IGRA PRIJESTOLJA

AUTORI SERIJE: David Benioff, D.B. Weiss
GLAVNE ULOGE: Kit Harrington, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Maisie Williams, Sophie Turner, Aiden Gillen, Charles Dance, Jason Momoa, Sean Bean
TRAJANJE. 8 sezona, 73 epizode
NAZIV ORIGINAL: Game of Thrones

 

“Kada igrate igru prijestolja pobjeđujete ili umirete. Nema srednjeg puta.” – Cersei Lannister

 

Prije nešto više od osam godina skupina je glumaca i glumica tražila mjesto pod suncem. Emilia Clarke, Peter Dinklage, Sophie Turner, Kit Harington, Lena Headey, Nicolaj-Coster Waldau i Maisie Williams bili su nepoznati većini ljubitelja filma i serija. Tražili su navedeni glumci uloge, nastup u projektu koji će im donijeti prepoznatljivost i svjetsku slavu, širom otvoriti vrata glumačke prepoznatljivosti. Projekt se dogodio 2011 kada je HBO odlučio ekranizirati, za televizijsku seriju iskoristiti, književni serijal “Pjesma leda i vatre” američkog pisca Georgea Raymonda Richarda Martina. Priča o borbi za vlast u fiktivnom svijetu Westerosa i Essosa postala je Sveti gral za spomenute glumce (vrijeme će pokazati ne samo za njih no oni su najvažniji zato što su njihovi likovi preživjeli do posljednje sezone – preživjeti, kada je u pitanju “Igra prijestolja” nije jednostavno) – autori serije David Benioff i D.B. Weiss odabrali su ih za glavne uloge i oni su postali Lannisteri, Targaryeni, Starkovi. Posljedica njihova nastupa u “Igri prijestolja” su nastupi u filmskim projektima, ali kako vrijeme odmiče čini se da će teško pronaći ulogu koja će stati u istu rečenicu s njihovim nastupima u seriji “Igra prijestolja”.

“Pravi horori ljudske povijesti ne dolaze iz orka i mračnih gospodara. Oni dolaze iz nas samih.” – George R.R Martin

Inspiraciju za knjige prema kojima je snimljena serija, Martin (potpisan kao producent i scenarist) je pronašao u srednjem vijeku, povijesnim događajima u Europi s naglaskom na Rat ruža u Engleskoj. Dodao je Martin zmajeve, vještice, Bijele šetače – dozu čarobnjaka, misticizma i nadnaravnog te stvorio predložak prema kojem je snimljena jedna od najboljih, najvažnijih i najpopularnijih serija 21 stoljeća.

Kako opisati gledateljici ili gledatelju koji nikada nije posjetio Westeros odnosno pogledao niti jednu epizodu što može očekivati od “Igre Prijestolja” ? Možda najbolje kroz dva detalja iz prve epizode uvodne sezone.

Početak epizode prikazuje čovjeka koji pronalazi masakrirana tijela. Kamera ne bježi od šokantne scene – prikazuje rastrgana tijela i na kraju pokazuje djevojčicu zakucanu na stablo (čovjek koji je pronašao tijela kasnije će biti obezglavljen).
Završne minute epizode prikazuju radoznalog dječaka koji se penje na toranj dvorac. Negdje kod vrha, na velikoj visini pogleda kroz prozor i svjedok je vođenju ljubavi muškarca i žene. Zapravo vođenje ljubavi je premekan izraz – strast je preuzela dvoje, hm, zaljubljenih. Dječak je vidio nešto što vidjeti nije smio – ne, nije problem u seksu, problem je što je žena udana za vrlo važnog igrača. Nije samo brak razlog skrivanja – ljubavnik je njen brat koji uz ciničan komentar što sve ne radim iz ljubavi hladnokrvno gurne dječaka kroz prozor kako bi njihova tajna ostala skrivena. Otišla u smrt s radoznalim dječakom….

Photo: HBO

Spomenuti trenuci prve epizode najbolje pokazuju što gledatelj može očekivati u seriji – žestoko, brutalno eksplicitno nasilje i seks i razvratništvo koja nema mjere kada su vladajuće obitelji u pitanju. Između spomenutih detalja odigrava se borba za vlast. Igra prijestolja.

Nakon uvodne sezone bilo je prigovora kako je serija pretjerano nasilna i perverzna. Kritike i komentari koji nemaju smisla – upravo suprotno, serija je dobila na popularnosti upravo zbog surovog i sirovog nasilja te seksa – realističnog prikaza tamne strane ljudske prirode. “Igra prijestolja” inspirirana je Srednjim vijekom, povijesnim razdobljem natopljenim krvavim ratovima, mučenjem i okrutnostima najgore vrste . Žestoke scene nasilja nisu sakrivene niti se nasilje romantizira – ono je prljavo, odvratno i šokantno. Sredstvo za postizanje cilja, ali i način iživljavanja psihopata (kojih kada je “Igra prijestolja” ne nedostaje), protagonista serije.

