ŠKOLA ZA UBOJICE

AUTORI SERIJE: Rick Remender, Miles Orion Feldsott
GLAVNE ULOGE: Benedict Wong, Liam James, Benjamin Wadsworth, Lana Condor, Maria Gabriela de Faria
NAZIV ORIGINALA: Deadly Class
TRAJANJE: 1 sezona, 10 epizoda

 

Marcus Lopez je na rubu. On je tinejdžer kojeg progone duhovi prošlosti – tragična sudbina roditelja te brutalan zločin koji je počinio. Lopez je čovjek sjena, bježi od zakona, vlastitog identiteta. Života. Marcus nema nikoga na koga može računati sve do trenutka kada se, spletom okolnosti, za njegove sposobnosti ubijanja ne zainteresira Master Lin. Lin je čovjek koji može pomoći i želi Marcusa dovesti u školu koja je pod njegovim ravnanjem. Marcus isprva odbija, ali nakon još jednog teškog dana, na rubu samoubojstva postaje polaznik škole. Lopez više nije na cesti, ali problemi nisu riješeni – postao je polaznik škole u društvu vršnjaka koji su nova generacija kriminalaca – sinovi i kćeri najvećih kriminalaca dolaze u Linovu školu kako bi prošli obuku za budućnost. Obuku za poslove koje će preuzeti od roditelja, rođaka. Poslove koji zahtijevaju brutalnost, nemilosrdnost i smrt…..
Serija “Škola za ubojice” ekranizacija je stripa (ili grafičke novele ako Vam je tako draže) čiji je prvi broj objavljen 2014 godine. Iako je strip novijeg datuma radnja filma smještena je u osamdesete godine prošlog stoljeća (jer osamdesete su bile godine ne samo za “Daleku obalu” nego i za mnoge filmaše, autore serija i stripova). Vrijeme kada je predsjednik SAD-a Ronald Reagan (jednom od likova glavni je cilj likvidirati upravo Reagana), Hladni rat još uvijek traje. Autori serije kroz mnoge su detalje provukli posvete vremenu u kojem se radnja događa – od soundtracka (Bowie, Depeche mode, The Cure, Madness….) preko detalja poput Commodorea 64 (za mlađe čitatelje – recimo da je riječ o PlayStationu osamdesetih) do podsjećanja na popularne filmove osamdesetih. Nostalgično prisjećanje na prošla vremena jedan je od rijetkih konvencionalnijih, normalnijih sastojaka “Škole za ubojice”.

Kada Marcus stigne u školu upoznajemo ustanovu koja glavnom (anti)junaku postaje novi dom. Tada ulazimo u svijet koji izgleda kao kombinacija Hogwartsa (bez čarobnjaka) i Oza (ne čarobnjaka već poznate zatvorske televizijske serije). Zašto Hogwartsa? Škola je za tinejdžere, oni imaju pravila prema kojima trebaju postupati i unutrašnjost škole, uniforme u nekim trenucima podsjećaju na mjesto gdje se školovao Harry Potter. Zašto Oz? Klinci su podijeljeni, baš kao u Ozu, na skupine – možemo reći bande. Šaroliko je društvo koje se okupio u školi – od pripadnika kartela, Bijelih suprematisti (rasisti), crnačka banda, yakuze, Rus odnosno Sovjet… svi okupljeni na mjestu koje ih treba pripremiti za buduće poslove. Život. Predmeti koje slušaju prilagođeni su učenicima – od različitih tehnika ubijanja do ovladavanja različitim tehnikama psiholoških manipulacija. U kojoj je grupi završio Marcus? Niti jednoj od navedenih – on je na dnu hranidbenog lanca, pripada grupi učenika s najgorim statusom koje ostali nazivaju Štakorima.

