REDATELJ: Nicole Holofcener
GLAVNE ULOGE: James Gandolfini, Julia Louis-Dreyfuss, Toni Collette, Catherine Keener
TRAJANJE: 93 minute
NAZIV ORIGINAL: Enough Said

 

Godina 2013 je odnijela nekoliko poznatih glumačkih imena. Napustili su nas, između ostalih, “Lawrence od Arabije” Peter O’Toole, Dennis Farina poznat kao Mike Torello, te “brz i žestok” Paul Walker. Prošle godine nas je napustio i Roger Ebert jedan od najpoznatijih kritičara u povijesti “sedme umjetnosti”. Međi ljubiteljima filma i televizijskih serija najsnažnije je odjeknuo odlazak Jamesa Gandolfinija. Glumac koji je popularnost stekao ulogom mafijaša na rubu živčanog sloma Tonija Soprana,  godinama je uz televizijsku gradio i filmsku karijeru. “Ubij ih nježno”, “Zero Dark Thirty” i “Posljednja bitka” su samo neki od naslova koji su pokazali da Gandolfinijev glumački život ne završava samo Sopranom. “Dobro rečeno” posljednji je film u kojem je nastupio veliki James….

Eva (Julia Louis Dreyfuss) je rastavljena i živi sa kćerkom. Zapravo uskoro će ostati sama jer njena nasljednica uskoro odlazi na studij. Eva zarađuje kao maserka i tijekom jedne od svojih masaža upoznaje pjesnikinju Marianne (Catherine Keener). Eva i Marianne se počinju družiti i postaju prijateljice. Marianne se povjerava Evi i često spominje, zapravo ogovara svojeg bivšeg muža. Nekako u isto vrijeme kada se počinje družiti sa Marianne, Eva na zabavi upoznaje i Alberta (Gandolfini). Albert je duhovit i zabavan tip koji ubrzo poziva Evu na spoj. Eva pristaje i uskoro počinje njihova romansa….

Redateljica filma Nicole Holofcener je u jednom periodu svoje karijere surađivala sa Woodyem Allenom. Woodyev utjecaj je vidljiv u filmu. Ponajprije u karakterizaciji glavnih junaka filma, te u humoru koji je za ovakav film neobično ponekad i bolno iskren. “Dobro rečeno”  (redateljica je film snimila prema vlastitom scenariju) je nevjerojatno ozbiljna romantična komediju. Likovi njenog filma su opipljivo životni, sa manama i životnim nedoumicama. Iako je riječ o ljudima koji imaju životno iskustvo i dalje su nesigurni kada je riječ o onoj čudnoj, ludoj stvari imenom ljubav. Stvari zbog koje svi barem ponekad radili (ili radimo) nepotrebne, čudne i neočekivane stvari. Jednako kao i Albert i Eva. Upravo zbog takvih likova, “običnih” ljudi sa tako normalnim željama (voljeti i biti voljen), manama i vrlinama “Dobro rečeno” se svakom minutom svojeg trajanja sve više uvlači gledatelju pod kožu…

Gandolfinijeva, odnosno Albertova partnerica, je glumica koja je svoju afirmaciju doživjela na televiziji. Julia Louis-Dreyfuss je glumila Elaine, jednu od najbitnijih karika televizijske serije “Seinfeld. Zanimljivo je kako je redateljica izabrala Jamesa i Juliu za uloge koje su potpuna suprotnost od uloga koji su ih proslavile. Soprano je, unatoč problemima sa stresom, mafijaš koji proleme rješava na….Mafijaški način. Albert je pak simpatični, nespretan pomalo i nesiguran muškarac koji ne želi biti povrijeđen jer je prestar za takva sranja. Elaine iz “Seinfelda” je otkačena žena kojoj brak i djeca nisu na kraj pameti. Ona se zabavlja i ismijava sve oko sebe. Za razliku od nje Eva je rastavljena , majka kćeri koja uskoro kreće na studij. Iako su njihove uloge u filmu potpuna suprotnost od uloga koji su ih proslavile Gandolfini i Julia su glumački posao obavili izvanredno. Činjenica da su pokojni James i Julia jednako uvjerljivi i zabavni u ozbiljnim i nešto manje ozbiljnim izdanjima dovoljno govori o njihovom glumačkom umijeću

Puno je životnih situacija koje se mogu vidjeti u ovom filmu. U nekima se gledatelj može prepoznati, nekih se možda ne želi prisjetiti. Kako god bilo “Enough said” jedan je od onih, intimnih filmova u kojima se glavni junaci emotivno skidaju do kraja.

OCJENA: 8