Malo je serija koje imaju tako dobro pogođen naslov kao što je “Igra prijestolja”. Čitava serija doista je igra prijestolja – borba za vlast u Sedam kraljevina. Borba je beskrupulozna, žestoka i nepredvidljiva. Borba se vodi mačem i magijom, ali i diplomacijom, sposobnošću savjetnika, manipulacijama, lažima i prevarama. U priču su uključeni i oni koji financiraju ratove (postoji li poveznica s današnjim vremenom kada je spomenuti detalj u pitanju samo Martin zna) i, kada su u pitanju protagonisti koji vode igru, malo je nevinih i potpuno pozitivnih, moralnih. Savezništva se sklapaju i raskidaju u trenutku (posljedice novih prijateljstava često su krvave i kobne za nekog od protagonista). Jer u ljubavi i ratu pravila odnosno milosti nema – “Igra prijestolja” ispunjena je ljubavnim pričama i ratovima. Svih vrsta.

Photo: HBO

Bez obzira na veliki broj protagonista i lokacija na kojima se radnja serije odigrava, autori serije priču su učinili razumljivom i većina je protagonista dobila dovoljno minuta. Likovi su slojeviti, kompleksni i tijekom trajanja serije (neki od njih) prelaze put od žrtve do krvnika i(li) obrnuto. Nema moraliziranja i lažnog sjaja – postupke nekih likova teško je shvatiti, izazivaju prezir ponekad i gađenje, ali teško ih je prestati gledati. Ovo je igra prijestolja, rat za tron i, kako je već spomenuto, sva su sredstva dopuštena.
Kada govorimo o likovima serije onda se mora spomenuti x faktor, ono nešto (točnije jedan od razloga) zbog čega je “Igra prijestolja” drugačija od ostalih te pripada među najbolje recentne televizijske proizvode današnjice. Nevjerojatna su iznenađenja koja radnja donosi gledatelju (pisac ovih redaka nije čitao knjige te dojmove piše isključivo na osnovu serije) – posebno se ona odnose na likvidacije važnih protagonista priče. U prvoj sezoni Ned Stark (gledatelju se čini kako je Ned predodređen za jednog od glavnih protagonista čitave serija – nesretni Sean Bean opet nije preživio) obezglavljen je bez milosti i to je uvod u niz brutalnih likvidacija koja se događaju čitavim trajanjem serije. Vrhunac takvih iznenadnih likvidacija, atentata i ubojstava događa se u devetoj epizodi treće sezone. Masakr na vjenčanju iliti Red Wedding rijetko je viđena orgija nasilja. Brutalnost kakva se ne pamti u televizijskoj seriji. Neka od ubojstava kod gledatelja izazivaju gadost, bijes i šok. Međutim, neka baš i ne – teško je osjetiti tugu i žalost kada smrt zakuca na vrata Ramsaya Boltona ili kralja Joffreya.

Društvo, točnije društva prikazana u seriji su većinom patrijarhalna – često izrazito ponižavajuća (na svim razinama) za žene. Međutim, kako serija odmiče tako ključne pozicije moći preuzimaju žene – Cersei Lannister, Daenerys Targaryen te Sansa Stark. Posebno je zanimljivo gledati razvoj Daenerys i Sanse koje od djevojčica postaju žene. Nakon teških životnih iskušenja postaju vladarice. Spomenuti treba i Aryu Stark čija je sudbina, blago rečeno, zanimljiva. Kao ključni muški lik serije se nametnuo Jon Snow (Ned Stark je prebrzo ostao bez glave) koji prolazi put od kopileta do…vidjet ćete kada pogledate seriju. Uz njega treba spomenuti i Tyriona Lannistera, lukavog i rječitog savjetnika koji se inteligencijom i čitanjem knjiga bori za mjesto pod suncem.

Serija je snimljena na predivnim lokacijama (jedna od njih je i Dubrovnik), fotografija i izgled serije često izgleda spektakularno. Posebno kada je riječ o scenama bitaka i izgledom zmajeva.

Sve napisano tek je mali dio priče o najgledanijoj seriji u povijesti HBO-a. U trenutku pitanja ovog teksta ostala je posljednja, oproštajna sezona koja će donijeti rasplet te otkriti tko će od protagonista (pre)živjeti. Nakon toga “Igra prijestolja” odlazi u povijest, ali to ne znači zbogom već do viđenja. Mnogi će ljubitelji serije ponovo pogledati legendu o Sedam Kraljevina, Westerosu i Essosu kako bi se prisjetili jedne od serija koja je obilježila posljednje desetljeće.

 

One Comment

  1. Maja Dukan Reply

    Tek nedavno sam odlučila pogledati seriju jer nisam ljubitelj vitezova, zmajeva i općenito srednjevjekovne atmosfere.Što reći; serija je brutalna, koliko i dobra.Mislim da je trebalo upozoriti mlađe gledatelje da to ne gledaju( ja bih stavila 21 godinu kao granicu) Priča zanimljiva, odlično snimljeno i glumljeno ali meni je tog nasilja i odsijecanja glava bilo previše, tako da nikada neću biti ljubitelj tog serijala!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)