NARCOS: MEXICO

AUTORI SERIJE: Carlo Bernard, Chris Brancato, Doug Miro
GLAVNE ULOGE: Michael Pena, Diego Luna, Alejandro Edda, Joaquin Cosio, Alyssa Diaz, Scott McNairy
TRAJANJE: 1 sezona 10 epizoda – druga sezona potvrđena

“Želite znati koliko je Meksiko sjeban?”

Prije 12 godina, točnije 11.12.2006, tadašnji novoizabrani predsjednik Meksika Felipe Calderon pokrenuo je vojnu akciju protiv tamošnjeg organiziranog kriminala. Pogađate, riječ je o narko kartelima – stalni međusobni sukobi kartela te jačanje njihove ne samo financijske već i političke moći (preuzimanje vlasti u nekim dijelovima Meksika), predsjednika su potaknuli na akciju. Više od 6500 tisuća vojnika poslano je u meksičku pokrajinu Michoacan. Od tog trenutka sve do kraja 2012 Meksikom je bjesnio rat narko kartela i vojske koji je u šest godina odnio više od 60 000 života, mnogi od stradalih bili su civili. Nakon 2012 sukobi su slabijeg intenziteta, država je uspjela uništiti neke krakove hobotnice, ali rat traje i dalje. Prva sezona resetirane serije “Narcos” (može se napisati da je riječ o četvrtoj “Narcos” sezoni koja je doživjela velike promjene – od države u kojoj se radnja događa do novih glavnih glumaca) vodi nas na početak priče. Vrijeme organiziranja kartela koje je povezao Miguel Angel Felix Gallardo poznat kao “El Padrino” (Kum).

Guadalajara, 1985 godine. Dvojica muškaraca dolaze u grad u potrazi za izazovima. Novim životom. Različiti su njihovi motivi – Enrique “Kiki” Camarena ambiciozni je policajac koji želi raditi ozbiljan policijski posao. Guadalajara nije ispunjenje njegovih ambicija, ali je jedino mjesto na kojem može napredovati. Barem tako Enrique planira. Istovremeno kada i Camarena u grad stiže i bivši policajac Felix Gallardo. Gallardo je stigao u Guadalajara kako bi proširio posao za šefa. U mjestu pored Guadalajare vojska je spalila polja marihuane i Felix ima ideju kako oporaviti posao. Za novi početak potreban je  dogovor s lokalnim preprodavačima, ali od dogovora neće biti ništa. Gallardo se metkom rješava konkurencije i počinje turbulentan uspon u hijerarhiji meksičke trgovine drogom….

Promijenila je serija ime, točnije dodala je Meksiko, promijenila glavne protagoniste promijenjena je i država u kojoj se većina radnje događa, ali struktura priče ostala je ista. Temelj su istiniti događaji i likovi nadopunjeni izmišljenim detaljima (koji, većinom, nisu ključni za priču) uz dokumentarne trenutke koji svjedoče autentičnosti priče.

Prvih nekoliko epizoda nisu u rangu prethodnih sezona – ulazak u novu sezonu nekako je mlak i manje žestok od događaja u Kolumbiji. Razloga je nekoliko – “Narcos: Meksiko” kreće od početaka ustrojavanja kartela (organizirani kriminal nije toliko moćna i organizirana) i njihov je početak obilježen trgovinom marihuanom koja je danas u mnogim zemljama djelomično ili u potpunosti organizirana. U redu, ona je u vremenu kada se radnja prvih epizoda događa nosila ogromnu zaradu (jedan od najvećih ulova u povijesti meksičke policije i američkih tajnih služba upravo je polje marihuane vrijedno nevjerojatnih 7.5 milijardi dolara) i bila je uvod u ono što dolazi. Iz današnje perspektive i prethodnih gledateljskih, kolumbijskih iskustava s “Narcosom”. gospodari marihuana u prvim epizodama (ako izuzmemo Gallarda) tipovi su kojima je uzor Tony Montana i “Lice s ožiljkom”, infantilno se zabavljaju u vilama zarađenima novcem od prodaje marihuane ipak su korak- dva natrag u odnosu na prethodne sezone. No, takva je situacije samo u prvim epizodama, zapravo do trenutka kada počinje dizanje uloga. Veći i unosniji posao. Trenutak kada marihuanu počinje mijenjati bijelo. Kokain.

