – scenarističku) “Male laži” su, od nekih kritičara i dijela publike, kritizirane sapunicom koja je skrivena iza visoke produkcije i jake glumačke ekipe. Koliko sapunice ili telenovele ima u radnji svaki gledatelj može prosuditi tijekom gledanja “Malih laži”, ali serija koja ima u prvoj sezoni tek sedam nastavaka te čiji su zapleti, likovi i podzapleti, većinom, uvjerljivi i vrlo životni prilično je promašena tvrdnja.

Bez obzira radi li se o književnom predlošku ili seriji, “Male laži” pripadaju filmovima poput “Nestala”, “Djevojka u vlaku” ili televizijskoj seriji “Oštri predmeti” (poveznica između “Malih laži” i “Oštrih predmeta” je Jean-Marc Vallee – kanadski je filmaš režirao epizode obje serije, Vallee je poznat kao redatelj filma “Dobri dileri Dallasa” originalnog naslova “Dallas buyers club”). Navedeni filmovi i serije tematiziraju mračne strane obiteljskog života. Zapravo, radnja navedenih filmova i serija sugeriraju i opisuju krizu braka kao institucije, zajednice društva. Nisu brak i bračne veze jedina tema “Malih laži” – bračni lomovi okidač su za devijantno ponašanje djece – jer često su roditelji uzori i djeca oponašaju ono što vide kod roditelja. Uz navedeno autor serije David E. Kelley (“Ally McBeal”) komentira mjesto u kojem se radnja odigrava i ljude koji tamo žive. Ljude koji nisu glavni protagonisti, ali imaju puno toga reći i ispričati. Bez obzira da li je riječ o činjenicama ili glasinama.

Iznimno jaka ženska glumačka ekipa nije slučajna i potrebna je kako bi se ispričala priča o Montereyu. Likovi su izvrsno napisani, životni s problemima, traumama, demonima prošlosti koji su, većinom, dio današnjih životnih, obiteljskih priča. Pet je protagonistica glavnih za radnju “Malih laži” – uz spomenute Madeline (Reese Whiterspoon), Jane (Shailene Woodley), Renata Klein (Laura Dern),Celeste (Nicole Kidman) tu je i Bonnie Carlson (Zoe Kravitz) koja je za nijansu manje u kadru, ali je važna za radnju i posebno za rasplet priče prve sezone.
U današnjem materijalnom svijetu gdje se puno toga vrti oko novca mnogima je pojam sreće (ili nesreće) povezan upravo sa zaradom, bogatstvom i utrkom za boljim poslom, kućom, automobilom…potragom koja nikada završiti neće. Međutim, glavne protagonistkinje “Malih laži” s novcem problema nemaju – uz izuzetak Jane koja je nova u gradu i počinje novi život ostale su dame situirane, poslovne žene. Njihove lošije polovice također nemaju problema kada su financije u pitanju (ponovo je izuzetak Jane koja je samohrana majka). Ipak, bez obzira na novac njihovi su životi daleko od idealnog. Novac ne donosi sreću – poruka je koju šalje autor serije. Ne postoji materijalno koje može zamijeniti, ublažiti ili izbrisati tajne i male laži

U čemu su problemi likova serije? Početak, uvodna epizoda je prilično lagana – upoznajemo nekoliko žena koje su majke, gledamo prvi dan u školi. U redu, dan nije najbolje završio (mali je Ziggy optužen za fizički napad na djevojčicu, školsku kolegicu – riječ je o Renatinoj kćeri, eto problema za Jane u novoj sredini), ali prva je epizoda tek uvod u tajne i laži koje skrivaju stanovnici Montereya. Kako serija odmiče gledatelj otkriva sve više detalja o likovima serije i priča postaje sve mračnija i šokantnija. Kako prolazi vrijeme tako je situacija sve više naelektrizirana, ispunjena nasiljem i otkrivanjem mračnih tajnih. Kulminacija i skoro trilerski rasplet dolazi u posljednjoj epizodi koja ipak nije kraj serije.

Obiteljsko nasilje, bračna nevjera, silovanje…. mogu se vidjeti u seriji. Sve navedeno je dio priče o ženama, majkama – vrlo uvjerljivo i potresno, iako ne uvijek eksplicitno (neke detalje autor serije i redatelj prepuštaju gledateljevoj interpretaciji) prikazano. Alexander Skarsgard izvrsno interpretira Perryja Wrighta, obiteljskog nasilnika koji je nemilosrdan kada premlaćuje suprugu i ženu njihove djece. Perryju je važno zadržati privid sretnog braka (privid je važan zbog okoline, ljudi kojima su okruženi) te na svaku Celestinu prijetnju da će ga ostaviti reagira na dva načina – prijetnjama ili obećanjima kako će se promijeniti. Posjećuje Perry sa suprugom bračnog terapeuta, ali to je tek maska odnosno skrivanje agresivne prirode. Promjena se ionako dogoditi nikada neće. Zvuči poznato, zar ne?

Likovi su nijansirani i razotkriveni do sitnih detalja. Izvrsne glumačke izvedbe i vrlo dobro napisani protagonisti nisu jedini načini na koji se likovi razotkrivaju. Serija je ispunjena detaljima koji otkrivaju karakterne crte likova – npr. u domu Wright gdje psihopatska glava obitelji zlostavlja ženu stvari su uredno složene, hladno i precizno sve mora biti na mjestu koje pripada. Na mjestu kojem pripada mora biti i Celest – svako iskakanje uznemirava Perryja i tada uspješan poslovni čovjek pokazuje manijakalnu, psihopatsku stranu. Ne samo unutar četiri zida obitelji Wright.

Odnosi između glavnih protagonistica isprepleteni su na različite načine – neke od tih veza iznimno su važne za priču serije kao i razumijevanje likova. Uvjerljivost odnosa između ženskih likova, životni postupci i reakcije rezultat su izvrsnih glumačkih izvedbi. U tekstu je spomenuto kako su “Zlatne globuse” osvojili Nicole Kidman, Laura Dern i Alexander Skarsgard. Zaslužene nagrade, ali jednako snažne i vrijedne uloge ostvarile su Shailene Woodley i Reese Witherspoon. Obje glumice motivirano i vrlo detaljno interpretiraju svoje likove – posebno je uvjerljiva Reese Witherspoon kao Medeline. Osoba koja želi pomoći kako bi izbjegla sebi priznati da i sama treba pomoć. Frustracije zbog prethodnog braka velike su – bez obzira na to što je centar svijeta za sadašnjeg muža ona je nevjerna i nezadovoljna u braku. Nedostaje strasti i ljubavi prema muškarcu koji je obožava, ali ostaje u braku bez obzira na sve. Ili je možda problem otići zbog straha od okoline odnosno razmišljanja ljudi. Zvuči poznato, zar ne?

“Male laži” je nagradama te izvrsnim reakcijama publike potvrdila status jednog od najboljih televizijskih proizvoda posljednjih godina. Iako je serija najavljivana i realizirana kao limitirana na sedam epizoda jedne sezone ogroman uspjeh donio je i nastavak. Nastavak u kojoj se ionako izvrsnoj glumačkoj ekipi pridružila Meryl Streep…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)