BRONČANI VRT

AUTORI SERIJE: Gustavo Malajovich, Marcos Osorio Vidal
GLAVNE ULOGE: Joaquin Furriel, Luis Luque, Norma Aleandro, Mario Pasik
TRAJANJE: 2 sezone, 16 epizoda
NAZIV ORIGINALA: El Jardin de Bronce
Argentina

 

Dobro došli u Buenos Aires. Grad u kojem živi obitelj Danubio – Fabio, Mila i njihova četverogodišnja kćerkica Moira. Naizgled skladna i sretna obitelj, ali iznutra stvari ne funkcioniraju. Brak je u krizi no ljubav prema Moiri donekle popravlja stvari. Sve do trenutka kada djevojčica, zajedno s bebisitericom, nestaje u podzemnoj željeznici. Mila se teško, šutke nosi s otmicom djevojčice dok Fabio pokušava dodatno pritisnuti policiju kako bi pronašli djevojčicu. Policija je zbunjena – nema traga i motiva – čini se da je Moira zauvijek izgubljena. Sve do trenutka kada istragu preuzima osebujni privatni istražitelj Cesar Doberti koji u kratkom vremenu ulazi u trag djevojčici….

Nakon prošlotjednog ugodnog rumunjskog iznenađenja zvanog “Sjene” (recenziju serije možete pročitati OVDJE ) nova serija, autoru ovih redaka potpuno nepoznata do prije nekoliko dana, dolazi iz Argentine. “Brončani vrt” serija je neobičnog imena i prvu sam epizodu pogledao bez prevelikih očekivanja – presudila je radoznalost odnosno činjenica da televizijske serije iz tog dijela svijeta (uz izuzetak sapunica) nisu česta pojava. Nakon pogledane prve epizode izbora nije bilo – zaplet i napetost koje “Brončani vrt” nudi zahtijevali su gledanje svih osam epizoda.

“Brončani vrt” serija je koja u detaljima (posebno se to odnosi na izgled, ugođaj serije) podsjeća na briljantan argentinski film “Tajna u njihovim očima”. Nije “Brončani vrt” kopija ili prerada filma – riječ je o detaljima koji potvrđuju ambicioznost autora odnosno redatelja. Ambicioznost da se realizira vrhunski televizijski proizvod. Većim dijelom ambicija je ispunjena – “Brončani vrt” teško je prestati gledati dok se ne otkrije tajna Moirine otmice.

Radnja serije je kompleksna, odvija se na više razina koje se isprepliću i nadopunjuju. Priča se proteže kroz nekoliko desetljeća, ali “Brončani vrt” nema problema s pripovijedanjem te gledatelj nema problema s razumijevanjem priče. Upravo suprotno – serija je napeta, rezovi su oštri i gledatelja ostavljaju u neizvjesnosti. Predvidjeti u kojem će pravcu krenuti radnja nemoguća je misija – ovisno o situaciji i trenutku radnje gledatelj nije jednog trenutka nije siguran u kojem će smjeru istraga krenuti odnosno kako će izgledati odgovor na pitanje gdje je nestala Moira?

Glavni pravci odnosno razine radnje su očeva potraga za otetom djevojčicom te prikaz policijsko-sudskog sustava. Prikaz sustava odnosno odnos prema otmici djevojčice zapravo pokazuje tromost, korupciju i neefikasnost policije. Nisu svi istražitelji nezainteresirani ili korumpirani no sustav je toliko, najblaže rečeno, kontaminiran nepravilnostima da je nemoguće ozbiljnije pokrenuti stvari. Potraga za pravdom, u slučaju “Brončanog vrta” potraga za Moirom postaje Fabijeva privatna istraga u kojoj dobiva neočekivanu pomoću u liku privatnog istražitelja, lovca na nagrade Cesara Dobertija.

Doberti (izvrsni Luis Luque) najzanimljiviji je protagonist serije. Iskusni i lukavi istražitelj razotkriva sve rupe i propuste u policijskom poslu odnosno sistemu. Zapažanje i otkrića Doberti, poput Dalea Coopera iz “Twin Peaksa”, bilježi na diktafon. Sistematičan i uporan u istrazi otkriva stvari koje nitko nije očekivao…
U finalu sezone, posljednjoj epizodi u jednom trenutku izgleda da je rasplet priče previše običan te s obzirom na do tada viđeno jednostavan. No, taj trenutak traje kratko – rasplet je neočekivan i nemoguće je pogoditi kako će serija završiti. Zapravo, završetak je početak nove životne priče.
“Brončani vrt” napeta je, u dijelovima šokantna argentinska serija koja ima sve što vrhunska televizijska serija mora imati – nepredvidljivu radnju, izvrsnu karakterizaciju likova i neočekivani završetak. Jedna od onih serija koja raste iz epizode u epizodu sve do finala kojeg je nemoguće predvidjeti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)