POČIVALI U MIRU – SEZONA TREĆA

AUTOR SERIJE: Dario Vince
REDATELJ: Goran Rukavina
GLAVNE ULOGE: Judita Franković, Dragan Despot, Slavko Štimac, Dejan Aćimović, Nina Erak, Danko Ljuština, Alen Liverić, Nina Violić, Inge Appelt, Dražen Čuček
TRAJANJE 10 epizoda 

 

“Došlo je vrijeme da završim priču.” – Mate Šušnjara 

 

U ponedjeljak 15.01, Hrvatska je televizija počela emitirati treću sezonu jednog od najboljih televizijskih proizvoda snimljenih u Hrvatskoj u posljednjih dvadesetak godina. Finale televizijske serije “Počivali u miru” traje 10 epizoda – tekst koji čitate napisan je nakon pogledane četiri epizode no bez obzira na to što pisac ovih redaka nije imao prilike pogledati čitavu sezonu može se reći da je ekipa serije održala, u nekim segmentima i nadmašila ,visoke standarde postavljene u prethodnim sezonama te da je treća sezona tematski najintrigantnija i najprovokativnija.
Okidač za početak priče finalne sezone dva su događaja – prvi je smrt sestre dijaboličnog, iz prethodnih sezona poznatog nam bivšeg agenta UDBE, Mate Šušnjare. Za smrt odnosno sahranu Matine sestre zainteresirane su policijske službe, ali i Lucija Car koja traume novinarskog posla pokušava izliječiti radeći u televizijskoj arhivi. Drugi događaj kojim se otvara treća sezona ubojstvo je Časlava Koretića. Mlađahni je Časlav pripadnik zlatne mladeži, sin generala i poduzetnika Koretića. Časlav je ubijen u narodnjačkom klubu, istraga izgleda čista i jednostavna. No ubojstvo mladog Koretića zaintrigira Luciju Car. Unatoč traumama i želji da pobjegne od prošlosti novinarka počinje istraživati okolnosti ubojstva – želja za istinom odnosno istraga velika novost kada je u pitanju Lucija Car. Čudo je ime njenog pomagača koji će učiniti sve razotkrije one koji iz pozadine vuku poteze od presudne važnosti za čitavu državu…..

Iako se na odjavnoj špici serije pojavljuje rečenice koje kažu kako je priča serije izmišljena i svaka sličnost sa stvarnim osobama slučajna, nije velika mudrost zaključiti kako autor serije inspiraciju pronalazi u našoj svakodnevici i(li) u bližoj i daljoj prošlosti. Takav pristup zaštitni je znak serije – autor je u novoj sezoni priču zaoštrio do krajnjih granica (logično obzirom da je riječ o posljednjoj sezoni). Ubojstvo Časlava Koretića tek je posljednje u nizu stradanja djece utjecajnih, bogatih i društveno-politički važnih osoba. Ustupci i dogovori pomoću kojih su se roditelji domogli društvenog statusa, moći i novca dolaze na naplatu i lome se na njihovim potomcima. Jednom prihvaćena ponuda koja se ne može odbiti postaje ugovor s Vragom kojeg je nemoguće raskinuti. Tko je Vrag u trećoj sezoni serije? To ćemo, vjerojatno, saznati tijekom gledanja treće sezone.
“Počivali u miru” uspijeva izbjeći zamku u koju često upadaju serije i filmovi domaće produkcije. Likovi, njihova interakcija odnosno dijalozi su uvjerljivi, gledaju se sa zanimanjem – ni traga umjetnim razgovorima koji nemaju nikakva uporišta u stvarnosti koja nas okružuje (jedan od takvih trenutaka serije scene su iz narodnjačkog kluba). Uvodne četiri sezone ne kalkuliraju i ne uljepšavaju stvarnost – priča ulazi u sve društvene sfere, kompleksna je i diskretno provokativna.
Nova sezona, sudeći prema uvodnim epizodama, nešto je manje stilizirana nego prethodne. Izgledom načinom na koji je snimljena (kutevi kamere, kadrovi) “Počivali u miru” superiorna je većini domaćih serijskih proizvoda.

Judita Franković potpuno se poistovjetila s Lucijom Car. Glumica je jednako uvjerljiva čitavim trajanjem uvodnih epizoda – bez obzira radi li se o prikazu psihičkih posljedica koje su na novinarku ostavila događanja u prethodnim sezonama ili ciničnom pogledu kao najboljem komentaru na riječi koje izgovaraju neki njeni sugovornici.
Početak treće sezone pokazuje da, kada je u pitanju domaći serijski program, problem nisu glumci već priča. Osim Judite Franković treba spomenuti i Dragana Despota, Dejana Aćimovića, Inge Appelt i novu kolegicu Lucije Car – brbljavu i znatiželjnu arhivisticu (izvrsna Nina Erak)koja je, čini se, privatni život pospremila u arhivu te najugodnije iznenađenje Slavka Štimca. Glumačka ekipa odlično je posložena i na razini je priče. .
Ovaj tekst napisan je nakon pogledane četiri epizode serije pa na konačnu ocjenu finalne sezone treba pričekati. No ako se po uvodne četiri epizode sezona poznaje onda “Počivali u miru ” odlaze u velikom stilu – kao jedna od najboljih i najvažnijih serija posljednjih desetljeća. Zapravo najveća mana serije je da završava nakon tri sezone.

GOODTALKING recenzije za prve dvije sezone serije “Počivali u miru” možete pročitati OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)