Slučajno ili ne, od trenutka kada El Padrino počinje organizirati preprodaju i krijumčarske rute za prolaz kokaina serija raste, tenzije postaju veće i priča je brutalnija. Kao u partiji pokera ulozi su povećani, ali raste i rizik – prema priči serije profit Gallarda i njegove organizacije narastao je 15 puta u odnosu na vrijeme kada se krijumčarila marihuana. El Padrino je sve organizirao uz veliki rizik – morao je posjetiti Kolumbiju, dogovoriti posao i dati garancije kako će s pošiljkama biti sve u redu. Glavni pregovarač s kolumbijske strane je on. Pablo Escobar. Scena pregovora između Gallarda i Escobara jedna je od najboljih u novoj sezoni “Narcosa”.
Jedan od zanimljivijih detalja filma je prikaz kako je, usporedo s jačanjem kartela, rasla i DEA (američka obavještajna agencija za suzbijanje trgovine drogom). Na početku serije (kada je i narko scene Meksika neorganizirana i slaba) agencija je smještena na katu nekakvog opskurnog restorana. Kako raste moć kartela raste i DEA – istina često, organizacijski, zaostaju, ali rastu. Bez pravog neprijatelja nema ni snažne agencije za borbu protiv njih.

Kao i prethodne sezone serija se bavi povezanošću politike, vojske i policije s narko kartelima – kada je Meksiko osamdesetih u pitanju ne postoji povezanost. Oni su jedno, politika i posebno specijalne snage stoje iza kartela. Sve do trenutka kada politici takvo stanje stvari odgovara…

“Narcos: Mexico” nema glavnog lika kao što je bio Escobar, ali “El Padrino” Gallardo zanimljiv je i vrlo intrigantan protagonist. On je vrhunski organizator, kombinator i igrač koji se odlično snalazi u opasnoj igri. Iako rizici postaju sve veći, El Padrino ne povlači ručnu i shvaća da podizanje posla na višu razinu garantira moć. Ostanak na vrhu. Iza padrinovih kombinacija, pregovora i dogovora krije se zvijer koja će likvidirati svakog tko stane na put njegovim ambicijama. Zvijer koja je imala sreće i nekoliko je puta samo čudo Gallarda spasilo od smrti.
Diego Luna u ulozi El Padrina glumački je ukrao sezonu. Luna je vrhunski spojio organizatorsku sposobnost i brutalnost čovjeka koji je ujedinio kartele Meksika. Od ostalih likova i glumaca treba spomenuti Joaquina Cosia u ulozi “Don Neta” Fonsece.

Nova sezona “Narcosa” otvara potpuno novo poglavlje o narko kartelima. Radnja se seli u Meksiko i prikazuje početak stvaranja tamošnjih organizacija za krijumčarenje droge. Iako je početak sezone malo laganiji kako epizode prolaze tako se stvari zaoštravaju i nova sezona postaje jednako zanimljiva kao i prethodne. Glavni protagonist nove sezone zanimljiv je, intrigantan i brutalno efikasan organizator i ujedinitelj meksičke narko scene – glavni je, ne i jedini, razlog za gledanje meksičkog narcosa. 


OCJENA: 8

GOODTALKING izbor 15 najboljih serija za 2018 godinu možete pročitati OVDJE

Goodtalking recenziju za sezonu 1 i 2 serije Narcos pročitajte OVDJE

Goodtalking recenziju za treću sezonu možete pročitati OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)