Gledatelji koji teško podnose nasilje, drogu i krvave scene vjerojatno će zaobići “Školu za ubojice”. Autori serije gledatelja polako uvode u neobičan, rijetko viđen svijet tinejdžera. Uvodne epizode donekle su pod kontrolom. Stvari se zaoštravaju i nastaje potpuno ludilo tijekom četvrte i pete epizode kada nekoliko Štakora odlazi izvan škole odraditi ubojstvo (meta je otac jednog od njih). Tijekom pete epizode Marcus proguta previše LSD-a (njegovi tripovi podsjećaju na doživljaje iz filma “Strah i prezir u Las Vegasu”) i kao da su autori učinili isto. Počinje nevjerojatno žestoko nasilje koje raste iz epizode u epizodu, ali ono nije tek način na koji autori žele šokirati gledatelja. Nasilje objašnjava likove (najžešće scene nasilja su animirane, ali i takve su iznimno brutalne – sudbina Marie Salazar odnosno njenog oca doista šokira posebno kada se uzme u obzir da gledamo tinejdžersku seriju) i traume njihova djetinjstva. Nasilje je posljedica njihovih teških životnih priča – ono je obilježilo njihovo odrastanje i dovelo ih u školu za ubojice.

Bez obzira na krvi, drogu, slomljene kosti i leševe koji se gomilaju kako se sezona bliži završetku, “Škola za ubojice” jest tinejdžerska serija. Ona se bavi problemima glavnih protagonista poput odrastanja, prihvaćanja vlastitog identiteta, eksperimentiranja s porocima i zabranjenim ljubavima (u slučaju Marcusa i njegovih kolega navedeni su detalji dovedeni do krajnosti, ali drugačiji nisu mogli biti s obzirom na okruženje i životne priče). Brutalno nasilje i bizarne scene posebno eskaliraju kada se priča počinje širiti na likove izvan škole (npr. Chester). Tada likovi dobivaju novu dimenziju – iznenađenjima nema kraja.
U pojedinim trenucima serije gledatelj može naletjeti na kritiku kapitalizma i prikaz ksenofobije. Trenuci koji nisu česti i autori serije ne opterećuju cjelinu sa spomenutim ozbiljnim temama.

Benedict Wong (pomoćnik Dr. Strangea maštovito nazvan Wong) i David Zayas (Angel Batista iz “Dextera”) stariji su članovi glumačke ekipe koje vrijedi spomenuti. Wong je jedan od ključnih protagonista serije (i on skriva tajnu, točnije tajne) dok se Zayas pojavljuje nešto kasnije u ulozi Đavolje duše – šefa kartela. Mlađe snage predvode Lana Condor i Maria Gabriela de Faria (Sara Kuroki i Maria Salazar) te Benjamin Wadsworth u ulozi Marcusa. Da, treba spomenuti i dijaboličnog, potpuno ludog (luđeg od ostalih protagonista serije) Chestera “Fuckface” Wilsona kojeg interpretira Tom Stevens.

Priča “Škole za ubojice” prepuna je proturječja, suprotnosti. Riječ o seriji u kojoj su glavni protagonisti tinejdžeri, ali s obzirom na sadržaj nije namijenjena mlađim gledateljima. Strip prema kojem je serija snimljena objavljen je 2014, ali radnja je smještena u osamdesete godine prošlog stoljeća – razlog zbog kojeg će, unatoč mladim godinama glavnih (anti)junaka, serija zainteresirati starije gledatelje. Nasilje je zaštitni znak serije, ali u njoj se mogu pronaći ljubavne priče. Međutim, kada je “Škola za ubojice” u pitanju stvari vrlo dobro funkcioniraju – riječ je o žestokom, nasilnom i krvavom prikazu odrastanja traumatiziranih tinejdžera. Serija koja će, s obzirom na nasilje i još neke detalje, za neke gledatelje biti teško gledljiva i šokantna, vrijedna je pažnje ljubitelja serija. Jedan od razloga (ne i jedini) je njena različitost. Originalnost.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)