ZOOTROPOLA

REDATELJI: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush
GLASOVI: Martina Čvek, Filip Riđički, Maja Posavec, Ranko Zidarić, Enes Vejzović, Vanda Winter, Maja Posavec, Nikša Butijer
TRAJANJE: 109 minuta
NAZIV ORIGINALA: Zootopia

“Kada učiš o drugima i ti postaješ bolji” – Iva Hoplić

Iva Hoplić (u originalu Judy Hopps) malena je zečica. Živi s obitelji, predodređena da nastavi obiteljski posao. Proizvodnja i prodaja povrća. Ponajviše mrkve. No, Iva ima drugačije planove. Ivin san je postati policajka. Niti jedan predstavnik njene vrste nije uspio završiti obuku i izgleda da Iva nema šanse. Međutim, upornost, snalažljivost i pametno korištenje vlastitih sposobnosti Ivi donose diplomu. Uspjela je. Postala je policajka. Posao pronalazi u Zootropoli, gradu u kojem snovi postaju stvarnosti. Životinje žive u mirnom, civiliziranom društvu. Nekadašnji grabežljivci danas su susjedi s dojučerašnjim žrtvama. Iva se javlja u policijsku postaju i dobija (ponajviše zbog zečjeg porijekla) zadatak naplaćivati karte za parking. Dok kolege rješavaju slučajeve poput otmica i krađa Iva naplaćuje kazne. Na dužnosti Iva upoznaju Nikolu Divljana (engleski Nick Wilde) sitnog muljatora. Iako je Nikola isprva nepovjerljiv prema policajki (ne samo nepovjerljiv već ju i ismijava) Iva ga uspijeva “nagovoriti” da joj pomogne oko rješavanja slučaja koji je zabrinuo stanovnike Zootropole….

 

Animirane čarolije isporučene iz kompanije “Disney” redovito postižu sjajne rezultate na kino blagajnama. Ništa novo, ništa neočekivano. Nakon petnaestak dana prikazivanja “Zootropola” (nejasno je zašto je domaći distributer promijenio originalnu Zootopiju u Zootropolu) je u svjetskim kinima zaradila nešto manje od 500 milijuna dolara i uz “Deadpool” je najgledaniji film godine. “Zootropola” je ostvarila senzacionalno otvaranje (najbolje u povijesti) i izgledno je da će film i na kraju godine biti visoko na listama najgledanijih. Zarada odnosno gledanost u potpunosti odgovara vrijednosti projekta. Napisati da je “Zootropola” “namijenjena svim generacijama” prilično je banalno i uobičajno posebno kada je riječ o Disneyevim projektima. Ali doista je teško pronaći drugačiji i prikladniji opis “Zootropole”. Najbolje o tome govore komentari, smijeh i empatija prema likovima koja se osjetila u kino dvorani tijekom projekcije filma. Da, mala i velika djeca jednako su uživala u “Zootropoli”.

 

“Zootropola” je slojevit i sadržajan crtić. Doista je nevjerojatno koliko dobro radnja, priča filma funkcionira na svim razinama. Uvodne minute filma pripovijedaju o ispunjavanju snova, kako slijediti životni cilj u trenucima kada on izgleda nedostižan. Redatelji odnosno scenaristi filma stavljaju glavnu junakinju pred iskušenja kakva susrećemo i u svakodnevnom životu. Uspjeh (ne sredstvo kojima nastojimo impresionirati druge nego kao ostvarenje vlastitoga životnog cilja i ispunjenje snova) često znači i borbu (u slučaju Ive i pobjedu) nad predrasudama okoline. Pojedinac je često regrutiran i usmjeren da obavlja posao i ispuni život onako kako se očekuje obzirom na njegovo porijeklo, obiteljsko naslijeđe, materijalni status…. Snovi često ostaju negdje daleko, neispunjeni. Iva, unatoč svim preprekama. kreće stihovima Olivera i “svoju zvizdu slidi”. Redatelji šalju poruku da treba slijediti snove, barem pokušati. Ako se i ne uspije ostat će saznanje da se pokušalo. Uspjeh ne ovisi o mišićima i snazi. Ponekad je potrebno i veliko srce. Iva je tome dokaz.

 

 

Ubrzo nakon početka rada u policiji Iva upoznaje lisca Nikolu (Nikola nevjerojatno podsjeća na Crasha Bandicoota glavnog junaka istoimene video igrice). Tada priča filma dobija novu, dodatnu dimenziju. Tijekom istrage neobičnih, slučajnih partnera redatelji progovaraju o toleranciji, potrebi za prihvaćanjem drugačijeg, razbijanju stereotipa,izbjegavanju generaliziranja, pravima manjina, ravnopravnosti spolova… Stvarima koje su današnjem društvu (našem, ljudskom) potrebne kao voda u pustinji. Iva i Nikola traumatizirani su događajima iz djetinjstva. Kreatori “Zootropole” mudro detektiraju kako iskustva iz djetinjstva utječu na osobnost i percepiju svijeta. Iva i Nikola razbijaju strah i liječe traume iz najmlađe dobi na jednostavan i efikasan način. Upoznajući jedno drugoga. Grabežljivac nije uvijek krvoločan a niti je ovca uvijek dobra i naivna. Koliko je “Zootropola” uvjerljiva i lako shvatljiva svim uzrastima svjedoči i rečenica koju je maleni filmofil uputio ocu nakon završetka filma. Na izlazu iz dvorane dječak je mudro zaključio: “Tata, ja sam mislio da su sve lisice zločeste.”

 

Ako se iz dosadašnjeg sadržaja čini da je “Zootropola” (pre)ozbiljan projekt nema brige; crtić je urnebesno duhovit. Cijelim trajanjem filma gledamo duhovite situacije koje kreiraju nevjerojatno zabavni i maštovito kreirani protagonisti. Galerija likova je nezaboravna. U Zootropoli možemo pronaći gradonačelnika koji je kao tajnicu zaposlio ovcu kako bi dobio glasove ovčje manjine, najmanjeg mafijaškog bossa u povijesti filma (uspjela posveta “Kumu”), nudiste, žestoke policijske službenike… Favoriti pisca ovih redaka su ljenjivci kao simboli spore, ali zarazno simpatične birokracije. Izgleda da problemi sa efikasnošću činovnika ne muče samo stanovnike naših prostora.
Animacija je briljantna. “Zootropola”, mjesto radnje prikazana je sa ogromnom količinom maštovitosti i kreativnosti.
Glumačka ekipa filma koja je radila na sinkronizaciji “Zootropole” obavila je sjajan posao Glasovi potpuno odgovaraju likovima, njihovim osobinama i duševnim stanjima.
Posljednjih se dana “Zootropola” analizira kao projekt koji promovira političke ideje, širi propagandu. Nepotrebno je “Zootropolu” kontaminirati političkim, ideološkim raspravama. Riječ o pametnom, šarmantnom, duhovitom i vizualnom prekrasnom crtiću zbog kojeg se gledatelj nakon izlaska iz kino dvorane osjeća bolje, optimističnije. A to, mora se priznati, nije čest slučaj.

OCJENA: 9

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)