MALCI

REDATELJI: Pierre Cofin, Kyle Balda
GLASOVI: Sandra Bullock, Geoffrey Rush, Steve Coogan, Jon Hamm, Michael Keaton
TRAJANJE: 91 minuta
NAZIV ORIGINALA: Minions

 

Ponekad, ne često, dogode nam se filmovi u kojima sporedni likovi postanu glavni igrači, ukradu najzabavnije ili najzanimljivije minute. Godine 2010 snimljen je “Kako je Gru ukrao mjesec?” (Despicable Me) zabavan crtić koji pripovijeda o zločestom Gru koji  počinje nepovratno mijenjati kada mu u život uđu tri male, slatke djevojčice. Tri godine kasnije film je dobio nastavak koji je bio komercijalno uspješniji od prvog filma (ukupna zarada filmova na svjetskim kino blagajnama iznosi više od milijardu i pol dolara). Bez obzira na zabavnog, zločestog Grua i simpatične djevojčice prva asocijacija na spomenute filmove su Minioni ili Malci kako im je ime dodijelio domaći distributer. Minioni su mala, simpatična i nespretna žuta bića pomagači Grua koja su svakim pojavljivanjem izazvali smijeh na licima gledatelja. Njihova popularnost prelila se, između ostalih, i na društvene mreže te su Minioni dobili svoj film. Popularnost Miniona najbolje pokazuju rezultati na svjetskim kino blagajnama; film je u američkim kinima u prvom tjednu prikazivanja zaradio više od 115 milijuna dolara dok ukupna zarada filma u svjetskim kinima iznosi više od 250 milijuna.

“Malci” su prequel filmova u kojima je Gru glavni junak. Upoznajemo Minione koji su nastali kao jednostanični organizmi. Oni su nastali prije ljudi, prije dinosaura. Od početka postojanja traže samo jedno; zločestog gospodara kojem će vjerno služiti. Nakon nekoliko propuštenih povijesnih prilika Minione preuzima malodušje; nikako ne mogu pronaći pravog gazdu. U trenucima najveće depresije Kevin dolazi na ideju da ekipa krenu na put kako bi pronašli novog gospodara. Pridružuju mu se Bob i Stuart kreću na konvenciju najvećih svjetskih zlikovaca…..

Uvodne minute filma objašnjavaju nam porijeklo Miniona. Kao što je Forrest Gump, kroz susrete s nizom povijesnih ličnosti, postao svjedok povijesti tako i Minioni svjedoče raznim povijesnim razdobljima. Napoleon, grof Drakula, pračovjek i dinosauri neki su od gospodara kojima su Minioni služili. Svi oni su loše završili zbog vjernosti i “pomoći” malih žutih sljedbenika. Postanak i povijesni pregled na žuti način uistinu je urnebesan i, za pisca ovih redaka, najzabavniji je dio filma.

Koristeći zaraznu simpatičnost i duhovitost Miniona redatelji “podmeću”, pokušavaju filmu dati i ozbiljniji ton. Računica je jasna i logična; najmlađim gledateljima i obožavateljima žutih beštija dovoljno je vidjeti Kevina i ekipu kako bi pogledali film. Ljubiteljima filma koji nisu (pre)veliki ljubitelji lika i djela Miniona film želi ponuditi i ozbiljnije tonove kako bi zatvorio krug i crtiću donio onaj često spominjani predznak “obiteljska zabava”. Redatelji samo djelomično uspijevaju; “Malci” nemaju pixarovsku slojevitost i dubinu, ali teško se prisjetiti sličnog projekta u kojem cijela obitelj sudjeluje u pljački ili u kojem se održava konvencija najvećih svjetskih zlikovaca. U redu, cijela priča je “natopljena” žutom zafrkancijom, ali spomenuti detalji su važan dio filma.

Kevin, Stuart i Bob znatno bolje funkcioniraju kada se nalaze u društvu ljudskih likova. Njihova djetinja zaigranost i otkačenost su najupečatljivije kao suprotnost ljudskoj proračunatosti i zloći.

“Malci” imaju retro ugođaj (New York 1968), film se poigrava (ponegdje i blago ismijava)  britanskom poviješću i tradicijom. Zabavne su i posvete koje film sadrži (“Beatlesi”) kao i završni “blockbusterski” obračun koji podsjeća na filmove poput “Godzille”, “Pacific Rima” ili “Transformera”. Animacija je (očekivano) vrlo dobra, “Malci” sadrže raskoš boja u kojoj dominira, pogodili ste, žuta.

Iako su “Malci” tematski ponešto ozbiljniji nego što se na prvu čini, film prvenstveno počiva na energiji, beskrajnoj simpatičnosti i duhovitosti malih žutih beštija. Koliko god analizirali i “čitali” film ključ svega je odgovor na jednostavno pitanje: Volite li Minione?. Pa tko voli….

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)