JACK RYAN

AUTORI SERIJE: Carlton Cuse, Graham Roland

GLAVNE ULOGE: John Krasinski, Wendell Pierce, Abbie Cornish, John Hoogenakker

 

Dobra je, zapravo najbolja, 2018 godina kada je u pitanju filmografija Johna Krasinskog. Karijera glumca donedavno najpoznatiji po ulozi neodlučnog i vječno zbunjenog Jima Halperta u američkoj verziji televizijske serije “U uredu” ove je godine eksplodirala. Prije nekoliko mjeseci premijerno je prikazana horor drama “Mjesto tišine” (recenziju filma možete pročitati OVDJE ) koju je Krasinski režirao, preuzeo glavnu mušku ulogu te životnu partnericu Emily Blunt angažirao za glavnu glumicu. Priča o obitelji koja u tišinom okovanom apokaliptičnom svijetu budućnosti pokušava preživjeti ostvarile je više od 300 milijuna dolara zarade na svjetskim blagajnama (budžet 17 milijuna) i jedno j je od najugodnijih filmskih iznenađenja godine. No, to nije jedini ovogodišnji uspjeh Johna Krasinskog – u njegovoj je interpretaciji ponovo oživio analitičar CIA-e Jack Ryan. Nakon Forda, Afflecka, Baldwina i Chrisa Pinea, Krasinski je postao novi Jack Ryan. Za razliku od prethodnika njegov je Ryan glavni protagonist istoimene televizijske serije.

Početak serije nas vodi u prošlost. Godina je 1983, mjesto radnje Beirut. Žestoko bombardiranje prekida igru dvojice dječaka. Tada, u prvim trenucima gledatelj ne zna tko su dječaci, ali kasnije se saznaje da su izuzetno važni za priču serije. Povratak u sadašnjost – Jack Ryan analitičar je CIA-e, nekada pripadnik američke vojske sada je postao čovjek iz ureda. Ryan analizira bankovne transakcije, prati trag novca koji ga vodi do Suleimana. Analitičar je uvjeren da se pripremaju teroristički napadi i smatra Suleimana glavnim igračem. Ryanovi nadređeni, posebno novi šef James Greer, isprva nisu skloni Ryanovim predviđanjima no razvoj događaja potvrđuju analitičareve zaključke. Stanje na terenu odnosno Suleimanovi planovi su puno ozbiljniji i opasniji nego što se misli – Ryan i Greer kreću u potjeru…..

Književni odnosno filmski slučajevi koje je rješavao Jack Ryan bili su aktualni, temeljeni na recentnim geopolitičkim i(li) vojnim događanjima. Pozadina priče u “Lovu na Crveni Oktobar” bio je Hladni rat, “Neposredna opasnost” bavila se tajnim operacijama SAD-a protiv narko kartela, “Patriotske igre” tematizirao je političko-terorističke igre između IRA-e i britanskih obavještajnih službi itd, itd. Televizijska serije “Jack Ryan” na istom je tragu – radnja se, između ostalih, odigrava u Siriji, Jemenu i Parizu. Države koja su najveća svjetska krizna žarišta i europska metropola u kojoj su se dogodili brutalni teroristički napadi. Da, zaplet odnosno priča serije u mnogim je detaljima inspirirana recentnim ratnim i terorističkim događajima.
Lov na Suleimana i teroristički napadi centralni su i najvažniji dio priče, ali tijekom osam epizoda kroz nekoliko motiva i(li) podzapleta autori prikazuju i pokazuju koliko je čitava priča kompleksna i daleko od bilo kakvog rješenja. Glavni negativac, vođa i mozak terorističke ćelije nije stereotipno prikazan vjerski fanatik koji je od rođenja treniran za mržnju. Autori su dio priče fokusirali i na odnose u Suleimanovoj obitelji. Terorizam i akcije koje poduzimaju Suleiman i njegova ekipa posljedica su životnih okolnosti. Djetinjstvo obilježeno nasiljem i kasnija životna razočaranja radikaliziraju i vode na tamnu stranu iz koje, u većini slučajeva, nema povratka. Za teroriste, ali i mnoge nedužne žrtve njihovog ludila.

Sukobi u Siriji pokrenuli su svima nam znanu izbjegličku rutu koja prolazi i kroz ove prostore. Autori serije nisu propustili spomenuti,prikazati i taj dio problema. Beskrajne izbjegličke kolone (u kojima se ne nalaze samo oni koji bježe pred ratnih strahotama) i krijumčari ljudi tema su jedne od epizoda. Krijumčar koji pomaže Ryanu i njegovom partneru (jer samo je novac važan) cinično uz dozu gorčine zaključuje kako ga ne treba prezirati jer ovo ne bi radio da je rođen u Cincinnatiju. Da, ponekad i mjesto rođenja određuje našu sudbinu. Životnu priču.

Iz (najmanje) dva razloga zanimljiva je i priča o dronovima. Ratna razaranja koja izgledaju poput računalnih igara naša su stvarnost – intrigantna je priča o liku iz serije koji traži iskupljenje. Njegova akcija kao i način na koji želi početi novu životnu priču podložna je različitim interpretacijama gledatelja.

Bez obzira na spomenute (i one nespomenute) podzaplete i ostale sporedne detalje glavna priča, lov na Suleimana i njegovu ekipu glavni su i najatraktivniji dio priče. Radnja se, kako je u tekstu spomenuto, odigrava na više kontinenata (nije samo razlog aktualnost – autori naglašavaju kako je terorizam globalna priča). Serija je dinamična, sadrži nekoliko iznimno napetih trenutak (ponekad radnja podsjeća na drugu seriju i drugog Jacka – “24” i Bauera) i ima onaj, za svaku seriju toliko važan, detalj – nakon završetka svake epizode gledatelj želi što prije pogledati iduću. Sve do kraja prvog poglavlja priče o televizijskom Jacku Ryanu.

John Krasinski pravi je izbor za televizijskog Ryana. Glumac je uvjerljiv u uredu dok u akcijskim scenama (unatoč vojnoj prošlosti) gledatelj u niti jednom trenutku nije siguran kako će glavni protagonist završiti. Ryana progone demoni prošlosti (najkontroverzniji dio serije) potraga za Suleimanom postala je opsesija, ali i problem kada je u pitanju privatni život odnosno veza s Cathy Muller (Abbie Cornish). Ryanov šef i buddy partner je James Greer (još jedno izvrsno izdanje Wendella Piercea). Greer je, također, oštećen događajima u prošlosti. Ne samo što se vojne karijere tiče već je u pitanju privatni život, žena zbog koje je bio spreman učiniti sve.

Nakon više filmova najpoznatiji lik iz špijunskih romana Toma Clancyja vratio se, ali ovoga puta u televizijskoj seriji. Problema zbog prelaska s filma na seriju nema – “Jack Ryan” aktualna je, napeta i intrigantna serija koja je inspirirana recentnim političkim, vojnim i obavještajnim događajima. John Krasinski pravi je izbor za Jacka Ryana i dostojan nasljednik poznatih glumaca koji su analitičara CIA-e interpretirali na velikom platnu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)